Westie Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Może się wam to wydać dziwne, możecie stwierdzić, że bredzę, ale ten sposób i tak działa. Sprawdzony w dwóch przypadkach. Przypadek pierwszy, F2000 JLS. Rozebrałem i zapłakałem - żółte gluty, które ktoś o dużej wyobraźni nazwał "smarem" wyciekały z gearboxu na wszystkie strony, a gnat miał taki rozrzut, że w stodołę byś nie trafił. Kręcenie regulacją hop-siupa nic nie dawało. Zeźliłem się, wyjąłem lufę, wyciągnąłem hop-upa, po czym umyłem gumkę najzwyklejszym płynem do naczyń. Po złożeniu i przestrzelaniu na 20 metrach karabin strzela jak po sznurku, rozrzut jest minimalny (ze 2 cm w każdą stronę, ale strzelałem przy wietrze na tyle mocnym, żeby zaczynało znosić kulki w bok). Przypadek drugi, L96 Wella (vel Warrior). Z sześciu metrów, bez wiatru, z solidnym podparciem, nie byłem w stanie trafić w puszkę po coli (z trzydziestu nie szło trafić w standardową tarczę z sylwetką!). Zdesperowany, rozebrałem najpierw cylinder, wycierając nadmiar smaru (czy może jednak smarków), potem hop-siupa, którego, ma się rozumieć, od razu umyłem. Teraz nie ma problemu z trafieniem w cel wielkości kartki A4 z czterdziestu metrów - przy tych stockowych 450 fps to nienajgorsze osiągnięcie. ...a wszystkiemu winien chiński smar. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Oczywista sprawa - można też umyć spirytusem - grunt żeby to było coś co czyni smar hydrofilowym a nie rozpuszcza gumki. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Westie, przyznam, że mnie zatkało. Jak na to wpadłeś? :) Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted May 6, 2008 Author Report Share Posted May 6, 2008 Przypadkiem. Zaobserwowałem to testując Rybę, potem dla potwierdzenia przypuszczeń zrobiłem to samo z podobnie zalanym Warriorem, hipoteza się potwierdziła, oszczędziłem ładne kilka stów na nowym hopsiupie (tylko jak do diaska cylinder Warriora zniesie sprężynę mocniejszą o 90 fps? - tak nawiasem...). Quote Link to post Share on other sites
luklum Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Nie chcę smiecic wiec się dokleję. Mam podobny problem ze swoim "chińczykiem"(ak74 boyi) jest spory rozrzut(od ok 25 metrów sa problemy z trafieniem ) i zasięg pozostawia wiele do życzenia. Początkowe użycie silikonu nieco pomoglo ale zasieg nadal jest dziwnie maly(mój szotgun za pare dych przy teoretycznych 300 fps strzela dalej). Masz jakieś pomysły poza myciem gumki?(chętnie sprawdzę dziś Twoją metodę-miło że się nią podzieliłeś ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Początkowe użycie silikonu nieco pomoglo ale zasieg nadal jest dziwnie maly Użycie silikonu - chodzi tu o gumkę HU sylikonową czy o spryskanie HU sylikonem ? Bo gumka musi być sucha... A jeśli ten Shotgun to M47 DE to raczej jego zasięgu nie osiągniesz :P Tak wogóel jakich kulek używasz ? Westie, dokładnie to samo zrobiłem z moim Warriorem kilka dni temu. Teraz skupienie lepsze od HK33e BE z precką SYSTEMy i czarnym Guarderem.... Do tego - wzrósł zasięg (ale to może wina teflon fixa i wstawienia sprężyny "do przodu dupą"). Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Kałacha Boyi'a widzieć jak strzela, nie widziałem, ale owy szotgan zasięg ma z lekka kiepski. Zresztą widziałem cymy które siały grochem o wiele dalej niż M47, tak więc czy Boyi jest gorszy ? :-P PZDR A ja widziałem M47 który bił stocka CA na głowę na kulkach 0,25... O spręzynie mówiąc nie chodziło mi o żadne PTW. Spręzyna w tłoku w normalnej pozycji wadziła o coś, dość ciężko chodziła. Odwrócenie jej spowodowała że chodziła lekko, myślę że jakiś wpływ to ma na zasięg. Quote Link to post Share on other sites
bobek28 Posted June 25, 2008 Report Share Posted June 25, 2008 Ja też mam problem hop-siupem. Pytałem już w jednym topiku i nic nie pomogło, ale wracając do problemu, moja boja (m4a1 full metal) dziwnie podkręca kulki, kulki nie są podkręcane w dalszej fazie lotu, ale po jakiś 10-15 metrach, przez co kulki robią swoistego loba (!).Wmontowałem następujące części: prec-rurę madbulla, gumkę silikonową promyka oraz sprężynę m110, również madbull jeszcze przed pojawieniem się problemu. Quote Link to post Share on other sites
Luda Posted June 25, 2008 Report Share Posted June 25, 2008 Witam ! Też mam coś podobnego jak Westie miał :D Tyle, że przypuszczam jeszcze, iż w moim przypadku rolę grają kuleczki, które zamówiłem za lekkie przez pomyłkę, a mianowicie do emki Boyi/P&J FM 0,20 blaster - a powinny być 0,25. Dziś spróbuję wyczyścić gumkę hop siup - mam sylikonówke Guardera. Pytanko, gumeczkę mogę umyć w jakimś płynie do naczyć lub spirytusie, następnie musi być ona sucha .... i powiedzcie mi teraz jak suchą gumkę mam nałożyć na lufe a potem wcisnąć do komory HU ?? Niedawno tak zrobiłem to musiałem drugą gumkę zamawiać bo mi na pół pękła :D Quote Link to post Share on other sites
biohazard4 Posted June 25, 2008 Report Share Posted June 25, 2008 Użyj smaru silikonowego ale psikaj tylko na zew. stronę gumki. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted June 25, 2008 Report Share Posted June 25, 2008 Też możesz użyć innej gumki. Guardery się łatwo rozrywają. Quote Link to post Share on other sites
killa Posted June 25, 2008 Report Share Posted June 25, 2008 A ja odradzam gumki Promka, miałem czerwony silikon i wogóle nie podkręcał, komora HU z minimi. Założyłem stock gumkę CA i 100% poprawy. Quote Link to post Share on other sites
Ostatni Cyc Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 To może i ja użyje tego patentu w mojej M4 bo już się wyczerpują pomysły odnośnie Hopka :-F :-F :-F . Quote Link to post Share on other sites
Ostatni Cyc Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Muszę przyznać, że celniej kuleczki latają (mniejszy wiatr? Raczej nie), ale dalej jest zerowa reakcja na HU (powiem wręcz, że kulki latają o 50% wolniej i szybko spadają), a czasami wylatuą 2 kulki. Jednak bez wymiany gumki się nie obejdzie. Powtarzam jednak, że patent POMAGA. Quote Link to post Share on other sites
filon_swaj Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Riddick rozkręć jeszcze raz, tym razem obejrzyj dokładnie i uważaj żeby guma Hu nie wcisnęła się za daleko :D Ja rozkręciłem swojego AK boya i źle cos włożyłem, kulki się zapychały, ale HU przynajmniej działało, rozkręciłem drugi raz ułożyłem ponownie dystanser w komorze, nie wciskałem gumki na chama tylko do oporu, obejrzałem czy wszystko pasuje zajęło mi to z 15 minut, ale teraz wszystko działa i jest dobrze. Moze brzmi troche smiesznie to co napisałem, ale jak sie gume za mocno wepchnie to mi tez zwalniały kulki i sie zapychały :killer: Quote Link to post Share on other sites
Ostatni Cyc Posted July 4, 2008 Report Share Posted July 4, 2008 Ok, zobacze jeszcze raz, ale jak już pisałem: w miejscu gdzie gumka styka się z dystanserem jest naderwana. Pozatym mam "lekko" niewymiarowy dystanser. Zakup nowej gumki wydaje mi się oczywisty. Quote Link to post Share on other sites
warhail Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 Ja też mam problem z HU w stockowym M4 Well R7, kulki nie dają rady się przecisnąć, a regulacja hop-up nic nie daje. Czy rozwiązanie przedstawione w tym temacie może pomóc? Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 Nie powinno, nadmiar smaru nie powinien mieć raczej wpływu na blokowanie się kulek. No chyba, że coś się z nim bardzo złego stało... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts