Adi.K Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Jeśli już napominamy o IdZ to czy teraz nie ma wejść powoli w użycie IdZ-ES? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 To właściwie jedno i to samo, bo na IdZ-ES mówi sie potocznie IdZ ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted April 15, 2008 Author Report Share Posted April 15, 2008 Tu masz rację , ale w końcu wchodzą dość duże zmiany w oporządzeniu i można by je nazwać Generacjami (o ile już nie są tak nazywane). Tylko zastanawia mnie czy przejdzie te zmiany całe BW czy tylko jednostki "wyróżnione". (a tak sodka za retorykę ale właśnie z imprezy wróciłem) Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Wątpie... Żeby nowy zaczęto stosowac w całej BW skoro jeszcze ten "starszy" nie objął wszsytkiego- Tą Będą drogie rzeczy, Pozatym nowy system jest w trakcie patentowania. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Tak na marginesie można dodać, że już jest chyba czwarta wersja IdZ i ciągle powstają nowe poprawki i wynalazki. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Dalszą dyskusję proszę kontynuować w tym temacie. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted April 15, 2008 Author Report Share Posted April 15, 2008 Dla czystej wiedzy jakie zmiany wprowadzono od wersji "podstawowej" do tej najnowszej? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 W miękkiej kamizelce dodano dwie wersje części plecowej - w sumie są więc trzy: - miękkie proste plecy; - miękkie plecy z pokrowcem na camelbaka; - miękkie plecy z pokrowcami na elektronikę. Zmieniono także wzór niektórych pokrowców (np. w "cargo" dodano paski do montażu hełmu, wprowadzono ładownice z odłączaną tylną ścianką) O resztę różnic pytaj Wolfa - on zdaje się ma lepsze informacje ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Podstawowe różnice między wersjami są trudne do określenia, bo dokumentacja jest jeszcze niedostępna. Poza tym co wymienił Ronin, wg opisów na niemieckich forach wojskowych, podstawowe róznice to: 1. Dodano ochronę suwaka z przodu; 2. Dodano boczne, chowane, panele na oporządzenie w starym systemie; 3. Pierwsze wersje były podobnie do kamizelki KSK zapinane z przodu na fastexy; 4. Zmieniono rodzaj zapięć na pokrowcach; 5. Wprowadzono wiele nowych pokrowców np na GPS, taśmy amunicyjne do MG4, dalmierz itp. 6. Zmieniono sam materiał, z którego zrobiona jest kamizelka. 7. Zmiany samego kształtu i wykroju częsci kamizelki. Tyle teorii, nie mogę niestety porównywać swojej do innych IdZ bo ich na oczy nie widziałe(tylko zdjęcia). Mogę jednak z czystym sumieniem przyznać, że to chyba najlepsza kamizelka jaką miałem, zarówno pod względem komfortu noszenia i dopasowania do wymiarów ciała, jak i możliwości jej indywidualnego dostosowania do potrzeb danego zadania. Podobie z kamizelką KSK Ronina, każdemu coś innego bardziej leży, a w obu przypadkach nie warto nawet rozmawieć na temat zródła pozyskania i ceny. Quote Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Czysto poglądowo: http://cgi.ebay.de/Bw-Kampfweste-IdZ-Demon...%3A1|240%3A1318 Z tego co zrozumiałem jest to prototyp kamizelki systemu IdZ który nie wszedł do produkcji, mam rację? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Dokładnie. Wg opisu aukcji to prototyp, który był wyprodukowany przez firmę Stocko z Wuppertalu i był testowany w latach 90tych w jednostce w Hammelburgu. Jest to prototyp kamiezelki z ruchomo mocowanymi panelami :wink: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Mam trochę fotek IdZ-ES w ostatniej wersji (z końca 2008), również pustynnego, wraz znowym mundurem. Jakbyście bardzo chcieli, to mogę wrzucić. ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Jeszcze pytasz ;)? Ronin Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Pytam, bo nie wiem. Niemiaszki jakoś nie są moim hobby. Jak się trochę ogarnę w robocie, to zapodam. Jak nie, to wrzucę wieczorem. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 No i sie poogarniałem. Macie te swoje infanteristy przyszłości w kamuflażu w kolorach pizzy. Lekko użytej ;) ALBUMIK ZE ZDJĘCIAMI Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Tak zejdę lekko z tematu- czy na tych zdjęciach widać stałe kolby do G36, czy tylko inny kształt składanej? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Składana to chyba jest na pewno bo widać zawias :-P A na kolbie dano poduszkę policzkową tylko dla wygody o ile się nie mylę ;-) Wawix Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Kolba jest inna niż "standardowa", składana, z poduszką policzkową, przechodzącą w stopkę. Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 OK, dzięki, bo jakoś toto inaczej wyglądało :). A te "nowe" mundury, to ciągle projekty w fazie testów, czy już może są wprowadzane do powszechnego użytku? Quote Link to post Share on other sites
badmo Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 ..., a w obu przypadkach nie warto nawet rozmawieć na temat zródła pozyskania i ceny. Hej, minął już rok, może zmieniło się coś w tej kwestii. Przeszukiwałem ebay, allezgroze i nic. Ale może koledzy mają wiedzę "Gdzie?" i "Za ile?". Quote Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 Hej, minął już rok, może zmieniło się coś w tej kwestii. Przeszukiwałem ebay, allezgroze i nic. Ale może koledzy mają wiedzę "Gdzie?" i "Za ile?". Jak żeś szukał pytam? mi potrzebna była mniej niż minuta 8-) http://cgi.ebay.de/Bw-Idz-weste-mit-viel-z...93%3A1|294%3A50 Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted June 23, 2009 Report Share Posted June 23, 2009 :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts