Marek Kiljan Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 Dobrze że pytałem o ten tłok bo chyba mi się przyda nowy, albowiem rozebrałem m16 JG 3 gen. po 22tys kulek i co się okazało?, zęby tłoka ponadgryzane, smaru prawie niet, nieszczelny O-ring i trochę nieszczelna dysza, zająłem na początek się O ringiem, rozciągałem go ostrożnie podgrzewając zapalniczką po czym wystawiłem za okno na minusową temperaturę, nałożyłem smar i sprawdziłem, teraz jest piękna szczelność, dysza jedynie minimalnie przepuszcza powietrze ale posiadam także dyszę od m4 boyia więc założę bo ona jest już zupełnie szczelna, co do sprężyny to jest słabsza od sprężyny z boyia, tej o której powiadają że jest toczona z grubego pręta i twarda jak m130, ale odkryłem także że słabsza jest też od sprężyny z GFC m115 która jest od niej twardsza:) Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 Pamięta, że sprężynka JG po tym przebiegu dostaje ostro po drucie, w moim HK po mniej/więcej takim przebiegu jak u ciebie straciłem 70 fps, pomimo wzorowe szczelności zespołu cylindra. Także nie porównuj te sprężynki z m115 GFC. P.s. Warto zmienić sprężynę po tym przebiegu na nowszą. M120/m130 guardera bez problemu będzie chodziło. (nie pytać skąd wiem, doświadczenie z częściami JG) Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Też wiem coś na tern temat:), dziś zabieram się za podkładkowanie zębatek, wstawię tą m115 bo nie wiem ile jeszcze pojeździ tłok, jkbc to mam jeszcze tłok od boyia ale i tak doskładam sobie na nowy wzmocniony tłok i dopiero wstawię m120/m130, mam jeszcze tylko pytanie, czy u was stock sprężyna osadzona na prowadnicy była luźno, czyli mogła się obkręcać, czy była tak twardo na nią wciśnięte? Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Nie odpowiem Ci na te pytanie, po prostu nie pamiętam tego. A co do m120/m130 możesz zamontować tłok BOYI, miałem na nim m120, wytrzymał 25 tyź kulek, z czego ostatnie 5 tyś. na baterii 12v. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 W takim razie jeszcze jedno pytanie, złożyłem gearboxa z tą sprężyną m115 i tłokiem boyia używając do wszystkiego smaru ŁT 43 a nie jakiegoś z CA czy systemy, czy ma to jakiś wpływ na pracę gearboxa?, pozatym po złożeniu roof wydaje się być jakby mniejszy, czy to wina nowej sprężyny? Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Możliwe, że to wina sprężyny/ podkładkowania / regulacji docisku silnika/ naładowania bateryki. Osobiście smaruę smarem ŁT tylko nie wiem dokładnie który numer, nie zauważyłem problemów wynikających z używania tego smaru. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Na szczęście posiadam jeszcze w domu 3 miesięczne M4 z JG 3 gen w stocku o małym przebiegu więc będę porównywał roofy na tych samych bateriach i może dojdę:) Quote Link to post Share on other sites
marcin1988 Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 (edited) W takim razie jeszcze jedno pytanie, złożyłem gearboxa z tą sprężyną m115 i tłokiem boyia używając do wszystkiego smaru ŁT 43 a nie jakiegoś z CA czy systemy, czy ma to jakiś wpływ na pracę gearboxa? Jeżeli wszystko dobrze złożyłeś to GB na smarze ŁT 43 będzie działał lepiej niż na jakimś tam smarze CA niewiadomego pochodzenia. No ale pozostaje jeszcze kwestia czy wszystko dobrze złożyłeś. Jeżeli zębatki nie latają na boki i obracają się swobodnie bez tarcia między sobą to powinno być ok. Edited February 12, 2009 by marcin1988 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Mój przeżył około 1800 kulek 0.28g. Teraz czekam na MadBull-e. Ja jadę na M140 i przy maksymalnym tuningu na szczelność przy Sanyo 12V RC 2400mAh NiCD i tylko semi. Mam stock: zębatki, tłok, szkielet, silnik. I trochę obudowy. Śmiga super. Fajnie się nim ściąga Warriora z tuningiem około 500fps z precką jednym strzałem, gdy ten nie może trafić hehhe. Polecam ten karabin. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 to była wina baterii:), zostawiłem ją 2 tyg i się trochę rozładowała:), roof szybki, zasięg o niebo lepszy po uszczelnieniu układu, aż chce się strzelać:) Quote Link to post Share on other sites
Cyr4x Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 no panowie udało mi się . zrobiłem to :D na 130m z DF, na BoreUp i na batce 9,6 V . Po wystrzeleniu 14 kk , poszedl GB :] i rozwalił mi komore HU :/ Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Nie mogliśmy się już wręcz doczekać:P, rozumiem oczywiście że latałeś full auto? Quote Link to post Share on other sites
Cyr4x Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Powiedzmy że na MINIMI wywalilem o 3 k kulek więcej :] na tylu samych spotkaniach :] Serie ostre szly po pół maga nawet. Ale sądze że poszło raczej przez to że było -5 C :D a stal w takiej temperaturze lubi pękać. I teraz cza wysłać na serwis. Włożyć spręzyne 120, tłok stockowy i udawać głupka że się niewie co i jak :] Żal mi tylko HU :/ Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Też odkleiłem naklejkę gwarancyjną na wszelki wielki:D, nie rozumiem tylko : "żal mi tylko HU:/", o co chodzi? Quote Link to post Share on other sites
Cyr4x Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Gdy się odłamała frontowa część to dysza razem z głowicą cylindra cylindrem uderzyła o HU i rozwaliło jego ściankę :/ Quote Link to post Share on other sites
nowik_1492 Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 (edited) hey, czy ta batka http://www.taiwangun.com/shop,show,846 zmieści się szerokościowo do standardowej atrapy lasera w mym HK?? btw. Czy używając batki 9,6V przy stockowych częściach ma szanse się coś popalić czy nie za bardzo? (wole zapytać na wszelki wypadek :>) Edited February 16, 2009 by nowik_1492 Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Nie powinno ale... to chińczyki są. Osobiście używam 9,6v sanyo rc i w razie czego mam gwarancję. Natomiast stockowa batka jest o dziwo bardzo przyzwoita. Osobiście gdyby miała większą pojemność to bym dalej jej używał ;) Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Cyr4x to, że strzelił Ci GB to wina nieszczelności dysza<->komora lub dalej. Wątpię aby jakiś serwis Ci to uznał :roll: Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Cyr4x to, że strzelił Ci GB to wina nieszczelności dysza<->komora lub dalej. Wątpię aby jakiś serwis Ci to uznał :roll: To że jest nieszczelne nie daje powodu by mówić, że przez to pękł GB, chyba, że masz >m130 z płaską metalową głowicą (tak jak widzę po zdjęciu Cyr4x), z drugiej strony jak jest szczelność to sprężone powietrza też wywiera nacisk na głowicę cylindra, więc jeden grzyb. Tak czy na wspak chiński stockowy GB V2 + m130 z płaską głowicą - i tak wg. mnie długo Ci wytrzymał. Cyr4x - gdyby GB był ze stali to nawet by go nie załaskotała sprężyna/y jakie używa się w GB. To śmierdzący ZnAl - odlew,w byle temperatura czy śmieszna sprężyna i pęka. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 W moim egzemplarzu hk416 mieściła się (na szerokość) bateria http://www.taiwangun.com/shop,show,848 Gorzej na długość, bo wystawała z 2-3cm, ale czarna izolka załatwiała sprawę :) Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Wiem że może to nie miejsce na takie wywody ale Cyr4x!!, zrobiłeś fajny poradnik jak zrobic tego mosfeta w karabinie, chciałem go sobie zrobić ale nie ma zdjęć!, czy mógłbyś wstawić tam wszystkie potrzebne zdjęcia pod GB V2?, i tu pada magiczne słowo:"Proszę":) Quote Link to post Share on other sites
nowik_1492 Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Oczywiste, że na dlugość nie styka, zwykła taśma izolacyjna wystarczy?, bo nie chce żeby mi się odklejała ciągle, bo te batki takie leciutkie nie są :). btw. 1500mAh wystarczy czy lepiej zainwestować w jakąś większą pojemność? I jeszcze jedno pytanko... wtyki przy HK od JG są duże czy małe? bo szczerze mówiąc byłem na 1 strzelance i zapomniałem sie popytać, a nie mam z czym porównać? Quote Link to post Share on other sites
Cyr4x Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 (edited) "prosze" w tak sposób napisany oznacza że domagasz się . Ja juz to robie 1 miech . Aparatu nie mam. Ale będzie . Co do mojego GB twardo walczyło . 14 kk to dużo jak na m130 i BoreUp . Na servis jutro wysylam . Hehehe :P po przeczytaniu gwarancji i zapoznaniu sięz prawem polskim mój karabin musi być wzięty na servis i usterka musi zostać usunięta :] Dlaczego ? Wystarczy napisać i uprzeć się że nie zna się na temat GB i mało sie strzelało . Jak napiszą że gwarancji nie uznają to do federacji konsumenta . Idzi pokręcić . Co do nowego stalowego GB to: "Gearbox V2 wzmocniony Przystosowany do łożysk o średnicy 6mm Deep Fire" da rade nawet na m150, myśle nad m140 :P zobaczy się :] A te stokowe GB zostanie na zapas :] różnie z stalą kolba jest duży styk . a w SW i puszcze są małe styki . Edited February 16, 2009 by Cyr4x Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Co do nowego stalowego GB to: "Gearbox V2 wzmocniony Przystosowany do łożysk o średnicy 6mm Deep Fire" da rade nawet na m150, myśle nad m140 :P zobaczy się :] A te stokowe GB zostanie na zapas :] różnie z stalą kolba jest duży styk . a w SW i puszcze są małe styki . Sztalowego chyba ;-). 6mm - tylko ślizgi zostają do kupna, chyba, że takowe posiadasz. Jest temat o GB DF'a - sam chcę taki kupić, ale bierz poprawkę, iż na mniej niż -5 stopni na strzelanke nie wyskoczysz no i m140 się twardością dość różni od m130, nie taka różnica jak np. między m120 a m130. Semi na tej m140/ 10,8 i full auto (aku też będzie szybciej padać) zostań przy m130 a kup raczej precrurę czy inny kolimator :mrgreen:. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Cyr4x, trochę mnie przestraszyłeś. Ja latam z M140, wywalone około 2000 kulek tylko na semi przez około 9 miesięcy i nic mi nie pękło [stock szkielet, tłok, zębatki i silnik - reszta: Systema, Prometheus i Guarder]. Ja mam M140 Systema i oba łożyskowania Systemy, zablokowane auto i batka Sanyo RC 12V 2400mAh NiCD. Podoba mi się to, że zawsze na śląsku to wszyscy walą na full auto Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts