TheProsiak Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Który GB jest bardziej wytrzymalszy? Standardowy z repliki BOYi czy z repliki CA ?? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 A jak myślisz? Jedna replika to ~600 a druga ~1100. Quote Link to post Share on other sites
swiety Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Standardowy zamontowany w replice to pewnie CA ( widac po cenie repliki:P ), ale ten wzmocniony BOYI z metalowymi łożyskami jest podobno lepszy niż standard w CA.Pozdro... Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Podobno? Na jakich informacjach się opierasz. Chciałbym źródło aby to zweryfikować. Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted January 6, 2008 Author Report Share Posted January 6, 2008 (edited) Takie porównania cen replik mnie nie interesują bo niejednokrotnie płaci się "za firme" bo ma ładniejsze okładziny albo fajniejsze oznaczenie na body albo przyjemniejszy odcień czerni. Chodzi mi głównie żeby wytrzymał serie po 10-15 kulek na auto przy M120 Edited January 6, 2008 by TheProsiak Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 O! Też nowość. Również poprosiłbym źródło tych informacji. :) Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted January 6, 2008 Author Report Share Posted January 6, 2008 Ehh... przykład prosty Szczerbinka na ris- Guarder 154zł hiński noname 85zł , różnica? guarder jest matowo czarny a noname bardziej świecący, poza tym to ten zam kawałek metalu - wiem bo ja mam hinola a kolega guardera i pluje sobie w twarz że zapłacił prawie 2x tyle. Zresztą ze wszystkimi konwersjami jest tak samo. Chyba jesteś typem który uważa "droższe NA PEWNO lepsze" i chyba słabo się orientujesz skoro muszę Ci dawać takie przykłady. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Mówimy w tym wypadku o akcesoriach czy bebechach? Skoro wiesz, że za CA przepłacisz to po co się pytasz? Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 (edited) ekhm, wytrzymalsze nie zawsze znaczy lepsze. Kawałek ZnAl'u bez kształtu też może wytrzymać m120 ;] TM ma wnętrzności "słabe" ale repliki po 7 lat chodzą bez żadnych usterek. Edited January 6, 2008 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
tytus_5 Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 jestem uzytkownikiem zarowno diboya jak i ca - powiem tak diboy jest katowany przezemnie na okraglo w srodku jest dokladnie to co zastalem czyli sprezyna ok m120 - karabin byl kupiony w HK (ma to znaczenie bo tam nie wymieniaja czesci tak jak np. Krakman). GB zachowuje sie znakomicie - za to CA padl mi po 1 roku intensywnego strzelania - wiec masz porownanie - od uzytkownika zarowno jednego jak i drugirgo GB. Konkluzja: Zalezy na jaki GB trafisz chociaz DB od dawna produkuje akcesoria do ASG dopiero niedawno zaczol produkowac repliki - na to trzeba uwazac - chociaz ja na swojego nie moge nazekac. Co do CA - mieli kilka wpadek z GB v2 byly nie trwale i jakosciowo odbiegaly od standardow (jezeli takowe istnieja w ASG) ale jak wiadomo CA poprawilo swoja jakosc Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Zawsze jest loteria, mi CA padło na m120, kumplowi trzyma m130 już długo. Quote Link to post Share on other sites
marcu Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 (edited) Loteria w CA? Do tej pory słyszałem takie sformułowanie tylko o tanich chinolach. Czyżby powoli padał mit o kontroli jakości w markowych replikach? Przepraszam z Offtop. EDIT: Mit to może źle powiedziane. Przekonanie użytkowników, prędzej. Edited January 7, 2008 by marcu Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted January 7, 2008 Author Report Share Posted January 7, 2008 (edited) AnR przeczytaj to co napisano pod Twoim ostatnim postem - tak się odpowiada na konkretne pytanie. Dzięki za odpowiedzi :) pozdrawiam EDIT marcu właśnie wielu ludzi kieruje się przekonaniem że CA jest super i najlepsze bo albo na strzelance wyplują 200 kulek i skoro GB trzyma się rok tzn że jest wypaśnie dobry, albo tak jak kolega pisał że skoro jest drogi to na pewno jest dobry, a że sie komuś rozwalił to znaczy że gość nie umie korzystać z broni czy coś w tym geście :) EDIT2 Więc chyba zostane narazie przy tym GB boyi i wsadze do niego ftk hurricane M120, którego do tej pory używałem i licze że nie będzie problemów :D Edited January 7, 2008 by TheProsiak Quote Link to post Share on other sites
Paul Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Boy po 4 nawiertach w gb też dużo wytrzyma... a te nawierty w CA są "stockowo". Ale po otworzeni paru gb dboya i CA wolę jednak to drugie. Ma lepsze kable i styki. No i jest wykonany z większą precyzją i dbałością. W chinolach części i gb sprawiają wrażenie niedorobionych.... choć 3 gen jest już na naprawdę wysokim poziomie. Chinole są "prawie" jak CA TM itp... ale prawie robi wielką różnicę. Masz mało kasy? Chcesz wsadzić trochę nowych części?Lubisz się babrać w gb? Chinczyk jest dla Ciebie. Masz więcej kasy a tuning ma być "kosmetyczny" ? Giwera raz zrobiona ma Ci służyć długi czas? Weź coś lepszego... choć i tu będziesz miał nie jeden problem. AEGi lubią się psuć. Często są to śmieszne usterki. Ale nie zmienia to faktu że te Chiń skie mają więcej niedoskonałości i częściej nawalają. Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted January 7, 2008 Author Report Share Posted January 7, 2008 O jakich nawiertach mówisz? Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Wlasnie, tez bym chetnie posluchal. Najlepiej jakbys zrobil zdjecie i zaznaczyl na czerwono miejsca gdzie nalezy je nawiercic. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 marcu, zawsze było mówione, że szkielety CA nie są najlepsze. Poczytaj, na forum na pewno o tym było. Teraz niby jakościowo są lepsze. Moja replika miała niecałe 14 miesięcy. Quote Link to post Share on other sites
shenq Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 taa, różnie to bywa ja na GB od CA i spr 120 wystrzeliłem koło 9k wszystko chodzi jak malina. Z kolei kumplowi pękł GB po 1000 kulek na spr 130 GB tez CA Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted January 7, 2008 Author Report Share Posted January 7, 2008 Zależy jak go eksploatujesz. Ja na małych miejskich strzelankach wystrzele nawet 1,5k kulek na auto a na dużych manewrach ogólnopolskich to na jeden dzień muszę mieć zapas co najmniej 3-4k i nie raz sie wywaliło połowę zapasu dając zapore ogniową dla reszty bo innym żal kulek żeby wesprzeć siłą ognia atakujących bądź wycofujących się towarzyszy-dla mnie porażka. I to wszystko na M120 śmigało na wzmocninym GB PJ, który pękł dopiero niedawno na mrozie -10*C kiedy mnie poniosło bo goście nie chcieli się przyznawać. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Hmmm... Jak na parę godzin potrzebujesz 1,5K kulek to naprawde mało który GB da Ci rade. Systema albo G&P... I CA i BOYI padną w mgnieniu oka. Quote Link to post Share on other sites
tytus_5 Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 PANOWIE EKONOMIA ostatnio przegladalem strony sklepow i usmialem sie - kupilem DB m4 cqbr i stwierdzilem nie grzebie nic w GB nie zmieniam szkieletu - doslownie nic. Po co mam sie meczyc i inwestowac kase kiedy nowy wpelni kompletyn GB DB kosztuje doslownie 149 zł. Tyle nawet nie kosztuje GB systemy, fakt w spr mam GB DEEP FIRE ale tam chodzi BoreUP na sprezynie 140 m/s a to juz inna bajka. Konkluzja: PO CO SIE MECZYC Z WYMIANAMI I WZMOCNIENIAMI KIEDT CALY GB KOSZTUJE TYLE CO SAM SZKIELET DOBREJ FIRMY Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Po to Kolego, że raz kupiony DOBRY szkielecik wytrzyma znacznie dłużej niż nawet 3 marne z rzędu a to wyjdzie znacznie taniej. Bo nawet tego co z tyck kompletnych GB zostanie nie sprzedasz za różnice w cenie. Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 3 komplety zebatek xyt to jakieś 150zł - 200 :) 3 przyzwoite tłoki, :) Znalazło by się. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 tytus_5, prędzej zajedziesz te 3 gearboxy z DB, niż jednego, wzmocnionego, powiedzmy G&P albo DF. Nie mówiąc już o tuningach... Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted January 8, 2008 Author Report Share Posted January 8, 2008 To zależy jak kto strzela. Jeśli strzela głównie na semi i raz za czas na auto to DB wytrzyma mu długo i faktycznie szkoda wtedy się bawić w GB za dużą kase. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts