Szaszłyk Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Worki, poza UCP, były jeszcze w WC i D3C Quote Link to post Share on other sites
lordmarcel Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Hejka ;) Witam zastanawiam się nad plecakiem na milsimy, a konkretnie na wypady około 48h lub inaczej 2-3 dni. Myślę jaka pojemność plecaka byłaby najodpowiedniejsza. W plecaku powinno się zmieścić: jedzenie (w miarę komfortowa ilość ;)) i woda (ewentualnie camelbak), ubranie (skarpety, spodnie, polar, koszulka, gore-tex i + jakieś inne ewentualne ciuchy np. 2 cieńszy polar), mały palnik z paliwem, +/- inne różne różności które są potrzebne w zależności od sytuacji i miejsca wyjazdu. Do tego na zewnątrz doczepiony (chyba że zmieści się do środka): śpiwór (mam kompaktowy), pałatka i karimata. Proszę o pomoc w wyborze plecaka o odpowiedniej wielkości. Nie chce zbyt dużego. Mogą być opcje z doczepionymi kieszeniami (za pomocą systemu molle). Myślałem o Janysport PP25 lub MIWO MOKRA ale boję się że może to być za mało (zwłaszcza patrząc na moje dość marne umiejętności w odpowiednim pakowaniu się xD). Proszę o propozycję plecaków i wielkie dzięki za wszelką pomoc :) POZDRO :D Quote Link to post Share on other sites
zia Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Myślałem o Janysport PP25 lub MIWO MOKRA Używam takowego Janysa i polecam na wyjścia do 48 godzin. Oczywiście wersja z cordury. Co nie zmieści się do środka, trafi na taśmy. Ten plecak + oporządzenie to wszystko, czego potrzeba na takie wypady. Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 Mokra jest fajna bo siedzi wysoko i nie gryzie się z chlebakiem co robi Janys. To są odczucia moje i kumpla z korzystania z tych dwóch plecaków. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Co innego 48h zimą, co innego w lecie. Ale biorąc pod uwagę że masz "kompaktowy" śpiwór to pewnie chodzi Ci raczej o cieplejsze czasy - od biedy 25 litrów wystarczy. Teraz mam ok. 40 litrów + całość opalsowaną i czasem jest na styk a pakuję się minimalistycznie. Quote Link to post Share on other sites
lordmarcel Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Tak plecak ma być raczej na cieplejsze dni ;) A jeśli można wiedzieć to jaki masz ten 40l plecak ? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Tzw. RAID. To 40 litrów to bardzo na oko, nie wiem ile ma dokładnie, ale z drugiej strony i dane producentów są często mylące. Quote Link to post Share on other sites
Oozie Posted December 31, 2008 Report Share Posted December 31, 2008 Będe miał troche dłuższych wypadów (okolo 2 tygodni) i zastanawiam się który plecak lepszy- SPEAR Main czy ILBE Main? Jakieś rady od użytkowników? Jak one się sprawuja? (PS. Nie chcialem zakladac oddzielnego tematu, wiec pytam tu) Quote Link to post Share on other sites
st3ryd Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Również zastanawiam się na kupnem plecaka. Mój 8-letni Campus Hiker 40 zaczyna szwankować, więc planuję kupno czegoś nowego do bitki i do wypitki. Czego oczekuję: - pojemność 40 litrów (tak jak Hiker. Dla mnie jest to optymalna pojemność) - koniecznie w woodlandzie (taki mundur obowiązuje w mojej drużynie) - taśmy do montażu oporządzenia MOLLE Zastanawiam się nad Tasmanian Tiger Mission Bag Chętnie poczytam o nim jakieś opinie. Czy kamuflaż nie odbiega za bardzo od US woodlanda? Czy może różni się drastycznie? Quote Link to post Share on other sites
pitersgs Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 A może plecak alice ? On ma chyba coś koło 50'tki l. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Będe miał troche dłuższych wypadów (okolo 2 tygodni) i zastanawiam się który plecak lepszy- SPEAR Main czy ILBE Main? Jakieś rady od użytkowników? Jak one się sprawuja? Dopiero teraz, bo wcześniej mi umknęło. SPEAR UM-21 to wielki plecak o pojemności około 100 litrów, standardowe ILBE to ~70 są to więc dwie różne klasy plecaków. Jeśli chodzi o wygodę to ILBE jest wygodniejszy niż SPEAR. Nosiłem oba (testowe ILBE z Arc'teryx'a i plecak Gregory dla USMC oparty o SPEAR) i szczerze mówiąc polecam ILBE. A może plecak alice ? On ma chyba coś koło 50'tki l. Chłopak pisze, że chce PALSy. Polecam jakiegoś Three Day Pack'a - Eagle, LBT, Tactical Tailor a ostatecznie Blackhawk. Pewnie będzie ciężko o Woodland, bo już większośc firm nie robi w tym kamuflażu, ale jak zakręcisz się na ebay'u to pewnie coś trafisz. Ostatecznie Patrol Pack/Assault Pack z oporządzenia MOLLE II. Quote Link to post Share on other sites
Oozie Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Dzieki Szaszłyk ;) Kupie ILBE. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Co sądzicie o tym plecaku : http://www.azymut.waw.pl/sklep/produkt.php...1318&idg=25 A może da rade kupić coś lepszego w podobnym przedziale cenowym ? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Ciekawe od kiedy condor szyje z cordury... W wątku byla masa porad i fjanych plecakow. Czytales? Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Tak czytałem ale niektóre nie spełniają moich oczekiwań (pojemność , kolor , materiał ) lub są za drogie dlatego pytam o ten plecak z condor-a bo wydaje się interesujący . Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Ja tam do condora zaufania nie mam i tyle. Ostatnio w PP25 przenioslem 27 kilogramow i nie wiem czy condor by to wytrzymał. Szukaj kogoś kto używa i może zdać relację. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Meteor, nie wiem czy czytałeś ten temat, ale była już mowa o tym plecaku. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 W takim razie biorę pp 25 ( cce ) i mam w związku z tym pytanie : Gdzie go dostać ? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 ja kupilem swoje w cce w azymucie http://www.azymut.waw.pl/ Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Co jakiś czas są też dostępne w tym kolorze na carrick.pl Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 A czy pp 25 w cce jest wykonany z cordury ? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Oczywiscie i to z tak porzadnej i grubej że chyba tylko ta w DPM jej dorownuje. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Czyli jak zamówię to : http://www.azymut.waw.pl/sklep/produkt.php?id=808&idg=25 i dopiszę aby był w cce to dostane plecak wykonany z cordury ? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Tak dostnaiesz. Tylko plecaki w polską panterę wz 93 są wykonywane z cordury i poliestru i wercja cordurowa jest drozsza zdaje się 20 zlotych. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 A czy do wersji cce też będę musiał dopłacać aby była wykonana z cordury ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts