Wolf Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Całkiem niedaleko od granicy Polski, na północny wschód od Berlina znajduje się kilka bardzo ciekawych pamiątek po okresie zimnej wojny. Niestety stronki są w języku pogańskim, ale galerie mówią same za siebie. Ciekwostką jest to, że objekty te, powstałe na krótko przed upadkiem NRD, przekazane zostały stowarzyszeniom, które się nimi opiekują i udostępniają do zwiedzania w stanie praktycznie nienaruszonym. Oto kilka z nich: www.bunker-harnekop.de www.bunker-garzau.de www.bunker-wollenberg.de/ Oraz inne objekty: www.bunker-anlagen.de Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Tak Wolfie, a u nas jest piękny zabytek w postaci MRU. Niestety nie do zobaczenia bez łamania prawa. Stan też woła o pomstę do nieba. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Te bunkry w NRD to jakieś przeciwatomowe były? Wszelkie mocowania zespołów na sprężynach. Stacja produkcji powietrza. Wyposażenie, które widać na zdjęciach to pochodzi z czasów świetności bunkra czy wciąż te bunkry tak wyglądają? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 13, 2008 Author Report Share Posted February 13, 2008 Są to konstrukcje przeciwatomowe, a wnętrze nadal tak wygląda. Osobiście zwiedzałem jeszcze kilka innych, które nie są dostępne publicznie. Przykładowo osobista rezydencja Honeckera 5001 w miejscowości Prenden: Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 A ja mam pytanie odnośnie obiektów jakie widziałem. Nie pamiętam miejscowości, ale niedaleko od Berlina(jakieś 200 km) jest taki park rozrywki, zwany "Tropical Islands", jest on położony w bardzo ciekawym miejscu, parking zrobiony jest na pasach lądowych, a wokół można zobaczyć wiele bunkrów lub hangarów, czy wiesz może co to dokładnie za obiekty są i czy też można je zwiedzać? Pozdrawiam ;) Edit: Foka, już poprawiłem, literówka. :-F Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 15, 2008 Author Report Share Posted February 15, 2008 Aquapark zwany "Tropical Islands", www.tropical-islands.de/pl.html leży 60 km na południe od Berlina i powstał na terenie fabryki sterowców transportowych, która w 2000 r ogłosiła jednak upadłość i przylegającego starego lotniska.Co do aspektów historycznych tego miejsca, to od 1938r . lotnisko Luftwaffe, potem do 1992r użytkowane przez armię rosyjska. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 parking zrobiony jest na psach lądowychCo to są psy lądowe? :) Jakieś przeciwieństwo wilków morskich? :D Aquapark zwany "Tropical Islands", www.tropical-islands.de/pl.html leży 60 km na południe od Berlina i powstał na terenie fabryki sterowców transportowychNiedawno był ciekawy program o tej hali na jakimś Discovery, czy podobnym kanle. O systemie klimatycznym, ogrzewaniu itd. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 15, 2008 Author Report Share Posted February 15, 2008 Dla chętnych informacja w języku polskim: www.tropical-islands.de/pl/goscie/atrakcje/hala/historia.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts