Rough Posted March 16, 2008 Report Share Posted March 16, 2008 Cześć Posiadam karabin sr4-16. Interesuje mnie zwiększenie zasięgu( teraz jest ok 35m, chciałbym żeby było około 45-50 metrów) Jeśli macie jakiś pomysł co zmienić, to proszę, podzielcie się nimi. Pozdrawiam tonywasabi Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted March 16, 2008 Report Share Posted March 16, 2008 Sprężynę na M110, zebatki, akumulator ( jesli masz poniżej 9.6 ). Quote Link to post Share on other sites
Rough Posted March 17, 2008 Author Report Share Posted March 17, 2008 Sprężynę na M110, zebatki, akumulator ( jesli masz poniżej 9.6 ). Jakiej firmy zębatki byś polecił? Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Napisz najpierw jakiej firmy :) to ułatwi podpowiadanie co tam włożyć :) Quote Link to post Share on other sites
Rough Posted March 17, 2008 Author Report Share Posted March 17, 2008 sr4-16 firmy SRC Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 W SRC wiem że keidyś którąś zębatkę montowali aluminiową, więc można wymienić odrazu cały komplet. A polecam Elementa - 35zł za komplet. W HK33 BE już z 1000 strzałów przemieliły na stockowej sprężynie (coś pomiędzy M100 a M110 ) i bezproblemowo działają dalej. Quote Link to post Share on other sites
Rough Posted March 18, 2008 Author Report Share Posted March 18, 2008 I serio myślisz, że to coś pomoże? Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 Tak myślę :wink: Quote Link to post Share on other sites
Rough Posted March 19, 2008 Author Report Share Posted March 19, 2008 No to i ja pomyślę nad zmiana ;D Dzięki Quote Link to post Share on other sites
krb02 Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Mialem o to ten karabin. Strzelal na 30~m, po wymianie gumki hop up'a , strzelal znowu na 50 m ;)) Quote Link to post Share on other sites
Rough Posted April 1, 2008 Author Report Share Posted April 1, 2008 Serio?? Mi strzela na 35 , nie mniej nie więcej. Zawsze tak samo. Serio myślisz że wymiana hop-(si)upa coś pomoże? I jakiej firmy gumkę kupić?? Quote Link to post Share on other sites
Antol Posted April 1, 2008 Report Share Posted April 1, 2008 Przenoszę do odpowiedniego subforum. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 (edited) Ariel_ - 1000 kulek na stockowej sprężynie? Faktycznie, imponujące ;) Stockowy AEG po wymianie gumki na pewno nie będzie strzelał na 50m. Chyba, że to "chiński" stock 450fps ;) ale to nie zmienia faktu, żę gumkę warto wymienić. Edited April 3, 2008 by marys1 Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Ariel_ - 1000 kulek na stockowej sprężynie? Faktycznie, imponujące ;) Stary, ale te żebatki kosztują 35zł za komplet /nóweczki/. Za tyle to pewnie używanych TMa aluminiowych nie dostaniesz. Gumka da wyższą prędkość wylotową (czyli większy zasięg) , ale kokosów to nie ma co się spodziewać. 15m więcej raczej nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
Przemalek Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 Stary, ale te żebatki kosztują 35zł za komplet /nóweczki/. Za tyle to pewnie używanych TMa aluminiowych nie dostaniesz. Gumka da wyższą prędkość wylotową (czyli większy zasięg) , ale kokosów to nie ma co się spodziewać. 15m więcej raczej nie będzie. Że niby gumka doda fps? Doda jedynie skupienie, celność i większy zasięg, fps gumka nie doda ;) Quote Link to post Share on other sites
TheProsiak Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 (edited) Ariel_ może lepiej nic już nie pisz bo widze że kolega tonywasabi gotów Cie posłuchać. 1000 kulek? co to za porównanie kiedy często jest to ilość którą wywala się na 1 strzelaniu. Bez obrazy ale jeśli gumka daje Ci większą prędkość wylotową to pozostaje mi się z Ciebie śmiać. tonywasabi - Ja w swojej pierwszej replice S-System PJ używałem sprężyny M120 pół roku i zębatki wytrzymały. Zębatek w zenie 35zł komplet bym osobiście nie kupił bo nie są warte nic więcej niż stoskowe. Przypuszczam że do swojej repliki spokojnie możesz użyć sprężyny M110 żeby poprawić prędkość wylotową kulki i zasięg, a zębatki wytrzymają. Do tego przydała by się nowa gumka HU. Dobrze wybrać tą z jasnego silikonu Guardera lub z czarnego Systemy. Gumka poprawi podkręcenie kulki co ma wpływ na odległość strzału - im dłużej kulka będzie podczas lotu się kręcić tym dłużej utrzyma swój tor lotu ( zasadniczo kulka zaczyna spadać kiedy przestaje się kręcić). Do tego jakomś precke 6,04mm poprawi się wtedy dodatkowo celność i zasięg. To taki dobry i tani sposób na lepszy zasięg i celność Chyba że chcesz zrobić naprawde dobry tuning do 420fps to już całkiem inna gadka :) i inne koszta Edited April 6, 2008 by TheProsiak Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 Prosiak - Niepotrzebnie zjechałeś kolegę z tą gumką... Faktycznie gumka nie da większej prędkości, ale im lepsza gumka, tym mniej wysunięty hopup dobrze podkręca, czyli gumka mniej ciśnie na kulkę, a zatem prędkość jest większa. Dodatkowo, jeżeli ten kołnież w gumce jest krótszy, lub ma choćby minimalne luzy, to tam właśnie następują straty nawet setek FPS nie przesadzając... Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Że niby gumka doda fps? Doda jedynie skupienie, celność i większy zasięg, fps gumka nie doda ;) Wybacz, zapomniałem że guma i silikon mają takie same tarcie przy podkręcaniu. :lol: Ariel_ może lepiej nic już nie pisz bo widze że kolega tonywasabi gotów Cie posłuchać. A skąd wiesz że on też ma takie same zebatki jak Ty (zapewne wiesz że masz XYT) ? Mi poszła tłokowa XYT (2 pierwsze zęby) dlatego wymieniałem na Elementa. Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Kolego Ariel_ bredzisz... Zębatki firmy Element to syf jakich mało poczytaj w odpowiednim dziale. A zasięg bardzo łatwo zwiększyć wymieniająć stockową gumkę HU najlepiej w raz z komorą na gumkę sylikonową (+5~10m) oraz dodając lufę precyzyjną. Gumka sylikonowa daje najwięcej, ale tylko to zrobisz małym kosztem. Wystrzegaj się wszystkich rad Ariela w tym temacie bo na prawdę plecie bzdury zębatki i bateria nie wpływają na zasięg wcale, a wpływają na działanie naszej zabawki (na to czy działa lub nie działa) Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Co do komory HU - W SRC jest do dupy, słaba szczelność, problemy z podawaniem kulek itp. U mnie siedzi metalowa, jednoczęściowa Guardera ( trzeba było wypiłować kawałek body aby siedziała ) jestem z niej zadowolony. Polecam także wymianę dyszy jeśli stockowa ma słabą szczelność. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Dokładnie. Na pierwszy rzut idą zębatki, komora, gumka i ew. lufa. Potem można się pobawić w podkręcanie... Quote Link to post Share on other sites
Rough Posted April 13, 2008 Author Report Share Posted April 13, 2008 A zastanawiałem się jeszcze, co by dało gdybym : wymienił gumkę i uszczelnił broń? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Z uszczelnianiem to tak: teflon fix, uszczelniona dysza, dobra uszczelka na tłoku i powinieneś być zadowolony. Aha być może ścisnęła ci się sprężyna jak to używka to też wymienić nawet na jakieś m100. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Ostatnio wynalazłem innowacyjny sposób uszczelnienia komory. Oto opis: :D 1 - smarujesz gęstym smarem lufę w miejscu gumki. 2 - tam gdzie wypada koniec gumki (ten szeroki koniec) nakładasz cienką, ale równomierną warstewkę silikonu sanitarnego (biały, śmierdzący). 3 na silikon nie wyschnięty nawijasz jedną warstwę taśmy teflonowej, ale tak żeby nie owijała lufy, a żeby kończyła się przy tym rowku i nie weszła do niego. Najlepiej dociąć ją żyletką żeby nie poszarpać. Optymalna grubość - 0,1mm. 4 - teraz naciągasz gumkę i tam gdzie się kończy wcierasz silikon sanitarny. 5 - Czekasz aż silikon zaschnie i nakładasz w dwóch miejscach koszulki termokurczliwe - 1 - szeroka na około 3mm tuż przy miejscu gdzie wypada na lufie końec tego otworu na HU ( koszulka oczywiście na gumce) i 2 koszulka (1cm szer.) tam gdzie kończy się gumka (tam uprzednio z siliokonu powstała "rampa". Połowa koszulki na gumce, połowa na lufie). 6 - Zgrzewasz koszulki i powstaje zarąbiście szczelna gumka. 7 - pryskasz gumkę olejem silikonowym i wkładasz bardzo powoli, bez wkręcania w komorę. 8 - Gdy jesteś pewny że weszło bez skrzywień, kołnierz leży równomiernie i że dzyndzel jest w dziurze, posmaruj silikonem sanitarnym pod plastikową zaślepką komory (i znowu rampa). 9 - bez czekania aż silikon zaschnie nakładasz zaślepkę i tworzysz kolejną rampę z silikonu tym razem tam gdzie kończy się komora (na styku z lufą). 10 - czekasz aż silikon wyschnie, nawijasz tyle taśmy teflonowej na łączenie lufy i komory, aby komora po włożeniu w body siedziała "na styk" i aby zamknięcie upper receivera z lower receiverem wymagało użycia znacznej siły (to gwarancja dobrego przylegania komory i gearboxa). Można też nawinąć jedną warstwę cienkiej taśmy teflonowej na zaślepkę uprzednio wysmarowaną gęstym smarem. Aha, taśmy teflonowe zawsze nawijaj na uprzednio nasmarowane (lub nasilikonowane, jeśli tak napi\sałem) elementy. No i teflonfix gotowy, co prawda bardziej ma to coś wspólnego z silikon fixem, bo TT jest tu dość mało, ale szczelniejszego sposobu jak dotąd nie znam. Teflonfix może też obiąć głowicę cylindra (ściągasz uszczelki i nawijasz TT pod nie, następnie spowrotem wsadzasz oringa, gęsto smarujesz silikonem sanitarnym, wkładasz w cylinder, czekasz aż zasycha, smarujesz smarem, nawijasz teflon z wierzchu i "ustalasz" cylinder silikonem, w szkielecie gearboxa). Jeśli wykonasz to prawidłowo, nie będziesz się mógł czepiać do nieszczelności. Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 A takie pytanie. Sprawdziłeś wyniki na chrono?? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts