kulkago Posted February 23, 2008 Report Share Posted February 23, 2008 (edited) Wszak samo RTG nie jest wystarczającym badaniem by stwierdzić czy nie ma uszkodzeń w kolanie. Jak już wczesniej napisałem rtg uwidoczni uszkodzenie kości(jeśli chcemy to można zrobić CT 3D - pięknie widać złamanie w 3 wymiarach), a do oceny uszkodzenia struktur wewnątrzstawowych to badanie manualne + MRI. A co do wzkazań do zakładaniu opatrunków gipsowych, "lekkich gipsów" i innych czynności to dyskusja zajęłaby kilkanaście stron forum, a i tak osoby nie zwiazane z medycyna miały by problem z przyswojeniem wiedzy fachowej.Dlatego uważam, że w przypadku pomocy przedmedycznej przy podejrzeniu złamania wystarczy, aby unieruchomić kończynę(miejsce złamania + 2 sąsiednie stawy) oraz transport do szpitala. Jesli ktoś w ekipie ma i umie wykonać to mozna podać domięśniowo leki przeciwbólowe. Doustnie nie polecam nic podawać, poniważ aby wykonać znieczulenia poszkodowanego,musi upłynąć conajmniej 6 h od ostatniego posiłku. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!!! Edited February 23, 2008 by kulkago Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 A Ty jesteś może ortopedą? :)Tak.To jestem ciekaw czy to nie Ty mnie operowałeś, bo nogę mi składali właśnie w Tomaszowie ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 Ocho będzie adres do ewentualnych roszczeń :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
kulkago Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 Tak.To jestem ciekaw czy to nie Ty mnie operowałeś, bo nogę mi składali właśnie w Tomaszowie ;) Niestety, nie pracuję w Tomaszowie :roll: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 Nie wiem czy niestety ;) Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 A, i tu wychodzi przewaga splinta nad klasyczną szyną Krammera - w splincie można robić prześwietlenia. Tak się tylko przyczepię - w szynie Kramera RTG można wykonywać jak najbardziej, na własne oczy widziałem wiele zdjęć pacjentów urazowych z piękną szyną w tle 8) . Za to MRI bym w szynie Kramera nie wykonywał, bo o ile mnie pamięć nie myli owa jest wykonana z jakiegoś ferromagnetyka. :). Należy pamiętać, że szyna K. (10x100 cm ok. 12zł) jest o wiele tańsza od splintu (taśma 11x90cm ~35zł) co sprawia, że ten pierwszy wynalazek jest stosowany częściej w PP medycznej - niestety naszej Służby Zdrowia nie stać na wyposażenie eRek w takie przyjemności. Quote Link to post Share on other sites
CHRIS506 Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 mu mu a słyszałem jeszcze o jakimś pokrowcu który naciąga się na złamaną konczyne i nadmuchuje 8-) ktoś takie cos kojarzy bo nawet nie wiem jak to się nazywa :?: Quote Link to post Share on other sites
kulkago Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 mu mu a słyszałem jeszcze o jakimś pokrowcu który naciąga się na złamaną konczyne i nadmuchuje 8-) ktoś takie cos kojarzy bo nawet nie wiem jak to się nazywa :?: Jest to unieruchomienie pneumatyczne - zakładasz na kończynę, podłączasz do pompki i robisz podciśnienie, szyna "twradnieje" i dopasowuję się do kończyny. Tylko po co nosić jeszcze w lesie specjalne pompy do tego. Do jakichkolwiek wypraw najlepszy jest w/g mnie splint: zajmuje mało miejsca, co jest najważniejsze przy doborze takiego ekwipunku na wyprawę. Życzę powodzenia w noszeniu np. 3 szyn Kramera dł. 1m. A zdjęcie rtg wykonasz przez oba unieruchomienia, tylko Kramer daje widoczną "drabinkę" na zdjęciu. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Tak się tylko przyczepię - w szynie Kramera RTG można wykonywać jak najbardziej, na własne oczy widziałem wiele zdjęć pacjentów urazowych z piękną szyną w tle Miałem na myśli, że jak robisz RTG ze splintem to na zdjęciu nie ma "pięknego splinta", a to duża zaleta. Należy pamiętać, że szyna K. (10x100 cm ok. 12zł) jest o wiele tańsza od splintu (taśma 11x90cm ~35zł)Bez przesady, nie mówimy o różnicy 100, a 1000 zł. Jak ktoś kompletuje apteczkę zespołową (której zawartość jest warta kilkaset złotych) to 20 zł różnicy na dużo lepszym wyposażeniu nie ma znaczenia. ten pierwszy wynalazek jest stosowany częściej w PP medycznej - niestety naszej Służby Zdrowia nie stać na wyposażenie eRek w takie przyjemnościPo pierwsze nie rozmawiamy o PP tylko o "naszych" apteczkach. Po drugie też nie do końca masz rację bo rozmawiałem z ratownikami, którzy mieli w karetkach splinty. a słyszałem jeszcze o jakimś pokrowcu który naciąga się na złamaną konczyne i nadmuchuje Nie nadmuchuje, a w ręcz odwrotnie. W środku są granulki, po założeniu poszkodowanemu pompką wypompowyjesz powietrze i dzięki granulkom następuje unieruchomienie.I to jest wyposażenie do karetek, a nie do plecaka. Tu masz coś takiego: http://img404.imageshack.us/my.php?image=2232327xs6.jpg http://img404.imageshack.us/my.php?image=2232337us1.jpg Quote Link to post Share on other sites
CHRIS506 Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 (edited) mu mu A to na ręke i na kark to 1 taki rekaw czy to sa 2 różne rodzaje :?: Edited February 29, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Różne. Mieliśmy też na nogę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts