Filiop Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 myślę nad zakupem takiego zestawu tuningowego http://asgshop.pl/produkt.php?id=1822 i tutaj pytanie czy stockowy szkielet to wytrzyma? jeśli nie to jaki byłby najlepszy? Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 Magia fps-ów... Moim zdaniem się sypnie, choć V.3 lepiej znoszą duże obciążenia. Ja proponuje dobry stalowy GB Systemy lub Guardera. Quote Link to post Share on other sites
Filiop Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Aha zapomniałem o najważniejszym, zmienię sprężynę z M150 na m140 Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 (edited) Magia fps-ów... Moim zdaniem się sypnie, choć V.3 lepiej znoszą duże obciążenia. Ja proponuje dobry stalowy GB Systemy lub Guardera. Z tego co wiem to stali nie da się odlać aby spełniała swoją rolę... Wszystkie gearboxy to najczęściej odlewy znalowe (lepszej lub gorszej jakości), są wyjątki typu Prowin (zrobiony z 1kawałeka litego metalu) lub Type96 gdzie gearbox jest duraluminium. Zapomniałem przy zębatkach ITU trzeba bawić się z gearboxem, gdyż te zębatki są większe niż standardowe, więc bez zabawy nic nie wskórasz... Edited April 27, 2008 by pidżefjat Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 I ja się czegoś przy okazji dowiedziałem. Poprawiając swoją wypowiedz powiem, żebyś skierował swoją uwagę na propozycje ww. firm. Pozdrawiam Raczek Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Mam w swoim AK ten ZESTSAW i jak na razie wszystko dobrze chodzi. Dodam że przy okazji zmieniłem gearboxa na wzmocnionego guardera dokupiłem silnik bo ten stockowy jest raczej do kitu na sprężyny powyżej 120 no i oczywiście zamiast sprężyny 150 dałem 120. Generalnie rof na baterii 9.6 jest super ten zestaw posiada bore-up więc razem pewnie jest ze 420-430 fps. Generalnie polecam ten zestaw jednak bez wymiany silnika oraz gearboxa nie ma co go kupować zwłaszcza że mi się cylinder tłoka nie chciał zmieścić do starego gearboxa. Nie wiem jak się bedzie sprawował na sprężynie 150 dołączonej do zestawu ale zakładanie jej to tego rodzaju broni to sadyzm zwłaszcza że nikt specjalnie nie chce mieć ludzi którzy mają 500 albo i więcej fps w broni szturmowej. Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Fabryczny silnik mi pociągnął m130 na intellekcie 9,6 i łożyskach kulkowych, co więcej ROF był bardziej niż zadowalający. Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Ja jednak na wszelki wypadek dołożyłem i kupiłem nowy jak sie zepsuje to wstawię stockowy :). Quote Link to post Share on other sites
Filiop Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 No dla tego raczej zmienię sprężynę na m140 - m130. Karcen nie uważasz że trochę przepłaciłeś? Według mnie do sprężyny m120 w GB V3 nie jest konieczna wymiana szkieletu. A jeśli chodziło ci o zyskanie kilu fps to można to było osiągnąć mniejszym kosztem bo np. ja w stocku mam 415 fpsów więc wymiana cylindra na zestawi bore-up dobre doszczelnienie i już mamy te 450 i zastanawiam się teraz nad taką opcją. Co innego jeśli chodziło ci o kulturę pracy twojego AK :) Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 (edited) Ja nie wymieniałem sprężyny na stałe (tak tylko sprawdziłem na mocniejszej, a obecnie biegam ze stockową), ale mam praktycznie wszystkie części nowe. Tylko po to, żeby mieć spokojną głowę. A jak będę chciał to wsadzę m150 i zrobię sobie para-snajperkę Edited April 27, 2008 by Cyrek Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Problem jest taki że stockowy gearbox sie nie nadaje dlatego iż cylinder się do niego nie mieści nie dało się go złożyć. Może to tylko ja miałem taki trefny gearbox albo one są niekompatybilne z tymi częściami. Po drugie chciałem użyć stockowej sprężyny na początek i niestety też sie zawiodłem bo sprężyna chińska nie działa z tym tłokiem. Na oko niby wszystko powinno być ok ale niestety są drobne różnice w tych chińskich elementach że nie da sie połączyć z nimi tego zestawu. Na koniec dodam że nad innymi drobnymi metalowymi elementami ze stocka musiałem sie pomęczyć z pilnikiem żeby je spasować z gearboxem guardera. Generalnie zestaw ten zakupiłem ponieważ myślałem że zepsuł mi się gearbox stockowy zrobiła mi się tak zwana wiertara :). Dlatego stwierdziłem że lepiej już zainwestować troche kasy i kupić coś porządnego na lata. CO od fps to dokładnie nie wiem ile ich dokładnie mam ponieważ nie mam jak zmierzyć być może jest i ze 450 w sumie ten zestaw jest naprawde dobrze spasowany + bore up i sprężyna 120 więc osiągi jak dla mnie są bardzo zadowalające. Na majowej strzelance dorwę urządzenie do mierzenia fps to powiem dokładnie ile na tym zestawie mi wyszło. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted May 10, 2008 Report Share Posted May 10, 2008 Wasze "boje" też mają taki piszczący dźwięk przy strzale? Czym to jest spowodowane? Wymieniłem łożyska na stalowe kulkowe, nasmarowałem zębatki, regulowałem silnik...Co jeszcze można zrobić w tej sprawie? Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted May 10, 2008 Report Share Posted May 10, 2008 Wasze "boje" też mają taki piszczący dźwięk przy strzale? Czym to jest spowodowane? Mają. Przekładałem sobie silnik do GB z VFC, poregulowałem i nadal gnojek piszczy - taki jego urok chyba. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted May 11, 2008 Report Share Posted May 11, 2008 Dostałem odp na forum w innym temacie, że prawdopodobnie po wymianie wszystkich łożysk (zapomniałem napisać że tylko dwa wstawiłem :F) i porządnym nasmarowaniu zębatek będzie lepiej (miałem mało smaru i sporo poszło na zębatkę osi silnikowej). Quote Link to post Share on other sites
virusv Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Skąd wniosek że są XYT? Patrzyłem do GB i żadnych oznaczeń nie było. Z tego artykułu o AK74u boyi (SU) wynika, że to są xyty, tyle że te w BOYI nie mają oznaczenia. Cytat: The Cyma mechbox is supposed to come with metal bushings although some units had plastic bushings. Both use relatively short but stiffer springs and gear.net spur gears and XYT sector gears although a unit bought in Manila and shipped to Davao had unmarked gears. http://www.popularairsoft.com/face-cyma-03...oyi-kalash-rk01 Chyba, że się , mylę. Czy ktoś miał podobne problemy co Mariusz z bore-upem guardera? Trochę dziwnie, że nie pasował. Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Ja tam wole wysłać do krakmanów żeby się oni z tym pomęczyli (30zł mogę na to poświęcić). Myślicie że stockowy szkielet GB uciągnie m130 na full auto? Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Szkielet da rade Quote Link to post Share on other sites
Cornold Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Na moich zębatkach pisze xyt, i bez problemu ciągnie systemke 130 na batce 8,4V 1100mAh mam ją już dłuższy czas. A piszczenie da się wyeliminować łożyskami kulkowymi, ja tak zrobiłem. Quote Link to post Share on other sites
virusv Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Cornold prócz łożysk i sprężyny na systeme m130 nic nie wymieniałeś? Jaki jest ROF i przebieg Twojej giwery? Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Znajomemu karabin poprawnie działa na stockowym GB + nowa prowadnica + łożyska kulkowe + m130. Rof jest kiepski, z resztą na fabrycznej sprężynie był już średni. 9,6 powinno być idealne. Quote Link to post Share on other sites
virusv Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Czy ktoś wykonał tuning zewnętrzny na ak74 boyi? Mianowicie jestem ciekaw jakby wyglądała wymiana kolby na stałą (nie składaną: PK, dragunow, inne). Niestety boyi poszło na łatwiznę i nie sklonowało dokładnie pod tym względem egzemplarza VFC, RK-05 posiada składaną kolbę. Czy komuś udało się wyjęcie mechanizmu składającego kolbę wraz z kolbą z boyi? Jeśli tak prosiłbym o jakieś zdjęcia tyłu, czy dziury są dość spore i vda je się zakryć stałą kolbą? Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Czy ktoś wykonał tuning zewnętrzny na ak74 boyi? Mianowicie jestem ciekaw jakby wyglądała wymiana kolby na stałą (nie składaną: PK, dragunow, inne). Niestety boyi poszło na łatwiznę i nie sklonowało dokładnie pod tym względem egzemplarza VFC, RK-05 posiada składaną kolbę. O czym ty gadasz? Przecież AK-74M ma pełną kolbę składaną. AK-74M w standardzie dostaje literki S (kolba składana) i N (szyna montażowa). Quote Link to post Share on other sites
virusv Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 O czym ty gadasz? Przecież AK-74M ma pełną kolbę składaną. AK-74M w standardzie dostaje literki S (kolba składana) i N (szyna montażowa). Chodziło o to, że boyi jest klonem VFC, a jest VFC bez składanej kolby. To, że VFC sie pomylił dając M w swoim egzemplarzu to już inna kwestia. Ciągle jestem ciekaw jak wygląda zdjęcie mechanizmu kolby w boyi, czy ktoś już to robił? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Chodziło o to, że boyi jest klonem VFC, a jest VFC bez składanej kolby. To, że VFC sie pomylił dając M w swoim egzemplarzu to już inna kwestia. Ciągle jestem ciekaw jak wygląda zdjęcie mechanizmu kolby w boyi, czy ktoś już to robił? Niestety ty się mylisz... Wersja AK-74M z VFC ma składaną kolbę pełną. W niczym się nie pomylili. Zresztą jest to najlepsza jak dotąd replika tego modelu według mnie. U mnie udało mi się zamontować kolbę z oryginała. Mam u siebie kolbę z AK-74M składaną. Było z tym trochę zabawy ale było warto... Efekty możesz znaleźć w dziale Tuning AK74 czy jakoś tak. Quote Link to post Share on other sites
virusv Posted May 20, 2008 Report Share Posted May 20, 2008 Niestety ty się mylisz... Wersja AK-74M z VFC ma składaną kolbę pełną. W niczym się nie pomylili. Zresztą jest to najlepsza jak dotąd replika tego modelu według mnie. U mnie udało mi się zamontować kolbę z oryginała. Mam u siebie kolbę z AK-74M składaną. Było z tym trochę zabawy ale było warto... Efekty możesz znaleźć w dziale Tuning AK74 czy jakoś tak. Nie niestety tylko na szczęście nie mam racji. Widać firmy odrobiły lekcje i poprawnie nazwały swoje karabiny. Niepotrzebnie robiłem małe zamieszanie, mój błąd, coś mi się pomieszało. Z pytaniem odnośnie kolby przeniosę się do tematu" Tuning zewnętrzny AK-74". Ze zdjęć co tam widziałem mało kto wymontowywał cały mechanizm zawiasowy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts