Legileg Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Jestem nieszczęśliwym posiadaczem kabury udowej strike system. Któregoś pięknego dnia, gdy znowu po 5 minutach biegu poluzowała się i zmieniła swoje położenie cholera mnie wzięła. Stwierdziłem, że czas na zmianę. Rekonesans po wszystkich ulubionych sklepach (asgshop, specshop. zbrojownia...) przyniósł smutną prawdę. W Polsce wybór kabur jest dosyć żałosny. Na forum też wiele nie znalazłem, albo linki do miejsc od dawna nie istniejących, albo zachwyty nad ultra mashal pro kaburami jak Safariland 6004, do których wkładanie replik asg byłoby raczej przerostem formy nad treścią... Do rzeczy. Po wnikliwej analizie wszystkich dostępnych produktów rzuciła mi się w oczy kabura UTG (http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_49&products_id=178 ). Jest całkiem tania (liczyłem się z wydatkiem do 150 zł), UTG kojarzy mi się z całkiem dobrymi kamizelkami taktycznymi, a panel mocowany do uda całkiem mnie przekonuje. Nie przekonuje mnie natomiast zapięcie. Co za baran wymyślił aby dawać tam klamrę zamiast klipsa? Chyba sens noszenia kabury na udzie jest taki aby mieć do niej szybki dostęp? Czy ktoś miał już odczynienia z tą kaburą? Czy klamra jest rzeczywiście tak idiotycznym rozwiązaniem jak wydaje mi się w teorii? Wreszcie, czy nie lepiej dołożyć do czegoś innego (np http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...roducts_id=701) ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 zachwyty nad ultra mashal pro kaburami jak Safariland 6004, do których wkładanie replik asg byłoby raczej przerostem formy nad treścią...Z możesz mnie oświecić dlaczego? Kupiłeś tanią kaburę i nie jesteś z niej zadowolony, bo jest niewygodna. Ale stwierdzasz, że kupowanie dobrej kabury jest bez sensu i zamiast tego chcesz inną tanią. Gdzie tu logika? Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Powiem tyle: "Zamienił stryjek siekierkę na kijek". Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Nie masz racji "mistrzu" - kto raz założy Safarilanda nigdy nie wróci do "szmatkowych" kabur w wykonaniu chińsko-amerykańskim Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted February 18, 2008 Author Report Share Posted February 18, 2008 Foka - Wcale nie chce taniej. Zwyczajnie wybór kabur z przeznaczeniem do ASG jest na tyle mały, że nawet te najdroższe wydają mi się... Dosyć słabe. Natomiast kupno kabury za 400-500 zł aby trzymać w niej replikę podobnej wartości wydaje mi się dosyć dziwne. No, ale jeśli twierdzisz, że to jedyny sposób to chyba będę musiał się szarpnąć. Widzę wersje Safarilanda dla Glocka i Walthera. Ma ktoś jakieś namiary na wersje dla Beretty? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 1. Na eBayu są tańsze. 2. Nikt nie każe Ci kupować Safarki. Poszukaj na forum o kaburach. Bianchi jest dobra, Securityland, Fobus, Frontline. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 http://allegro.pl/item315447347_uncle_mike...92_m9_nowa.html Quote Link to post Share on other sites
inteligent Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Arafat (KSK): widze że podałeś link do kabury którą mam zamiar kupić i miałem zakładać nowy temat czy warto ją kupic czy lepiej szukać okazji kupienia używanego Safariland 6004 (na kabure chce wydać max. 200zł) czekam na opinie na temat tej kabury z góry dzięki ps. podaje jeszcze raz link http://allegro.pl/item315447347_uncle_mike...92_m9_nowa.html Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Ja bym się czaił na Safarkę ;) Płetwa jest większa i kabura jest bardziej stabilna Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted February 19, 2008 Author Report Share Posted February 19, 2008 A ja się zdecydowałem. Uncle Mike ma bardzo dobre opinie, ponad to z jego militarnej wersji korzysta wiele jednostek AT. Wiec chłamu raczej nie wciskają. Powinienem być zadowolony. Dzięki Arafat. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 Polskich AT? Z tego co wiem, to oni na ogol uzywaja produktow naszego SecurityLandu, przynajmniej wszyscy ktorych widzialem to przede wszystkim je mieli. Fakt, bylo kilka fobusow jakies Safari, ale to glownie rzeczy kupione samodzielnie przez operatorow. Co do kabur, to ja jako Zydofil polecam Fobusa. Mile w uzyciu, wygodne i... made in Izrael. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 (edited) I może jeszcze trwałe i niezawodne? Jak mówi pewien slogan: "Friends don't let friends use Fobus". Te kaburki były hitem 10-15 lat temu jak ludzie nie widzieli jeszcze nic lepszego - wtedy wydawały się mistrzostwem świata. Teraz generalnie wiadomo czym są - tanimi, prostymi kaburami ze słabego plastiku. To już lepiej polecaj Frontline - też Izraelskie a przynajmniej solidniejsze i kydex uczciwy. Nie wiem co wiesz o polskim AT - ale wszyscy znajomi którzy mogą używają Safari jeśli chodzi o udówki. Co do Uncle Mike's - ich kabury na pas są dobre i tanie - 10 000 razy lepsze od Fobusów. Udówki są kiepskie, no może w najlepszym razie "średnie". Edited February 19, 2008 by Catch22 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 A ja się zdecydowałem. Uncle Mike ma bardzo dobre opinie, ponad to z jego militarnej wersji korzysta wiele jednostek AT. Wiec chłamu raczej nie wciskają. Powinienem być zadowolony. Dzięki Arafat. Myślę, że możesz popełnić błąd. Mógłbyś podać jakieś zdjęcie albo przykład jednostki AT używającej UM? Bo o safarkę nie trudno... Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted February 19, 2008 Author Report Share Posted February 19, 2008 Myślę, że możesz popełnić błąd. Mógłbyś podać jakieś zdjęcie albo przykład jednostki AT używającej UM? Bo o safarkę nie trudno... Jest napisane na ich stronie (konkretniej podstronie - Law Enforcement), chyba nie kłamaliby tak w żywe oczy? Czy popełniłem błąd dowiem się na niedzielnej strzelance. Najwyżej wróci na allegro i będę silniejszy o wiedzę o tej marce. I tak nic lepszego pod berettę na już raczej bym nie dostał. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 Nieporozumienie wynika z tego, że Legileg ma namysli jednostki AT "na świecie", a Arafat mówi tylko o Polsce ;) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 No tak :) Rób jak uważasz, ale ja bym wolał 6004 ;) Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted February 21, 2008 Author Report Share Posted February 21, 2008 Dostałem i protestowałem... Jest rewelacyjna. Bardzo solidna, zrobiona z bardzo dobrych jakościowo materiałów. Można w niej wyregulować właściwie wszystko. Płetwy i pasy przylepiają się jak rzepy i nie ma mowy o jakimkolwiek ruszaniu czy przesuwaniu. Wad narazie nie stwierdziłem, pewnie coś wyjdzie z czasem. Póki co jestem zachwycony... Widzisz Arafat, przez przypadek udzieliłeś bardzo dobrej porady ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts