zubrY Posted April 9, 2008 Report Share Posted April 9, 2008 (edited) No więc tak : http://i162.photobucket.com/albums/t260/Ne...07/IMG_2497.jpg - Mundur flora ok 150 zł - Tieliaszka (majka) 20 zł - Stanik 100 zł - Polskie desantki 120 zł - Ruski pas 20 zł - Bagnet 6H4 (polski) 80 zł - Czapka flora 35 zł . Teraz wy :) Pozdrówka Edited April 9, 2008 by zubrY Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 9, 2008 Report Share Posted April 9, 2008 Ale Twoje umundurowanie wykracza poza tamtą epokę :P Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 9, 2008 Report Share Posted April 9, 2008 To może podasz jakieś szczegóły, a nie takie ogólniki. Pomóż mu poprawić. Quote Link to post Share on other sites
StarskiPL Posted April 9, 2008 Report Share Posted April 9, 2008 (edited) Flora w 1989r? Kup sobie KZS albo KLMK. Edited April 9, 2008 by StarskiPL Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 9, 2008 Report Share Posted April 9, 2008 @Foka - ale ja mam wrażenie, że kolega po prostu wpisał się w złym miejscu, bo wiem że chłopaki z 1-wszej Roty robią WDW z lat 90-tych. Jeśli się mylę to mnie poprawcie, a wtedy powiem co nie pasuje w umundurowaniu (bo jest trochę niespójne). Quote Link to post Share on other sites
luklum Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 No więc tak : http://i162.photobucket.com/albums/t260/Ne...07/IMG_2497.jpg - Mundur flora ok 150 zł - Tieliaszka (majka) 20 zł - Stanik 100 zł - Polskie desantki 120 zł - Ruski pas 20 zł - Bagnet 6H4 (polski) 80 zł - Czapka flora 35 zł . Teraz wy :) Pozdrówka Skad masz stanik za 100?? :D Sam celuje w wojsko radzieckie i szukam jakichs chest rigow ale drogo to wychodzi i o dziwo ciezko je w Polsce dostac(o ironio wiekszy wybor w ameryce). Mam prosbe czy ktos ze specow moglby zrobic przykladowe zestawienie wyposazenia zolnierza radzieckiego z orientacyjnymi cenami? Nadal szukam pomyslow i nie wiem co byloby lepsze np klmk czy kzs, co jest latwiej dostepne, co praktyczniejsze itd. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Skad masz stanik za 100?? icon_biggrin.gif Sam celuje w wojsko radzieckie i szukam jakichs chest rigow ale drogo to wychodzi i o dziwo ciezko je w Polsce dostac(o ironio wiekszy wybor w ameryce). Niedawno zamawialiśmy takie w stanach, tam są tanie jak woda :) Przy zamówieniu dla 9 osób, wyszło około 55zł od łebka. Mam prosbe czy ktos ze specow moglby zrobic przykladowe zestawienie wyposazenia zolnierza radzieckiego z orientacyjnymi cenami? A zestawienie na jakie lata? Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 http://pstrykacz.sharpek.net/080308-Dolomi...es/Obraz341.htm Mało rekonstrukcyjna poza, ale widać co mam na sobie ;) - Afganka - kepi - stanik - RD54 - pas dyskretnie ukryty pod stanikiem Tak jak wspomniano wcześniej Flora nie pasuje do czasów ZSRR. Natomiast jeśli chodzi o "staniki" to jest do wyboru: - czikom - najbardziej popularny w Afganie. Czasami można go gdzieś dorwać lub po prostu sobie sprowadzić z zagranicy - stanik typ 1 - mało popularny w Afganie. Obecnie praktycznie nie do dostania. - stanik typ 2 (link) - pomimo dat produkcji 88-89 praktycznie nieobecny w Afganie. Do reko sensu stricte się nie nadaje*, do reko w ramach airsoftu raczej ujdzie. * Oczywiście pod warunkiem, że się robi coś w klimatach Afganu, a nie zwykłego wojaka z jednostki np. w Polsce. Jest jeszcze jedna opcja - samoróbka! Można sobie albo uszyć jakiegoś pseudo czikoma, albo np. zszyć 2 ładownice do AK74/AKM i dorobić im paski z pasków od kałacha. Poza stanikami jest jeszcze coś takiego jak BWD (link) oraz 6B3, czy inne kamizelki p. odłamkowe z ładownicami (ale w sumie nie wiem, czy coś poza 6B3 było z tego okresu i miało ładownice). Ale takie rzeczy zazwyczaj albo są drogie, albo trudno dostępne, albo jedno i drugie. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 - RD54 Kazik nie wspomniał, że z dostępnością tego plecaka jest... ciężko ;) A jak już go znajdziecie, to trzeba się liczyć ze sporym wydatkiem. Quote Link to post Share on other sites
zubrY Posted April 10, 2008 Author Report Share Posted April 10, 2008 Ha! Flora jest mundurem z końca lat 80-tych , a ZSSR trwało jeszcze dobrych parę lat. Pozatym zawsze mamy te KZSy to wystarczy narzucić i będzie Afganistan. Hmmm , a takie fajowskie kolimatory PK-A to często się pojawiają na handel? Po ile takowe chodzą?? A , i jeszcze pytanko - Zamawiał ktoś kiedyś POSP'y z ebay.com? 120 USD za jednego. Jak by ktoś robił zamówienie to mówcie - zrzucimy się i taniej za przesyłke wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Ha! Flora jest mundurem z końca lat 80-tych , a ZSSR trwało jeszcze dobrych parę lat. Pierwsze Flory wprowadzono w 1991r. ale były rzadko używane do 1994r. Hmmm , a takie fajowskie kolimatory PK-A to często się pojawiają na handel? Jak chcesz, to akurat Tadek ma jednego na zbyciu :) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 (daty w poscie podane wg http://www.kamouflage.net/ ) zubrY - Chyba pomyliłeś Florę z TTsKo (1988, link) lub VSR (1990, link). Flora to rok 1998, 10 lat po Afganie (klik). PK-A znajdziesz u Tadeusza: klik (500zł) Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Kazik ma rację, Flora to oczywiście rok '98, nie '91. Quote Link to post Share on other sites
zubrY Posted April 10, 2008 Author Report Share Posted April 10, 2008 (edited) Hmmm no to sorki za błędne odpowiedzi , oglądając 9 rotę st.praparszczik Dygało miał coś kolorów flory , najwidoczniej nie zorientowałem się że to inny mundur. Sory jeszcze raz za błędne info , ale inni jak poczytają , odrazu będą wiedziec co i jak :) Pozdr. Tak przy okazji , może założymy tutaj coś takiego jak komis? Coprawda jest warrior ale co dwa komisy to nie jeden... Edited April 10, 2008 by zubrY Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Hmmm no to sorki za błędne odpowiedzi , oglądając 9 rotę st.praparszczik Dygało miałcoś kolorów flory On miał TTsKo :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 Film jest naprawdę dobry, ale nie można się na tym opierać co w nim pokazywali bo i tak pewne szczegóły były zafalszowane. Quote Link to post Share on other sites
szymcio Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Film jest naprawdę dobry, ale nie można się na tym opierać co w nim pokazywali bo i tak pewne szczegóły były zafalszowane. Mój ulubiony moment ten w którym rannego Stasa wyciąga żołnierz w lśniących białych butkach ze znaczkiem Adidas :D Quote Link to post Share on other sites
zubrY Posted April 14, 2008 Author Report Share Posted April 14, 2008 Widzisz , wojna to wojna każdy chodził jak mu wygodniej. Ruscy akurat wybrali sobie halufczaki albo jakieś adidasy . Taka prawda :) Quote Link to post Share on other sites
Fikus Posted May 17, 2008 Report Share Posted May 17, 2008 Czy w Polsce kiedykolwiek funkcjonowały jednostki Specnazu ? Skoro mieliśmy sowieckie pociski atomowe, to czy nie mieliśmy tez ich oddziałów specjalnych ? Pytam, bo tak mnie to zastanowiło ;) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Na terenie NRD były, jako samodzielne komórki przy innych istniejących jednostkach, szczególnie przy WDW. Podchodząc do tego analogicznie w Polsce też mogły być, a na oficjalne potwierdzenia jeszcze trochę poczekamy. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Kiedy do mediów wypłynęły informację o operacji "Wisła", broni atomowej w Polsce etc, w artykułach pojawiały się stwierdzenia, że w owych tajnych bazach stacjonowały radzieckie jednostki specjalne, niektórzy wprost pisali o Specnazie, ale jak pisze Wolf- to nic potwierdzonego. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 niektórzy wprost pisali o SpecnazieTyle, że dla mediów każdy wyżej od piechoty to Specnaz, tak jak wszystko co długie i strzela to karabin. Quote Link to post Share on other sites
Fikus Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 (edited) To czy analogicznie rzecz biorąc, nie mógł być czasem używany w latach '56, '81-89 ? Rosyjski Specnaz wspierał władze pro-kremlowskie w ZSRR, więc czy "polski" nie mógł np. tłumić naszych "powstań narodowych" ? Edited May 18, 2008 by Fikus Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Fikus - z tego co się orientuję (a swoje źródełka informacji mam) w stanie wojennym żadne radzieckie jednostki (w tym Specnaz) nie zostały użyte do "podtrzymywania ustroju". Rosjanie czekali czy ekipa Jaruzelskiego "da sobie radę własnymi siłami". Na ile byli gotowi do interwencji gdyby Jaruzelski nie dał sobie rady to już oddzielny temat omawiany w kręgach polityczno - militarnych nie raz. Ale to nie temat i miejsce na dyskusję która najczęściej kończy się personalną pyskówka. Moim prywatnym zdaniem byli gotowi i interweniowali by "gdyby Jaruzelskiemu nie wyszło". Wracając bardziej do tematu - w czytanej ostatnio książce "Commando.pl" autorstwa Jarosława Rybaka (o polskiej 62 kspec z Bolesławca) są wzmianki o wizytach specnazowców w naszych kompaniach specjalnych, w tej chwili nie jestem pewny czy nasi u nich tez bywali. To by wskazywało na obecność pododdziałów Specnazu w składzie jednostek radzieckich w Polsce. Quote Link to post Share on other sites
Fikus Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Doprawdy ciekawe :) I co robili w tych polskich jednostkach, jeżeli masz więcej info w tej książce ? Szkolenia, współpraca, czy po prostu regularne odziały ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts