swrsc Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Witam, mam problem z łozyskami SRC 6mm i z gearboxem firmy JG. Chodzi o to, że gdy zakładam metalowe łożyska w miejsce starych plastikowych i składam gb to po podłaczeniu go pod baterię nie chce ruszyć. Doszedłem do pewnych wniosków po kilkukrotnym rozkładaniu, pokładkowaniu i składaniu tego gb. Na starych śmiga jak należy a na nowych wcale. Jeśli przyjrzeć sie dokladniej łożysku plastykowemu i metalowemu można zauważyć że plastikowe gdy leżą na tym "kołnierzu" są mniejsze od metalowych, przez co gdy zakładam metalowe docisk jest zbyt duży i zębatki nie chodzą. Pytanie mam jedno. Jak temu zaradzić??? ps. plastikowa szerokość 6mm wysokość 2.7mm metalowa szerokość 6mm wysokość równo 3mm Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Spróbuj wywalić wszystkie podkładki, sprawdź czy bez podkładek kręcą się zębatki. Jeśli nię będą się swobodnie kręcić to masz 2 wyjścia. Albo kupić inne zębatki albo kupić inny szkielet GB. Sprawdź czy te metalowe łożyska leżą idealnie w swoich gniazdach. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Niekiedy trzeba mocniej wcisnąć łożyska,żeby dobrze "wskoczyły" na miejsce,jednak to że po wymianie plastikowych na metalowe było zbyt "ciasno" też kiedyś zauważyłem. Mimo tego,jak głosi stare powiedzenie: "Jak popieści to zmieści" :-F Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Najpierw sprawdza się luzy na zębatkach i robi podkładkowanie, a dopiero potem próbuje strzelać. W JG zazwyczaj trzeba pogłębiać obsady łożysk w gearboxie, żeby weszły głębiej. Quote Link to post Share on other sites
swrsc Posted February 14, 2008 Author Report Share Posted February 14, 2008 ok dzięki bardzo, spróbuje pogłębić obsady łożysk. Pozostałe metody sprawdzałem juz. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Znajomek kiedyś papierem ściernym targał po łożyskach przez pare godzin by je lekko obniżyć. To też jest metoda. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Prosta droga do zatarcia samych łożysk tudzież do uszkodzenia zębatek. Już lepiej pogłębić gniazda łożysk w szkielecie. Quote Link to post Share on other sites
swrsc Posted February 16, 2008 Author Report Share Posted February 16, 2008 Po wymianie napisze czy sie udało czy nie. Co do papieru to racja, można łożyska sobie popsuć tylko, najbezpieczniej bedzie pogłębić otwory w gb. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 A ja mam odrazu pytanko, może jakieś inne łożyska ślizgowe by pasowały? żeby gb ani łożysk nie trzeba było papierem ściernym czy pilnikiem traktować. Quote Link to post Share on other sites
Wojtass_nt Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 Mam dokładnie te same łożyska w moim g36c od JG i wywaliłem chyba wszystkie podkładki bo inaczej po dokręceniu ostatniej śrubki silnik nie chciał ruszyć. Zabawy było co niemiara ale teraz działa. Quote Link to post Share on other sites
swrsc Posted March 5, 2008 Author Report Share Posted March 5, 2008 Ja już jestem po remoncie, pogłębiłem gniazda lekko i starłem łożyska znacząco(czyli o mniej wiecej tak o pół milimetra)na szybie z równomiernym dociskiem, tak wiec równiutkie są, spodkładowałem, po złożeniu wszystko gra. Było troche zabawy :mrgreen: ale śmiga. ps tak na przyszłość to radzilbym jednak łożyska spiłować, bo pogłębić gniazda wcale nie jest tak łatwo jak sie wydaje, a można sobie tylko szkielet uszkodzić. a łożysko jak każdy wie tańsze jest niż szkielet GB do naszego sprzetu. Pozdrawiam :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 No i wujek poldo miał rację ;-) . Jak papierem ściernym je szlifować a potem ładnie opiłki zmyć to nie ma siły by je zatrzeć. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts