cavtan Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Okładka książki "Afrykanka". Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Sorki ,ze "zdemaskuje " pana na tej fotce ale wg miesięcznika "strzal"(w dodatku "commando") to służy on w 1.PSK .:) Pozdrawiam Po publikacji tego zdjęcia (i kilku innych) w 2005 było wiadomo, że to PSK... Żadne odkrycie. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Sorry Szaszłyk ale jeśli bym służył w czymś co zwie się 1. Pułk Specjalny Komandosów to niezależało by mi na ujawnianiu tego. Nazwa zobowiązuje? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 A co to ma do rzeczy? To zdjęcie pochodzi z jakiejś imprezy wręczenia medali w 2005 i widać na zdjęciach, że chłopaki co pilnują imprezy są z PSK. Wtedy malowanie giwer nie było rzeczą powszechną... Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 Ahhh.Teraz już rozumiem i sorki....:/ Quote Link to post Share on other sites
Laos Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 (edited) Skoro mówimy o malowaniu broni itp.: „(…) Naszych „ogólnowojskowych” dowódców drażnił nieregulaminowy wygląd komandosów, brak naramienników z oznaczeniami stopni, długie włosy i brody, dziwne wyposażenie i oporządzenie, nietypowe kamizelki taktyczne, pomalowana broń. To kontrastowało z wyglądem i wyposażeniem pozostałych polskich żołnierzy. (…)” Grom.pl „Specjale” z Lublińca ; „Problemy z „regularnymi” dowódcami str.222 Kolejny absurd nasz w Iraku: „(…) 18 maja 2003 r. w bazie Bagram, komandos prowadził mitsubishi pajero. W protokole napisano później, że nie przekroczył 50km na godz., jednak na pustynnej drodze wpadł w poślizg i terenówka przewróciła się na bok. Nikomu nic się nie stało, ale na miejscu pojawiła się polska żandarmeria wojskowa, która stacjonowała w campie. Najpierw przyjechała amerykańska policja wojskowa. GROM-owiec wyjaśni im im, że jest z sił specjalnych, więc nie powinni się interesować tą sprawą. Amerykanie zrezygnowali. -, Ale nasi chcieli pokazać, kto tam rządzi – relacjonuje oficer. Polski żandarm spisał protokół. Okazało się, że kierowca poważnie naruszył przepisy, nie miał, bowiem przy sobie prawa jazdy! Biurokrata znalazł odpowiednie paragrafy i o wykroczeniu poinformował prokuraturę wojskową. Nie przekonały go argumenty, które docierają do przeciętnego zjadacza chleba. Żołnierze sił specjalnych nie powinni nosić przy sobie żadnych dokumentów, aby przeciwnik nie mógł ich zidentyfikować. Co prawda, jest to sprzeczne z prawem wojennym, które nakazuje żeby żołnierze nosili znaki identyfikujące przynależność do armii, ale w praktyce zwykle tak się właśnie robi. Najczęściej jednak specżołnierze mają przy sobie blaszany nieśmiertelnik zawieszany na szui oraz identyfikator za zdjęciem, tzw. ID. Natomiast w starym typie polskiego prawa jazdy można Np. znaleźć adres zamieszkania. Jest to, więc ostatnia rzecz, jaką należy wkładać do kieszeni.(…) Grom.pl Za wysoki stopień ; „Afera z prawem jazdy”, str. 110-112 Oczywiście sprawie prawa jazdy „ukręcono łeb”. Edited December 9, 2008 by Laos Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Czyli na dobrą sprawę przy wzorowaniu się, czy jak kto woli rekonstruowaniu, jakiejś jednostki WP w Iraku np. na podstawie zdjęć danego oddziału, dowolność jest ograniczona do tego co najczęściej znajduje się na tych zdjęciach, tak ? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Najczęściej właśnie tak jest. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Heh, to mogę poczuć się spełniony. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Tak? To pokaż fote. Pośmiejemy się. ;) Quote Link to post Share on other sites
Laos Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Heh, to mogę poczuć się spełniony. :strach: Nie dużo Ci potrzeba :) Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 ;) Skończmy OT :) Quote Link to post Share on other sites
ramsez Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Hmmm 2200zł to mogą sobie kupić AEGa wysokiej klasy. Podejrzewam że nie jeden maniak wydał na takie dodatki do oporządzenia więcej. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 A co to ma do rzeczy? To zdjęcie pochodzi z jakiejś imprezy wręczenia medali w 2003 i widać na zdjęciach, że chłopaki co pilnują imprezy są z PSK. Wtedy malowanie giwer nie było rzeczą powszechną... Quote Link to post Share on other sites
Szakall Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Przeglądając Wikipedię znalazłem ciekawe zdjęcie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...eryl_Puppy.JPEG Nie chodzi mi o psa trzymanego przez żołnierza lecz chwyt przedni w berylu. Wygląda na pomalowany na czarno chwyt od aimsa. Czy ktoś bardziej znający się może rozwiać moje wątpliwości? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 No a co tu rozwiewać- jak nie było risów i chwytów, to sobie wojacy korzystali ze starego patentu. Parę lat temu na fotach, stosunkowo często widywałem takowe. Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Odświeżę trochę temat. Interesuje mnie wyposażenie 1wszej zmiany w iraku. Wiem już jaki mundur mieli, nawet stałem się jego posiadaczem ale jak z resztą? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Misz masz wszelaki. Poszukaj zdjęć z okresu i na nich bazuj. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Czy żołnierze polscy w Iraku używali gdzieś w odległych początkach AKM/Sów? Czy zanim wyjechała I Zmiana dostali już beryle? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Tylko Beryle. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 8, 2010 Report Share Posted November 8, 2010 Bodajże w jednym z numerów MMS Komandos było zdjęcie żołnierza WP w Iraku z TRC'kiem na plecach oraz AKMS'em w rękach. Gdzieś na forum to zdjęcie kiedyś też się przewinęło. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Pewnie chodzi o Beryla z przykręconym łożem od irackiej kopii rumuńskiej AIM czyli ichniej odmiany AK (REMOV pewnie będzie wiedział jaka). Albo z jakimś zdobycznym karabinkiem. Na misje iracką i afgańską nie jeździły AKM/AKMS - potwierdzone u osoby, która była na I zmianie. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Nie wiem, z której zmiany było to zdjęcie, ale wierz mi, że Beryla od AKMS'a i odwrotnie potrafię rozróżnić, a tego drugiego rozłożyć i złożyć z zawiązanymi oczami tak, aby się w normach wyrobić. Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Jak uda mi się znaleźć to wrzucę zdjęcie z AKM + chwyt od AIMSa Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Chciałem zapytać, czy do mocnej stylizacji (póki co unikam określenia rekonstrukcji) na 1szą zmianę z Iraku pasują gogle SW&D? Wiem, że używano kopii Uvexa. Wydawało mi się, że kupiłem je na allegro, ale jak się okazało kupiłem właśnie oryginalne amerykańskie. Będzie to wadziło, czy były one używane? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts