Cazix Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 (edited) Stało się.. Dziś przyszła do mnie Sigma 40f. Zamówiłem ją ze sklepu military.pl Link do repliki: http://www.military.pl/?prod=70&cat=37 Paczka Replikę zamówiłem 20.11.2007 ok godz 23:30 przesyłka przyszła do mnie 22.11.2007r. ok 13:50. Czyli military.pl spisało się na 6 :P Razem a repliką zamówiłem 2000 sztuk kulek 0.20g oraz 6 naboi co2. Całość była bardzo dobrze zapakowana (męczyłem się z otworzeniem z 5min.) Gdy otworzyłem karton ujrzałem stertę folii. pod nimi były kulki oraz naboje co2. Jeszcze niżej niebieski karton w którym znajdowała się Sigma. Pierwsze wrażenia Otworzyłem pudełko z repliką i na samej górze była instrukcja. Pod nią znajdowała się replika wraz z magazynkiem, 100 bezszwowych kulek (chyba 0,25g albo 0.20g), kawałek metalu do otwierania pokrywy na nabój co2, klucz do hop siupka. Pierwsze co zrobiłem to wziąłem replikę do ręki, włożyłem magazynek. Pistolet był bardzo dobrze wyważony oraz ciężki (1kg robi swoje :P) metalowa lufa, magazynek, klapka na łuski.. MIÓD. Chciałem poczytać instrukcję, ale nic z tego. Jest ona po Angielsku w którym nie jestem dobry :P Wygląd Niektórzy mogą pomyśleć, że to prawdziwy pistolet, ale gdy się go weźmie do ręki odrazu widać, że to replika. Pistolet posiada oryginalne oznaczenia (więcej o nich poniżej) Wielkim minusem jest odstający na ok. 7cm magazynek. Wykonanie Replika ta wykonana jest z metalu oraz ABS'u. Metalowe części to magazynek, lufa zewnętrzna oraz wewnętrzna, blokada zamka. Minusem jest, że spust jest z abs'u. O wiele lepiej było by gdyby był z metalu. Na muszce i szczerbince zaznaczone są białe kropki, które bardzo pomagają w celowaniu. Pistolet posiada oryginalne oznaczenia na zamku po lewej stronie oraz logo S&W na rękojeści. Dużym minusem jest napis po prawej stronie zamka "Made in Taiwan" Na szczęście jest on nie duży. Magazynek jak już wspomniałem jest wykonany z metalu. Mieści on aż 39 kulek co jest bardzo dobrym wynikiem. Szkoda tylko, że tak odstaje gdy się go włoży do repliki. Sigma posiada również wewnętrzny gwint w lufie za pomocą którego możemy przykręcić tłumik. Strzelenie Nie miałem okazji za bardzo postrzelać, ale wyszedłem na balkon i oddałem kilkadziesiąt strzałów (1 kapsuła co2) Zdziwiłem się bo pistolet strzelał bardzo celnie jak na replikę z krótką lufą. Zasięg skuteczny to ok 30-35m (nie regulowałem hop-upa), a całkowity 50m+ Blow-back bardzo przyjemnie kopie, zamek zostaje w tylnym położeniu po wystrzeleniu ostatniej kulki (fajny bajer) Inne Jest to mój pierwszy pistolet na co2. Na początku miałem trochę problemów z włożeniem kapsuły. Tzn. nie wiedziałem czy włożyć i zakręcić pokrywę czy przekłuć kapsułę, włożyć i zakręcić. Na szczęście koledzy z WMasg pomogli. Gdy włożyłem kapsułę i dokręciłem pokrywę zaczął się bardzo mocno ulatniać gaz (trwało to z 1,5s) i przestało gdy przyłożyłem do ucha dolną część magazynka słyszałem syczenie gazu. Czytałem gdzieś o tym na WMasg'u i jest to podobno normalne więc się nie przejmowałem. Nie mogę się doszukać blokady spustu. 1 kapsuła gazu starczyła na wystrzelenie ok. 60 kulek. Kulki które zamówiłem z military.pl są dobrej jakości, polecam. Plusy: cena moc, zasięg elementy metalowe waga (dla mnie) celność blow back i ogólnie realizm pojemny magazynek Minusy: odstający magazynek brak blokady spustu (może jest, ale nie umiem jej znaleść) napis "made in Taiwan" syczenie gazu Podsumowanie Replika jest dosyć tania (239zł) i bardzo dobra jak na tą cenę. Ma bardzo dużą moc i radzę nie strzelać w domu :) Jak postrzelam w terenie to bardziej opiszę osiągi Sigmy. Pozdrawiam i polecam. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Zdjęcia Replika: Replika 2: Replika 3: Blaszka do otwierania pokrywy na co2: Zestaw kulek, który otrzymujemy w zestawie: Naboje co2: Pudełko: Moją recenzje możecie znaleść również na forum.airsoftguns.pl którą napisałem pod nickiem kebulon :) Edited November 24, 2007 by Cazix Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 (edited) co do syczenia gazu w magu w moim desercie na co2 da sie to w pewien sposob wyeliminować ...lekko wykręca sie kaps. z maga i dokręca jeszcze raz ... troche gazu przy tej operacji ucieka ale po niej mag mi już nie syczał , zjawisko sie pokazuje rzadziej w kaps. ciutke droższych (jakieś takie miałem z nadrukiem ...chyba crosman... i było ok....jak kupiłem tzw "no name" co 2 kaps. ciekła i trzeba było kombinować) pozdro ps ... w gunach na co2 do minusów dopisać trzeba : "denerwujące uzupełnianie gazu w warunkach polowych" :) ;) recka ffffpożo Edited November 24, 2007 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
Niven Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 spust blokujesz wyścigając ten prztyczek przy otworze na magazynek na tylnej ściance trzeba go wyciągnac i wtedy nie możesz strzelać Quote Link to post Share on other sites
danielosw Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Może troszkę odświeżę temat... ;) Mianowicie mam takie jedno zasadnicze pytanie, bo planuję kupić to cudeńko :P Ile to wreszcie ma fps przy strzelaniu na kulkach 0,20g (o ile oczywiście nie podkręca ich za mocno = da się z nich strzelać)? Dużo już czytałem o tej klamce i rozbierzności w ilości FPS jakie są podawane dla tego modelu są kosmiczne... Wahają się między 340(360)fps-450fps i więcej.... Głównie chodzi mi o to, czy w żeczywistości ma on poniżej 400fps (czytaj max 399fps :D ), bo taki limit mamy w Bielskim środowisku ASG jeżeli chodzi o CQB, a nie chciałbym go zostawiac w domu jak będę się wybierał na CQB a tylko do lasu go zabierać, bo to mija się dla mnie z celem - broni bocznej (nawiasem mówiąc, to mocniejszej od mojej broni głównej :D ). Czy ktos potrafi mi konkretnie i jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie? Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 (edited) (była kiedyś burzliwa dyskusja na ten temat) wydaje mi sie że bedzie 360-380 na 0,20g ... 450fps zazwyczaj podawane jest w opisach sigmy z tłumikiem i dł. wewn lufą w tłumiku , wg mnie lepiej brać to http://gunfire.pl/product-yid-1152190118-Taurus-PT99.html całe metalowe i ma full auto a z mocą bedzie podobnie - okolo 360 bedzie na 0,20g kulkach i ładniejsze toto i można podpiąć latareczke albo laser ... o kilka dych droższe tylko a ma więcej bajerów , 1 tylko nie wiem jak z awaryjnością :/ nikt nie pisal na forum jeszcze :P Edited December 26, 2007 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
danielosw Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 Właśnie w tej replice zastanawia mnie jedno... W tym linku co podałeś do GunFire.pl kosztuje 265zł http://www.military.pl/?prod=11530&cat=37 Military.pl - 449zł!? Eeee... Skądże taka różnica w cenie? Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 (edited) pewne sklepy chcą z nas zdzierać więcej $ :) Edited December 26, 2007 by sjzmisiek Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 Ostatnio sprawdzuiłem nówkę Sigmę CO2 na chrono i byłem lekko zaskoczony. Prędkosć wylotowa nie przekraczała 300fps (wachała się pomiędzy 280 a 290fps). Trochę to dziwne, bo moja staruszka na greengas ma 320 ;) Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 o lol ... hehe CG wypuscił słabsze wersje czy jak ? z tego co pamiętam ludzie sie burzyli jak ktos bawił sie sigmą w CQB, sam nieraz dostałem z sigmy z bliska i nie powiem żeby to miało 300fps a grubo więgej Quote Link to post Share on other sites
danielosw Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 (edited) Sigma Sigmą ale ten Taurus (a raczej ta różnica w cenie) cały czas mnie trapi... Mission Objectiv : Napisać e-mail do Military.pl o treści ,,czemu ku*wa tak drogo'' :D... nie no żartuję ;) Jak odpiszą to zamieszczę ich odpowiedź. Mój e-mail Witam! Mam jedno główne pytanie co do tej broni, nie dotyczące wcale jego parametrów ani nic z tych rzeczy. Mianowicie chodzi mi o jego cenę... Mam do waszego sklepu bardzo duże zaufanie, bo kupiłem u was już pare replik, więc wolałbym kupić tą broń u was (planuje jej zakup) jednakże różnica w cenie jaką wy oferujecie, a jaką oferuje sklep (to chyba nie będzie reklama? :D) Gunfire.pl/Airsoftguns.pl (bo to podobno ci sami ludzie) jest prawie dwa razy mniejsza... U was cena - 449zł U nich - 265zł ( http://gunfire.pl/product-yid-1152190118-Taurus-PT99.html ) I tu moje pytanie... skąd aż taka różnica w cenie? Przyglądałem sie wielokrotnie opisowi i doszedłem do wniosku, że to te same bronie, full metal na CO2, z Full auto... itp. Myślę, że dostanę jakąś konkretną odpowiedź na moje pytanie? ;) Na prawdę wolałbym u was kupić ten pistolet, bo macie kompetentną obsługę, dobre warunki gwarancyjne (i przede wszystkim gwarancja jest realizowana szybko i sprawnie). No ale przy różnicy w cenie prawie 200zł... wybieram gorszy (moim zdaniem) sklep. Wyrażam głęboką nadzieję, że po moim e-mailu cena sie zmieni lub dowiem się czym tak na prawdę różnią się te bronie, że jest aż taka różnica w cenie? Pozdrawiam Daniel Ropek (Ropson) tylko nie mówcie, że za bardzo się podlizuję hehehe :D Ale ja na prawdę polecam military.pl - przynajmniej moje zamówienia/reklamacje były obsługiwane wzorowo. Edited December 26, 2007 by danielosw Quote Link to post Share on other sites
danielosw Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Niestety nie mogę edytować mojego poprzedniego postu. Wysłałem zapytanie do military.pl o ilość FPS (czy mierzyli) oraz o to, kiedy spodziewają się dostawy Sigmy (wersji tańszej). Co do poprzedniego postu, odpowiedź military zamieściłem w temacie o taurusie, no ale jest oczywista, bo taurus z gunfire/aisrsoftguns wczoraj zniknął z oferty... ;) Quote Link to post Share on other sites
danielosw Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 (edited) Znowu nie da się edytować :( Odpisali z mlitary.pl Replika powinna być dostępna ok lutego przyszłego roku, jednak nie jestem w stanie tego zagwarantować, gdyż wszystko zależy czy sam producent będzie ją posiadał na stanach magazynowych. Moc podawana przez producenta to 110 m/s (czyli ok 360 FPS'ów) przy kulkach 0.25g. Pozdrawiam Radosław Dargacz Więc z tą prędkością wylotową powinien się mieścić w 400fps na 0,2... A co do tego, że będą dopiero w lutym :strach: maskra... Chyba będę skazany na kupno Sigmy w allegro.pl bo jak na razie, to chyba w żadnym sklepie jej nie ma :-F Edited December 27, 2007 by danielosw Quote Link to post Share on other sites
danielosw Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 (edited) No i znowu następny post :D Przyszła mi dziś ta Sigma z metalowym zamkiem - za 319zł, zakupiona na allegro.pl Jak na razie to nie wiele postrzelałem, zaledwie 2 kapsuły wstrzelone na próbe, no ale już troche zdążyłęm poobserwowac. Moze zacznę od osiągów. Na tyle na ile mi się trochę udało wyregulowac hop upa... osiągi ma przeciętnę, szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś więcej po CO2 i podawanej mocy około 390fps (SIC!! :?) i nie mówie tu o celności ale o zasięgu maksymalnym. Wydaje mi się, że nie bardzo przebija moją byłą gazówkę z STTi ze stałym zamkiem za 99zł w zasięgu, bardzo podobnie jest, zresztą jak i celnośc. Czyli na oko strzela 30-35m... może jak wyreguluje jeszcze bardziej hop upa to podejdzie pod 40, ale nie ma za bardzo szans na więcej. Prędkośc lotu kulki też nie jest zbyt powalająco większa w stosunku do mojej byłej gazówy na green gaz. Jakoś nie chce mi się wieżyc w te nawet 350fps, dałbym mu bardziej 310-320fps nie więcej. Chyba większośc mocy CO2 idzie na dosyc mocne 'ruszanie' zamkiem. ;) Ogólnie na broń boczną nadaje się bardzo dobrze. Co do wykonania - Jak usłyszałem dzwięk przeładowywanego zamka to od razu mi nogi zmiękły.... wow :D suuuuuper... można się w nim zakochac i chciałoby się męczyc ten zamek caly czas żeby słyszec ten odglos :D Po załadowaniu kapsuły (nie jest to trudne, ale będzie dosyc nie poręczne na polu walki - to trzeba przyznac), przeładowaniu i oddaniu pierwszego strzału zaniemówiłem. jakiego to ma kopa, jaki hałas wydaje, no miooooooodzio :D Co do tego co pisano, że słychac syczenie po wkręceniu naboju CO2, ja tak miałem tylko z pierwszym nabojem, w drugim już tego nie było. Za to przy drugim naboju miałem trochę problemów z pistoletem, tak jakby się ścinał czy coś... co jakiś czas przy wystrzale pobierał mało gazu, kulka w ogóle nie wylatywała, a zamek cofał się tylko troszeczke do tyłu i słychac było ulatniający się gaz. Wtedy trzeba przeciągnąc zamek i wszystko wraca do normy. Gorzej było jak zaczęło mi się tak dziac coraz częściej - ale czytałem też w recenzji że to od nienasmarowania, więc nasmarowałem ale nie strzelałem od tej pory; mam nadzieję, że zadziała. ;) Bardzo kłopotliwe jest regulowanie hop upa, bo za każdym razem trzeba ściągac zamek a przynajmniej w moim egzemplarzu 'zawartośc' zamka lubi sie wysypac podczas sciagania i trzeba to potem wszystko składac do kupy (3 osobne czesci - hop up, lufa oraz prowadnica wraz ze sprężyną odpowiadające za powracanie zamka). Jak na razie blow back działa bez zarzutów a po wystrzeleniu ostatniej kulki zamek zostaje w tylnej pozycji tak jak ma byc :) Gazu wystarcza na 2 magazynki. Ogólnie rzecz ujmując jestem zadowolony jak na razie z broni, choc nie ukrywam, że od początku ma nie wielkie wady ale nie przeszkadzające zbytnio ;) Najbardziej podoba mi się w niej odgłos zamka i bardzo mocny odrzut - mocno kopie po łapach :D Dałbym jej ocenę ok 8/10 Pozdrawiam Ropson Edited February 8, 2008 by danielosw Quote Link to post Share on other sites
Kynio Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Witam. Czy wiecie gdzie można zakupic magazynki do sigmy?? Chyba ze macie jakis pomysł jak naprawic mag. Pusszcza gaz wina uszczelki. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Baykos Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Mam prośbę PROSZĘ O ZAMIESZCZANIE TEŻ RECENZJI (modowie WMASG) w zakładce ZBROJOWNIA, ponieważ osoby które zaczynają z ASG kupując cokolwiek czytają właśnie tamte recenzje, nie umieją zazwyczaj poruszać się po forum i odsetek osób który przeczyta tą i inne recenzje, które nie powędrowały do zbrojowni jest mały w porównaniu z odwiedzającymi tamtą część portalu. A osoby nowe popełniają błędy z powodu braku dostępnej informacji. Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 (edited) Magazynki do Sigmy 40F są dostępne na http://www.cybergun.pl/?cat=210 Do magazynka Sigmy wejdzie nie 39 kulek(jak deklaruje producent),tylko 37 kulek max. Edited February 13, 2008 by bushmaster Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Ja do swojego ładuję nie więcej niż 30-32 kulki. Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Jakieś spostrzeżenia? Awarie? Cokolwiek co może zadecydować o zakupie? Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Też rozważam zakup Sigmy, tylko nie wiem jak to do końca jest z tymi fpsami. Przy jednym modelu podają 470 fps, przy drugim z tego co pamiętam 340 fps. O co chodzi? Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Mnie sie wydaje ze ten z przedluzeniem lufy w tłumiku ma te 470 fps a normalna wersja na krótkiej lufie ma te 340-360. Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Mnie też się tak wydaje. Chyba biorę wersję z tłumikiem i będę skracał lufę. Quote Link to post Share on other sites
czarnymac Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Więc kupiłem to cudo z metalowym zamkiem i jest ok :) Blow back mocny, fajne uczucie przy strzelaniu. nabój CO2 starcza na około 3 magazynki, zasięg jest spoko i moc też. Mam z nim tylko jeden problem. Jak zdjąć zamek. Rozumiem, że trzeba postępować dokładnie tak jak w glocku i jakoś nie idzie. Zamek odjeżdża o około 2 cm i później coś go blokuje na końcu. Może ktoś z Was będzie wiedział jak sobie z tym poradzić? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Wyjąłeś magazynek? kurek jest napięty? Quote Link to post Share on other sites
czarnymac Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 hmm pod względem broni nie jestem laikiem, i nie jedną już rozkładałem :) wyjąłem magazynek, broń przeładowałem, sprawdziłek komorę nabojową, oddałem strzał kontrolny. Sigma posiada mechanizm uderzeniowo spustowy wewnętrzny, prawie identyczny jak glock, różniący się kilkoma detalami. Więc nie ma zewnętrznego kurka. Ale jeżeli chodzi o luz mechanizmu, to nie był napięty :) Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Chyba chodzi o to, że NIE masz odstrzeliwać po napięciu kurka. Wtedy zejdzie zamek. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts