klekot1092 Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 (edited) 1 skuteczność uderzeniowa = to co po uderzeniu pocisk robi w twoim ciele sprostuje totalna sieczkę na danym obszarze. 2i3 oj tu fakt dalem zly przyklad oba strzelaja 7.62 x51 nato (.308 win) 4 duzy ,szybsza rotacja, oznacza wieksza stabilnosc pocisku = celność 5 pływajaca lufa to "amortyzacja" lufy i bardzo zmiejsza odrzut Pzdr :uśmiech: Edited September 17, 2008 by klekot1092 Link to post Share on other sites
Foka Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 skuteczność uderzeniowa = to co po uderzeniu pocisk robi w twoim ciele sprostuje totalna sieczkę na danym obszarze.A nie poszukałeś.To się nazywa moc obalająca, a nie to coś co Ty wymyśliłeś. I nie ma to dużo wspólnego z chwilowym i trwałym kanałem, tylko jest to zdolność do przekazania energii celowi. 4 duzy ,szybsza rotacja, oznacza wieksza stabilnosc pocisku = celnośćNie pytałem co daje rotacja (i wcale nie jest im więcej tym lepiej) tylko co z rotacją ma długość lufy. pływajaca lufa to "amortyzacja" lufy i bardzo zmiejsza odrzut Bzdura. Link to post Share on other sites
klekot1092 Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 (edited) Jak zawsze prawda leży po srodku XP Edited September 17, 2008 by klekot1092 Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Klekot racja w tym przypadku nie leży po środku bo piszesz o czymś o czym jak widać nie masz zielonego pojęcia... I tak dobrze że wychyliłeś się tu a nie np w "broni palnej" :D Link to post Share on other sites
klekot1092 Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 XD bo ja zawsze pod gore XDDDD Link to post Share on other sites
Foka Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 2+2=5 2+2=4 Prawda leży po środku... 2+2=4,5. Nie chrzań głupot tylko się doucz, masz podane hasła dzięki którym w googlu znajdziesz potrzebną wiedzę. Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 To efekt "specjalistów" którzy tłumaczą i "dorabiają" opisy do gier... Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Dopiero teraz tu zajrzałem ale ubawiłem się wspaniale... :wink: Pozdrawiam, Lambert P.S. Foka i thor: Skąd Wy bierzecie siły na komentowanie tego speca..?! ;-) Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Trening czyni mistrza ;) Link to post Share on other sites
drache Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 (edited) Co do SWD, to rosjanie mówili za ZSRR: "nas mnogo", te dwa słowa wyznaczają ogólną strategię produkcji i konstrukcji wszelakiej broni od karabinów poprzez czołgi aż do tytanowych okrętów podwodnych :). Broń miał być prosta i łatwa dla opanowania dla np. myśliwego z środka Syberyjskiej tajgi, który potrafi być "niewidzialy", ale z kulturą techniczną raczej nie ma najlepszego kontaktu. Choć po doswiadczeniach Afgańskich wielu radzieckich snajperów przyznala, że w rosji brak dobrego "snajperskiego" karabinu. Zresztą po co snajper skoro można rzucić do ataku tak z 1000 czołgów na wybranym kierunku natarcia, co z tego, że nam NATO rozwali min 500? Drugie tyle i tak zostanie:) Tak też mysleli i rzucili te czołgi na Afganistan... I co z tego wyszło wszyscy wiemy:) Edited September 17, 2008 by drache Link to post Share on other sites
Damaioshin Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 czterokontakt :mrgreen: Link to post Share on other sites
Walker86 Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Temat parodia :-F Jak to dobrze czasem się pośmiać. Link to post Share on other sites
miki49 Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 5 pływajaca lufa to "amortyzacja" lufy i bardzo zmiejsza odrzut nie zmniejsza odrzutu tylko powoduje jego wytracenie przez konkretna czesc karabinku (lufe), a nie cala konstrukcje karabinku i np. cialo strzelca Link to post Share on other sites
cosmo Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 nie zmniejsza odrzutu tylko powoduje jego wytracenie przez konkretna czesc karabinku (lufe), a nie cala konstrukcje karabinku i np. cialo strzelca WTF ??? Jeśli cię dobrze zrozumiałem to wtedy lufa jest odrzucana a reszta broni nie? Buahahahha Link to post Share on other sites
Foka Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 nie zmniejsza odrzutu tylko powoduje jego wytracenie przez konkretna czesc karabinku (lufe), a nie cala konstrukcje karabinku i np. cialo strzelcaRównież bzdura. Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 No co przecież w czołgach jest taka lufa co po strzale się cofa... pewnie pływająca lufa :D :D Link to post Share on other sites
michalll Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Pływające lufy są również stosowane w krążownikach i niszczycielach. Czasem również w amfibiach. Link to post Share on other sites
rumak Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 No i w statkach kosmicznych...A czy się różnią działa okrętowe od lądowych??(chodzi o mechanizm a nie o kaliber :-P ) Link to post Share on other sites
michalll Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Tu się mylisz. W statkach kosmicznych jest lufa latająca. Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Dobra coby zakońćzyc offaa. Tak na szybko i dla "panw specjalistów" od luf pływajacych co to niwelują odrzut. Lufa pływajaca w karabinach snajperskich czy wyborowych ma tylko jedno zadanie. Nie mieć kontaktu z łożem broni ani innymi jej elementami poza komorą zamkową. Dlaczego? Dlatego żeby pod wpływem zmian temperatur przy strzelaniu nie miały miejsca żadne "obce" odkształcenia. Lufa ma sobie sama pracować, giąć się, wyginać, skręcać, skakać i podskakiwać pod wpływem zmian temperatury, a żadne łoże czy inne częsci nie mają jej w tym przeszkadzać. Ot cała skomplikowana i tajemnicza rola pływającej lufy. Link to post Share on other sites
rumak Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Nic dodać nic ująć 8-) Bo już sie niedobrze robiło jak się czytało takie bzdury pisane przez "znawców" teoretyków. Link to post Share on other sites
Foka Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 Lufa pływajaca w karabinach snajperskich czy wyborowych ma tylko jedno zadanie.Bzdura :mrgreen: To co napisałeś to środek do osiągniecia celu (zadania) - poprawienia skupienia. ;) Nie mieć kontaktu z łożem broni ani innymi jej elementami poza komorą zamkową.Mówiąc w skrócie - jednopunktowe mocowanie lufy. Dlatego żeby pod wpływem zmian temperatur przy strzelaniu nie miały miejsca żadne "obce" odkształcenia. Lufa ma sobie sama pracować, giąć się, wyginać, skręcać, skakać i podskakiwać pod wpływem zmian temperatury, a żadne łoże czy inne częsci nie mają jej w tym przeszkadzać.Raz temperatury, dwa drgania i odkształcenia w czasie przechodzenia przez lufę pocisku, ale ogólnie zgadza sie ;) Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 Ma za zadanie wyeliminować wpływ wszelkich części mogących zmienić jej właściwości. :P Czy ja wiem czy skupienie... myślę że strzelając z "tradycyjnej" lufy z częstotliwością powiedzmy 1 strrzał na 2 minuty osiągniesz podobne skupienie ;) Link to post Share on other sites
Foka Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 myślę że strzelając z "tradycyjnej" lufy z częstotliwością powiedzmy 1 strrzał na 2 minuty osiągniesz podobne skupienieNie, bo właśnie chodzi nie tylko o temperaturę ale również o drgania. ;) Link to post Share on other sites
Filq Posted March 1, 2009 Report Share Posted March 1, 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Lufa_p%C5%82ywaj%C4%85ca Uff.. widze, ze w tym temacie kazdy ma racje. Jedni tylko maja racje hollywodzka, inni forumowa a jeszcze inni przekazywana z dziada na pradziada. Mam taka propozycje, przy oswiecaniu nas jakas wiedza moglibyscie przytaczac skad te informacje macie? Ksiazka , forum onetu czy wlasne przypuszczenia snute na podstawie filmow.. Tak niewiele a wnosi tak duzo. Link to post Share on other sites
Recommended Posts