Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[Oficjalny] M4A1 [ICS]

Recommended Posts

Witam.

I jak sprawują Wam się bronie ? Mam zamiar kupić sobie C15 ICS ale czytając ten watek coraz bardziej zastanawiam się czy nie wziąć czegoś innego... Z tego co się zorientowałem nie ma sensu brać tego gotowego upgradu z Military ? Lepiej samemu kompletować części ?

pozdrawiam

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

W tym GB z military inne są:

-Sprężyna(MadOniom można kupić za ok 30zł)

-Prowadnica z łożyskowaniem(HuricanE można kupić za ok 35zł)

-Głowica tłoka z łożyskowaniem(HiricanE-35zł, CA-50)

-Tłok(czarny systemy można kupić za 50zł)

Inne części wyglądają jak stockowe.

Choć lepiej jest zrobić tak:

-Prowadnica z łożyskowaniem

-Jakiś spring(w zależności od oczekiwanego efektu)

-Jais zestaw BoreUp(ja mam CA), stosunkowa tanie są zestawy Guardera i DeepFire

Oczywiście tak czy siak trzeba też wymienić łozyska(ok30zł)

Ja każdemu bardzo polecam eMki ICSa, są porostu zwaliste i tyle.

Myślisz we warto czekać miesiąc (bo za miesiąc ma być dostawa na military) i dać te 1600 zł + mały upgrade ? A może lepiej wziąć stare, sprawdzone SPC Classic Army + trochę większy upgrade ? Ogólnie mam na wydanie koło 1900-2000 zł więc przy CA miałbym większe pole manewru, za to ICS mimo że droższe ma trochę dodatków które zawsze można sprzedać jak nie będą się sprawdzać.

Jak dla mnie CA nie ma takiej jakości wykonania Jak ICS.

Przykłady:

-W ICSie po odciągnięciu rączki przeładowania mamy otwiera nam się wyrzutnik łusek.

-Mam zwalniacz sprężyny.

-Body CA jest wypada bardzo kiepsko w porównaniu ICS.

-Oznaczenie COLTa a nie jakieś tam ArmaLite

-Zębatki ICSa sa mocniejsze niż CA(w tym przypadku o ich wytrzymałosci decyduje los-jakie si trafi)

Ok 420-430 FPSów otrzymasz za jakies 250zł(Borek Guardera, m120, Prowadnica, łożyska, ewentualnie tłok).

Z czasem precka i masz taka kosiarkę :killer:

Kiedyś miałem eMke CA, teraz mam ICSa i nie mam zamiaru wracać do eMki CA.

Więcej ciekawych informacji:

http://www.madonion.eu/wyswietl_produkt.ph...4be7c170794710a

Z mojego doświadczenia wynika, że zacinki powoduje wajcha antyreversala, pomiędzy dolną zębatką a silnikiem. Trzeba ją lekko zeszlifować i szafa gra. A tak z ciekawości które zębatki od CA wsadziłeś?

Wstawiłem zębatki CA nowego typu z czterema zębami antyrewersala.TAKIE Teraz sie nie zacina, ale ustawiłem też bardzo skrupulatnie podkładki, więc to też mogło pomóc.

Test w terenie na M120 = miodzio. Strzela świetnie, nawet na 8,4/1500 - tylko pojemność za mała i choć ROF niezły to zżarło mi dwie [ale miałem 3 ;) ]

Trzeba będzie kupić większą pojemność, ale sam upgrade sprawuje się doskonale.

Wstawiłem zębatki CA nowego typu z czterema zębami antyrewersala.TAKIE Teraz sie nie zacina, ale ustawiłem też bardzo skrupulatnie podkładki, więc to też mogło pomóc.

Rozumiem, zastanawiam sie tylko czy jest sens wymieniać wszystkie zębatki na CA skoro ponoć ICS-owe są wytrzymalsze.Teraz na Madonionie widziałem nową zębatkę dolną ICS, też ma cztery zęby antyreversala. Można więc wymienić tylko tą jedną zębatkę, taniej będzie i "firmowo" 8-)

Co do tuningu to wstawiłem M120 Systemy i śmiga jak ta lala, poza tym mam zestaw boreup od CA, tłok Systemy (czerwony), prowadnicę łożyskowaną Deepfire i wymieniłem łożyska z plastikowych na ślizgowe stalowe Systemy. Uważam że jest to zestaw optymalny dla tej giwery, można się ewentualnie zastanowić nad M130 ale nie wiem czy jest sens.

Rozumiem, zastanawiam sie tylko czy jest sens wymieniać wszystkie zębatki na CA skoro ponoć ICS-owe są wytrzymalsze.Teraz na Madonionie widziałem nową zębatkę dolną ICS, też ma cztery zęby antyreversala. Można więc wymienić tylko tą jedną zębatkę, taniej będzie i "firmowo" icon_cool3.gif

Obecnie tak, ale w pierwszych wersjach emek ICS zębatki nie były tak dobre.

Obecnie tak, ale w pierwszych wersjach emek ICS zębatki nie były tak dobre.

Nie? A czemu? Przecież opinia o ich wyższości nad konkurencją powstała, kiedy produkowana była pierwsza seria ICSów...

Yacenty

Ja musiałem zmienić zębatkę silnikową. Zmieliło mi 3 zęby. Klapka silnika się odkręciła i przez powstały luz zjechało mi właśnie te zęby. Kupiłem cały komplet z CA za cenę tej jednej zębatki, więc wymieniłem od razu komplet.

Nie? A czemu? Przecież opinia o ich wyższości nad konkurencją powstała, kiedy produkowana była pierwsza seria ICSów...

Od początku miały zębatki z 4 zębami? A to pierwsze słyszę. Jeśli tak to mój błąd, ale wydawało mi się, że do tej pory ICS ich nie stosował.

A czy ja napisałem coś o ilości zębów? Jeśli miałeś to namyśli pisząc "nie były tak dobre" , to się nie zrozumieliśmy. Mi chodzi o ich wytrzymałość, co ma większe znaczenie moim zdaniem. Chyba zresztą można było to wywnioskować z kontekstu.

Po za tym, ICS wkładaj te zębatki do GB-ów, a nie do pory. ;-) :lol:

Na pewno "do tej pory" (do czerwca 2006r.) były z dwoma ząbkami, ja mam taką, kupowałem w kwietniu 2006r. na military i to jest jeszcze wersja poprzednia, przed tą:

http://www.icsbb.com/news/e_news_main.asp?id=85

Ta już ma wszystkie "bajery" łącznie z metalowymi łożyskami, grubszymi ściankami GB, silnikiem 3000 i zębatką silnikową z 4 zębami antyreversala. Taką wersję powinni mieć na madonionie, nie stwierdziłem bowiem żadnych późniejszym modyfikacji.

• 3 weeks later...

Jeżeli takie samo to w pierścieniu blokującym przy body jest sprężyna. Ona czasem ma tendencję do wysuwania się, albo układa się jakoś tak krzywo, jeśli zdejmowało się foregrip. Jeżeli nie jest właściwie umieszczona to nie "sprężynuje" czyli bez naprężenia tworzy się luz. Może to jest przyczyną?

Poza tym powinieneś sprawdzić mocowanie lufy w body - jeżeli się poluzowało to przód może mieć luz; choć trudno mi w to uwierzyć - musiałby się odkręcić ten drugi, wewnętrzny pierścień - dociskający lufę w body; a całe osadzenie lufy jest w ICS solidne.

• 3 weeks later...

Siema!

Mam takie pytanie dotyczące tego karabinu:

Czy przez ten cały czas zaszły w nim jakieś zmiany?

Czy dalej zacina się i blokuje co chwilę?

Czy dalej strzela tak załośnie jak wcześniej?

Bo chcę kupic cos o mocy okolo level 3 z asgshopu i miedzy innymi rozważałem ICS`a z tym co zaproponował mi człek z MadOnion`u:

- sprężynę M140 - 30,00

- metalową prowadnicę sprężyny - 68,00

- aluminiowy tłok - 82,00

- baterię 10,8V 1200 mAh Sanyo NiCD - 136,00

Czy to ma jakikolwiek sens? Bo musze napisac, że cały ten temat napełnił mnie wręcz przerażeniem jeśli chodzi o osiagi/celność/zawodność tych replik.

witam w temacie :)

co do powyższego to mogę opisać konfigurację kolegi dobrego mego:

ma m16a3, w środku wymienił:

- tłok na alu

- prowadnicę na łożyskowaną

- głowice cylindra i tłoka na wyciszone systemy

- sprężyna m150

wali potwornie mocno, daleko i ogólnie masakraaaa :D kiedyś mu pękła komora HU ale to po jakiś dziesiątkach tysięcy kulków, wali na takiej konfiguracji serią dzielnie, bo się zjechał selektor ognia w GB, zdarzały mu się okazjonalne zacięcia przez to, ale dopchnięcie popychacza i heja dalej....potwór nie gun :D jedno jest dla mnie oczywiste - z eMek to tylko ICS! widziałem wszystkie chyba możliwe i jednak ta jest najbardziej wytrzymała i najlepiej zrobiona... ja się ślinię na m4 ris już :)

Pozdrawiam

Kakaroth

Czy to ma jakikolwiek sens? Bo musze napisac, że cały ten temat napełnił mnie wręcz przerażeniem jeśli chodzi o osiagi/celność/zawodność tych replik.

Nie przesadzasz trochę?

Poczytaj sobie o zawodności CA, to Ci się dopiero włos zjeży. :D

Replika to tylko replika, zużywa się i psuje jak każda "zabawka"; a zwłaszcza tak ekstremalnie czasem eksploatowana.

Ja na stocku miałem tylko małe problemy ze stykami - poza tym nic.

Po ftk M120 wali jak złoto i nic się nie sypie.

A problemy ze stykami to bolączka wielu replik z różnych firm.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem M4 RIS. Jednak idea puszki na bakterię zdecydowanie jest dla mnie mocno drażniąca. Czy ktoś próbował przekładać kable w m4 na tył? O ile przy standardowym mocowaniu kolby można by je po prostu wyprowadzić przez małą dziurę w zaślepce pod rurą, tutaj jednak jest tam śruba :/

Czy ktoś ma może jakiś pomysł?

Chodzi raczej o wyprowadzenie kabli do ładownicy na kolbę a nie do kolby s-f czy stałej...

Będę wdzięczny za rady i pomoc

Pozdrawiam

Kakaroth

odnośnie celności - w sumie jest lepiej niż przeciętnie. Nie jest to idealna celność, kulki nie lecą jak po sznurku, ale wg mnie jest znacznie lepiej niż np stockowa lufa w s-system PJ (z tym mam najświeższe porównanie)

chyba wymyśliłem jak przenieść przewody, ale potrzebuję dłuższej śruby do mocowania kolby, wtedy będą ją mógł przykręcić normalnie do prowadnicy sprężyny a na dole będę miał wolny otwór :)