Splendor Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 A ja na 14 dniową wyprawę do Norwegii kupiłem ten: http://www.military.pl/master-cutlery-noz-...306-_4504t.html czekam na przesyłkę. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 A my na relację :) i proszę o dużo zdjęć! Pozdrawiam, Okruch Quote Link to post Share on other sites
enzig Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 Sybir- co Ty takiego przyzwoitego widzisz w stalach 440? Przecież to najgorsze możliwe stale na narzędzia, szczególnie narzędzia tnące. Poczciwa węglówka i nierdzewka od Mory są o wiele lepsze i tańsze. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 Pieprzycie towarzyszu ;). Nierdzewka Mory fajnie się sprawuje przeze zero grind. Ja tam 440stki toleruję, nawet A. Nierdzewne (wg. moich doświadczeń lepiej niż AUS8), łatwo się ostrzą. Dla mnie dobry wybór dla nożyków bezobsługowych (takich, co nie chcemy się z nimi pieścić) i przeznaczonych do cięcia.. Ale do pracy ciężkiej w drzewie i drewnie oraz nadużyć też wolę węglówki z 1095 na czele. Jednak jeśli cena gra rolę to nie kwękam. Się mi po czasie przypomniało, bo kolega już kupił. http://www.togo.home.pl/site/magnum_13m/no...camp_2701t.html Kopia ale mimo wszystko tani kawał łoma o płaskim szlifie. Rozważałem go jakiś czas jako następcę minikukri (bo się mini nałożnica przy patoningu nie sprawdza przez szlif i rękojeść). Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted June 29, 2010 Report Share Posted June 29, 2010 Enzig: Wukasz w zasadzie napisał to co sam bym odrzekł. 440 to stal dla laika, bezobsługowa, zaś jej właściwości zależą nie tylko od cyferek w nazwie, ale od hartowania o obróbki. Ja się wyraziłem na temat noża, który miałem w ręku, ostrzyłem i użytkowałem a nie na temat 440 ogólnie. Podobnie na 8cr13mov w jednych modelach narzekają, w innych zaś przedkładają nad AUS-8 (np. w Cara-Cara). Poza tym kolega pisał o dużych nożach, a gdzie tu Mora do tego? Cienkiej głowni z węglówki do batonowania nie polecam, ze względu na wykruszenia. Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted July 4, 2010 Report Share Posted July 4, 2010 A ja z czystym sumieniem mogę polecić, może nie survivalowy ale w codziennym życiu co też jest pewnego rodzaju survivalem nożyk tani, CRKT Desert Cruiser. http://www.canadaknives.com/images/crkt7914di_1.JPG Daleko może mu do Stridera MK-1 mod.10 Gunner Grip, którego szczęśliwym posiedaczem jest mój kolega ale wykonuje z powodzeniem podobne prace. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Fajny. Jak oceniasz trzymanie ostrości? Ja mam Gripka z 440C i muszę przyznać, że po obróbce na Trianglu tnie wyśmienicie, co przy relatywnie grubej głowni nie jest oczywiste. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 On przecież jest z AUS8. Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 To aus8 hrc 58-59. Uważam, że jest wart swojej ceny. Bardzo dobry nóż i tani. Trzyma ostrość mimo, że go nie oszczędzam, tnie w pracy papiery, folię, plastik. Oczywiście ważna jest ostrzałka diamentowa. Świetnie leży w ręku, dla niektórych może być niewygodny w noszeniu w kieszeni na codzień bo nie jest płaski ale dla mnie duży rozmiar to zaleta. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 On przecież jest z AUS8. 440C i AUS-8 to przyrodnie siostry ;) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Chciałbym mieć przyrodnią siostrę Japonkę ;) Obie stale są dla mnie idealnymi stalami nierdzewnymi: przyzwoite, tanie a proces obróbki cieplnej opanowali perfekt. Szkoda, że coraz mniej się z nich robi, bo wszyscy szukają nowości i chcą się wyróżniać na rynku. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 (edited) Amen. Chociaż np. ostatnio kupiłem znajomemu księdzu Leathermana 300 - jedzie na misje do Afryki, więc mu się przyda... Piła i pilnik są ze 154CM, ale głownie nożowe to 440C pełną gębą. Pęd do hiper-stali daje się więc opanować ;) Co ciekawe, stal "vickowa" jest najbardziej zbliżona do 440A. A co do Japonek, to nie siostra (przyrodnia) ale dziewczyna, z zacięciem do Gunsmith Cats... pragnienie milionów :D Edited July 7, 2010 by Okruch Quote Link to post Share on other sites
TheOne Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 A ja kupuje Ka Bara ;] dokładnie tego http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1338 chyba najlepsza propozycja na ok 300 zł miałem go w łapie i jest cudowny ;] Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 eeeeeee przesada za 3 stówki można już TLIMa kupic. A TLIMy właśnie dla surwiwalu stworzone zostały Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Ka-bary są do bani. Klinują się przy batonowaniu. Za niski szlif. Quote Link to post Share on other sites
jmsss Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Ka-bar'y są super !!! Wczoraj mój 1211 troche przyrdzewiał w jednym miejscu ale damy radę. Quote Link to post Share on other sites
TheOne Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 eeeeeee przesada za 3 stówki można już TLIMa kupic. A TLIMy właśnie dla surwiwalu stworzone zostały jak ja widzę to ok 700 zł ;] Ale jak jesteś mi wstanie coś polecić chętnie wysłucham ;] Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 http://www.tlim.net/dostepne.php każdy szczególnie te pierwsze pięć Quote Link to post Share on other sites
TheOne Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 kto robi te noże i co z kaburą ;]? Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Jak sama nazwa wskazuje, robi je Tlim. Tanie fieldgrady (FG) są bez pochewek, stąd m.in. niska cena. Jedna uwaga - stal to węglówka, choć bardzo dobrze zrobiona. Jeśli szukasz noża "bezobsługowego" to lepiej coś z nierdzewki. Choć za tą cenę Tlimowe to na prawdę okazja. Quote Link to post Share on other sites
enzig Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Gdyby Tlim robił je jeszcze nieco "tłuściejsze", bo głównie jego noże mają 3mm grubości, a 3mm to trochę za mało do cięższych prac i za każdym razem jak mam ochotę coś u niego nabyć ten fakt mnie powstrzymuje. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Do prac cięższych jest siekierka. Mimo mody na różne noże do wszystkiego nóż jest tylko nożem i nijak nie zostanie siekierą czy łomem. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 A tam gadasz gupoty ;) Piła i duży nóż a siekiera to średniowieczny przeżytek. Drugi mały do papu (trzymając się dzisiejszej konwencji to do miodku) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Jak kto lubi. Ja tam wolę wziąść siekierkę lub coś typu maczeta niż wszystko robić jednym nożem (którym ani kanapki nie zrobisz porządnie ani drzewka na ogień nie porąbiesz) ale jak widać są ludzie którzy lubią sobie utrudniać Quote Link to post Share on other sites
TheOne Posted July 9, 2010 Report Share Posted July 9, 2010 Są ludzie którzy nie chcą nosić x kilo przez y km ;] Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts