Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

AK-74M [BOYI/KALASH]

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

No więc ;)

-Ze stali NIE JEST podstawa muszki, lufa i przewód skośny. Reszta ciągnie magnes.

-Kolba super-wcale się nie rusza, kolba od mojego AKMSa (ostrego) o wiele bardziej lata :lol:

-Spasowanie części ok-nic nie lata, nie trzeszczy, nie odstaje. Skrzydełko bezpiecznika ładnie przylega do pokrywy komory gazowej-nie mam zastrzeżeń, nie to co w AKS-74U tej firmy. Trzeba było jedynie przykleić nakładkę rury gazowej do pierścieni, bo latało. I pokrywa komory zamkowej-odstaje od podstawy celownika o 2-3mm :/

-Co do selektora-chodzi lekko, mimo że śruba jest przykręcona na maksa-trza będzie wyginać ;)

-Działanie: Prędkość kulki wyższa niż w AKS-74U (mam takie wrażenie). Kultura pracy GB też jakby na wyższym poziomie. ROF-ok, tak jak w AKS-74U. Jakby nie było-flaki i batka te same. Tylko jedna rzecz-w rurze gazowej jest takie cóś (jakby rurka przecięta wzdłuż na pół), że standardowa batka wchodzi w sam raz. Aby weszła dłuższa trzeba by to cóś wyciągać.

-Osiągi-OK, tyle że nie zrobiłem konkretnych testów jeszcze. Poza tym mam gumkę HU Guardera bodajże i jest jeszcze nie dotarta. były kłopoty z celnością-znosiło w lewo. Po Przestawieniu muszki jest git. I tu duży plus-robi się to dokładnie jak w oryginale :)

O-i nie ma wyciora :/ Ogólnie Gunfire trochę sfuszerowali-porysowana śrubka od selektora i selektor w jej okolicy-mogliby być delikatniejsi. Ojciec-rusznikarz z 25-cio letnim stażem-prawie dostał zawału jak to zobaczył.

FOTKI*

dsc02546bf3.th.jpg

dsc02548ab6.th.jpg

dsc02549lz7.th.jpg

dsc02557pa6.th.jpg

dsc02561fy2.th.jpg

dsc02562lk2.th.jpg

dsc02567ph5.th.jpg

dsc02570hr4.th.jpg

*Tak jakby co, to nie trzymam na co dzień stojaka z gnatami na środku salonu ;) Na zdjęciach wystąpili gościnnie: AKS-74U DBOYS, M870 GP i mój kot, Kicia ;)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Dziś dostałem replikę. Mam pytanie dotyczące rury gazowej. Gdy ścisnę lekko przedni chwyt to ta rura jakby wyskakuje z zatrzasku i opada w stronę dolnej nakładki. Natomiast ta dźwigienka którą się odryglowuje rurę gazową jest całkiem luźna. Wtedy trzeba to wszystko wyjąć i poskładać od nowa lecz gdy się lekko ściśnie to znowu jest trzask i wszystko lata.

Czy ktoś miał podobny problem? Czy to normalne czy można jakoś temu zaradzić?

Miałem w sklepie ten karabin. Z chwytem przednim było wszystko w porządku, ale przy otwieraniu pokrywy zamka (baterii) wylatywał zawsze ten przycisk razem ze sprężyną. I rączka przeładowania była strasznie luźna, latała do góry i na dół :/. Z poprzednim problemem można było sobie poradzić, ale z tym nic nie mogłem. U was też był taki problem?

• 1 month later...
  • 5 months later...

pytanie troche z innej beczki... jak wyciągnąć z niego gearboxa? odkręciłem wszystko został tylko gearbox w obudowie ale nie moge go z niej wyjąć, trzyma sie na przełączniku trybu prowadzenia ognia i nie wiem jak go teraz wyciągnąć a na siłe nie chce nic robić... :poddanie:

Bo śrubę selektora ognia się po prostu odkręca i wujmuje selektor z dwoma częściami (miedziana rureczka i "znalowa część").

Jak ciężko odkręcic to weź szmatką owiń (by nic nie porysować) i odkręć kombinerkami.

Pomijam fakt, że we wszystkich tematach o kałachach z Boyi jest opisywany "problem" luźno/ciężko chodzącej śruby selektora ognia, łącznie ze sposobami jej odkręcania i uważaniem na zerwanie gwintu.

No i można było samemu na to wpaść.

Od razu uprzedzając następne pytanie:

Tak, jak selektor będzie chodzić luźno to można dać podkładkę pod śrubę, a niektórzy delikatnie wykrzywiają selektor (chociaż ja to odradzam bo i po co, skoro podkładka działa).

Mi ostatnio pękło mocowanie kolby do zawiasu . Na szczęście tylko górny kawałek . W miejsce jego wstawiłem odpowiednio dogięta blaszkę z tulejką. Zamocowane na 2 śrubach . Trzyma mocno , kolba się mniej kolebocze . Prawie nie widać modyfikacji po pomalowaniu nowych części na czarno.

Zdjęcia wstawię gdy tylko będę mógł dorwać się do aparatu . Blaszkę zwymiaruję i też podrzucę rysunek .

• 6 months later...