arend Posted July 9, 2010 Report Share Posted July 9, 2010 Tak Są równiez tacy co wolą mieć bułkę krojona a nie rombaną. Koniec tematu bo się off robi. Quote Link to post Share on other sites
huskykaski Posted July 12, 2010 Report Share Posted July 12, 2010 Używał ktoś z Was Scyzoryka BW. Potrzebuję w miarę porządnego, lecz taniego (<150zł) multitool'a lub scyzoryka, na miejsce zaginionego Victorinoxa Spartana. Ewentualnie jeszcze myślę nad: Gerber Clutch i Schrade Tool Togh ST1. Czy można zaufać tym ostrzom, czy też Polecicie coś lepszego. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Zastanawia mnie, czy w scyzoryku BW te kombinerki nie będą przeszkadzać podczas normalnego użytkowania. Ja używam Vicka Anglera. Ma kombinerki i skrobak do ryb, który w "życiu" ryby nie widział - za to jest niezastąpiony tam, gdzie chcesz coś przesunąć a ostrze mogłoby przeciąć np. jakiś ważny kabel :) Może zainteresują Cię: - http://sharg.pl/item.php?nav=T001029 - http://scyzoryki.net/pl,product,1234857,vi...ker,1,4723.html Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Letherman kick jest w przyzwoitej cenie: http://www.militaria.pl/leatherman/multito..._kick_p2461.xml Ja bym tego BW nie kupował, mam małe zaufanie do Milteca. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 (edited) Clutch jest malusieńki. To breloczek do kluczy. Nie nadaje się. EDIT Cholera by Cię wzięła. Zachorowałem przez ciebie na Gerber Crucial. Edited July 13, 2010 by Wukasz Quote Link to post Share on other sites
Ivy-Eve Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Nie należę do osób, którym survival kojarzy się z drogim sprzętem. Szczerze mówiąc, jeżeli mam wydać choćby złamany grosz na wypad, automatycznie zbiera mi się na wymioty. Mój nóż- WZ 98 . Dlaczego? Dostałam go w prezencie kilka lat temu (zresztą był już używany) ;) i póki się nie "zajedzie" nie zamierzam nosić innego. Higiena i kosmetyka- taaa... brutalnie przejechałam moją WuZetką po szlifierce, bo była "za gruba", "za ciężka" i "za bardzo oksydowana" <rotfl>, za to teraz jest przedłużeniem mojej ręki i mogę nią zrobić niemal wszystko. Poza tym... mam jakiś irracjonalny sentyment do stali Gerlacha :roll: :-P :D Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 Prawidłowe podejście :) Jeśli masz swój sprawdzony, zaufany sprzęt to nie ma co wydziwiać. Ja używam m.in. samorobnego noża choć prawdziwego nożoroba mi daleko i też niekoniecznie planuję zakup Busse za 1,5k zł. Problem w tym, że sporo z osób piszących tutaj nie ma swojego Graala i szuka, narzucając jednocześnie określone i często sprzeczne wymagania. Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 Sybir - naprawdę uważasz polską "szturmówkę" za dobry nóż użytkowy :P ? Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted July 28, 2010 Report Share Posted July 28, 2010 Czytaj ze zrozumieniem :) Cyt. "Jeśli masz swój sprawdzony, zaufany sprzęt to nie ma co wydziwiać". Jak mu pasi i wystarcza to szczęść Boże, nie będę nikogo przekonywał. Ja bym akurat nie kupił i nie doradził jak ktoś noża nie ma. Ale skoro ma, i pisze, że daje sobie nim radę, to w czym problem? :) I nigdzie nie napisałem, że uważam szturmiaka za dobry nóż użytkowy :) Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 7, 2010 Report Share Posted August 7, 2010 A to już zależy od przewidywanego użytku :) Są zastosowania w których jest niezły, ale to już temat na www.jw2305.pl/forum ;) Quote Link to post Share on other sites
Checollada Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Zastanawiam się nad kupnem składanego noża. Który z poniższych moglibyście mi polecić? Chyba że jeszcze coś innego ;)? http://allegro.pl/spyderco-native-lightweight-plain-noz-c41pbk-i1348013261.html http://allegro.pl/spyderco-tenacious-g-10-handle-edge-noz-c122gps-i1323720160.html http://allegro.pl/spyderco-endura-4-noz-gladkie-i-zabkowane-ostrze-i1307944589.html Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Ze swojej strony mogę ci polecic wszystkie trzy. Oczywiście jeżeli gość nie wciska lewizny i nie sprzedaje podróbek. Pajączki (Spyderco) są dobrymi nożami , moja Endura dzielnie się sprawdza od paru lat (fakt ostatnio trafiła do szuflady ze względu na zabawę w noże custom) Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Ostrze Native`a nigdy do mnie nie przemawiało - takie łomiaste jakieś, jak składana wersja gerlachowskiej Osy. Tenacious to klasa "niższa-droższa", taki codzienniak sympatyczny. Ale to Endura wprawi Cię w zachwyt. Tnie jak marzenie, szlif jest bajeczny. Ząbki też mają swoją zaletę, podczas cięcia np. plastików, lin albo... dobrze wysuszonych kiełbas :) docenisz ich obecność. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Z takich małych (no... dość małych) składaków to braciszek sobie kupił CRKT taki http://allegro.pl/noz-skladany-crkt-m21-04g-taktyczny-ostrzalka-i1337590145.html (bez tego badziewia do niszczenia noży oczywiście) i bardzo chwali, opinie o nim w necie i literaturze też są pozytywne. Podobno to jedna z nielicznych marek (pomimo, że tania) która twardość ostrza ma taką jak deklaruje. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Nowe tanie Kershawy polecam. Te Made in China. Choć w zasadzie polecam serwis. W Chill ruszał się klips więc serwis przysłał nowy. Nowy nóż. Quote Link to post Share on other sites
Ghost10 Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 A noże składane też są dobre czy raczej są słabe? Quote Link to post Share on other sites
Checollada Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 A noże składane też są dobre czy raczej są słabe? A słuchawki są dobre, czy lepsze głośniki? Wszystko zależy do czego potrzebny ci ten nóż :) Jak chcesz nim rąbać drewno, to zdecydowanie z głownią stałą. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Jak chcesz rąbać drewno zdecydowanie najlepsza jest siekierka. Nóż z samej definicji nie służy do rąbania. Quote Link to post Share on other sites
MICHAL Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Jak chcesz nim rąbać drewno, to zdecydowanie z głownią stałą. CRKT M21-04 możesz robić wszystko, nawet rąbać drewno i batonować :) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Nie, nie może. To nie jest rąbanie. Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Jeżeli potrzebujesz noża do survivalu sensu stricto,to wszędzie się mówi (wszędzie mam na myśli szkoły przetrwania i te wojskowe i te cywilne) o nożach z głownią stałą np. nóż pilotów US Mówi się też, że dobrze jest kiedy nóż ma odkręcany chwyt np. tak jak tu: wtedy można klinge noża wykorzystać jako włócznie, chociaż trudno mi sobie wyobrazić do czego ta włócznia miała by służyć, bo do połowu ryb lepszy będzie oścień, albo łuk. Na pewno na niedźwiedzie :icon_mrgreen: Jeżeli potrzebujesz noża wielofunkcyjnego to polecam Gerbera (używany przez żołnierzy US w przeróżnych warunkach) lub Victorinoxa Posiadam 5 lat i naprawdę polecam, jeszcze mnie nie zawiódł ale można też ogarnąć temat jak ktoś musi takim urządzonkiem jakie tu demonstruje pionier szkół przetrwania Jacek Pałkiewicz Noże typu RAMBO nie polecałbym z tego powodu, że są ciężkie i w wielu przypadkach łączenie klingi i chwyto-pojemnika nie wytrzymuje i jest padaka. Lepiej nosić te wszystkie gadżety w puszce survivalowej (tak jak to robią żołnierze SAS) Quote Link to post Share on other sites
Aurendil Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 A tu potrzeba super hiper pro rambo survival noża do lansu czy kawałek ostrza do codziennych zadań z dala od cywilizacji? Bo w tym drugim przypadku nada się solidny folder, który poza wszystkim można normalnie złożyć, schować do kieszeni, nie budząc kontrowersji u postronnych. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 A widzisz. Ja używam kopii kabara - S&W SAR2. Do tego zawsze w pobliżu leatherman. I wystarczy. W Przypadkach nadzwyczajnych biorę jeszcze łopatkę piechoty czyli popularną saperkę - ważne by była na drewnianym stylisku, stalowa i ciężka - najwięcej wytrzyma. Kopanie, rąbanie, ćwiartowanie, wbijanie, mierzenie !!! Także na codzień noszę leathermana, do lasu biorę też S&W SAR2, a na wyjazdy dłuższe dorzucam saperkę. I mam wszystko na każdą okazję. No i oczywiście łyżkę z MRE ale to w końcu temat o nożach ;) Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Ja używam kopii kabara - S&W SAR2. Kopii, którego noża Ka-Bar? Bo p wpisaniu w wyszukiwarce " S&W SAR2 " nie pokazuje się żaden nóż ( http://www.google.pl/images?q=S%26W%20SAR2&oe=utf-8&client=firefox-a&rlz=1R1DVFA_pl___PL398&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1280&bih=585 ) oprócz składanego noża CRKT :zastanawia: Mógłbyś kolego: napisać, wkleić, podać linka do strony z owym nożem ( opcje co zrobić sam wybierz :wink: ) Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 http://www.military.pl/smith-amp-wesson-noz-search-amp-rescue-1_1887t.html 3maj kolego. Jestem naprawdę pełen podziwu dla nożyka bo używam go sporo, na każdym wyjeździe, od ścinania gałęzi, przez otwieranie puszek, patroszenie ostatnio świniaka i filetowania rybek po zabawy z linkami na jachcie. Gumowa rękojeść daje pewny chwyt, ostrze standart nadaje się do wielu rzeczy, długość jest ok. Kupowałem z nastawieniem, że zarzynam noże moim trybem użytkowania, i wystarczy na wakacje, aktualnie mija 3 rok gdy naprawdę go nie oszczędzam i dalej działa ;) Natomiast do ostrzenia dokup ostrzałkę kątową i po 5 minutach masz ostrą "maczetę". Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts