Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

O 200 FPS za mało w emce.

Recommended Posts

Siemka!

Tym razem ja potrzebuje pomocy...

Co jest grane?

Zestaw:

-m130 (zużyta więc nazwijmy m125) G&G

-prowadnica łożyskowana Systema

-zestaw BU Guardera cyl. typ2 / zmiana cylindra na CA typ 0 też BU.

-komora HU Systema

-gumka HU Systema

-lufa CA 363mm

Przy założonym cylindrze typ 2 Guardera dał mi wyniki 438-444 fps. Stwierdziłem, ze mnie to nie zadowala więc założyłem cylinder typu 0 od CA. I co dalej? Wyniki od 253 do 339 fps...

Co sprawdziłem:

-szczelność cylinder/głowica tłoka. Zatkanie dyszy i dynamiczny ruch tłoka do środka. Robi się strzykawka. NAWET przy dość wolnym ruchu. (!!!)

-szczelność komora/guma. Zrobiony teflon fix. Ja sie zapowietrzam a powietrze nie ucieka.

-czy tlok wykonuje pełn ruch. Wykonuje.

-połączenie gumka/dysza. NA kanale wlotowym do komory kłade mały papierek (gnat do góry nogami) i strzelam. Papierek spada dopiero w fazie cofnięcia dyszy.

Macie jakieś pomysły? Mi się skończyły...

Więc krótko: POMOCY! ;-) .

Głównie chodzi mi o podpowiedzi, co może "źle siąść"...

Edited by poldeck

Sprawdź czy cylinder jest w równo wytoczony. Ja miałem cylinder guardera BU i normalnie przy teście strzykawki na sucho wył idealny, ale jak złożyłem replikę to miałem na M130 guardera poniżej 300psów bo się za czort nie uszczelniał układ przy takiej sile uciekało bokiem. Po pewnym czasie wziąłem cylinder z pułki i uważnie się mu przyjrzałem i o to co zobaczyłem:

dscf2458bu4.th.jpg

dscf2459nj3.th.jpg

Trafił mi się trefny źle dotoczony egzemplarz który na dodatek toczy się po płaskim jak owal. Sprawdź cylinder to moja rada.

Ps: i kup sobie nową M130 ;) bo ja bez borka mam 450-460 ;) sprężyna guardera.

Edited by KicpA

U mnie to wyglądało tak że na stockowym zestawie miałem 430 a na bu poniżej 300 totalnie się nie uszczelniało. Może to być jeszcze sprawa spasowania głowicy tłoka i cylindra może CA jest szerszy minimalnie.

Edit: Chodzi mi o to że przy ciśnieniu utworzonym w cylindrze podczas sprzężania maże dojść do rozszczelnienia.

Edited by KicpA

To by wyjaśniało dlaczego test strzykawki sie powiódł a strzelanie już nie.

Ale drugi test, "na chama" się powiódł. Zatkanie dyszy i strzał już z silnika. Tłok zostaje gdzieś w połowie. Tylko, ze w praktyce nie ma aż takiego ciśnienia. Fakt, CA jest minimalnie szerszy i o wiele gorzej wypolerowany. Kwestia polerki może też mieć znaczenie przy szybkiej pracy. Uszczelka wprowadzona w drgania moze nie dolegać do cylindra jak należy. W Guarderze w środku jest lustro...

No to szybki sprawdzian ;) Pasta do polerowania zaworów gazowych wiertło na które nawijamy szmatkę, nakładamy pastę i do dzieła tylka pamiętaj ubierz rękawiczki spawalnicze bo cylinder sie nagrzeje dość mocno. Później powtórka na sucho bez pasty nową szmatką i test. tak regenerowałem cylinder od emki jakies 2 lata temu. Wyszło lustro w środku a kultura pracy o niebo lepsza.

Poldeck może się mylę, tylko taki domysł, ale czy typ 0, nie jest za duży do lufy 363 mm ?? Nie wiem czy powodowałoby to aż takie spadki fps, ale z tego co mi wiadomo na pewno potrafi zmniejszyć liczbę fps dość zauważalnie.

Niestety nie o to tu chodzi. To nie wywołuje takich spadków. Poza tym wróciłem już do typu 2 Guardera i dalej chce mi sie płakać. Będę mierzyć dysze.

Może mi ktoś podać długość dyszy Bore Up od CA do m15?

Nie moge juz edytować wiec pisze...

Jaka jest róznica między dyszami ściętymi pod kątem prostym a tymi ze stożkiem?

Piszą, ze niby do różnych gnatów, ale przecież GB i komora są takie same. O gumce już nie wspomnę. Mam dyszę ze stożkiem i wydaje mi sie on ciut za wąski.

W teorii wpakowanie dyszy bez stożka powinno pomóc, prawda?

Wczoraj miałem niezła jazdę z pewną M4 ICSa. Było ok. 300fps na M130.

Pomogło zmniejszenie średnicy dyszy (nie wchodziła gładko do komory) i zlikwidowanie na niej tego "schodka", oraz dobre dociśnięcie i uszczelnienie gumki w komorze.

Może być też inna sprawa. Widełki popychacza zazwyczaj nie są "łamane" pod kątem prostym, ale lekko pochylone do tyłu. Czsami po spiłowaniu czoła dysza lepiej przylega do gumki.

A teraz z innej beczki. Ostatnio w mojej Mce zauważyłem znaczny spadek osiągów. Rozebrałem dziada, wymieniłem gumkę na czerwonego MadBulla, pomiar na chrono - 400fps. Jak na sprężynę M170 to o 170fps za mało :lol:

Szczelność sprawdziłem zatylakąc wylot lufy i wciskając tłok w cylinder - strzykawa. Popychacz chodzi płynnie.

Jakieś pomysły? :F

OLO - Mam to samo, sprawdź czy nie za mocno docisnąłeś lufę w komorę. Generalnie zasada "pchaj do ssamych jaj" nie sprawdza się w połączeniu gumka, komora, lufa. Wtedy kołnierz obejmuje tak mocno kulkę, że duża część ciśnienia wytraca się na pokonanie oporu kołnieża gumki. Proponuję lekko wyjmować lufkę (naprawdę lekko, rzędu 0,1mm) i co "lekkie wyjęcie" sprawdzać czy zatykając ten otwór na magazynek w komorze da się "wydmuchać" kulkę bez zbędnego "zapowietrzania". Ja u siebie dopychając lufę z gumką systemy do standardowej komory CA w emce miałem tak ścisły kołnież, że nijak nie dało rady wydmuchać kulki, choć moja komora ma poprostu szczelność monolitu.

Ja miałem takie bajer że między zębatką tłokową a ścianką GB było za mało miejsca i popychacz nie miał pełnej swobody ruchu co powodowało znaczne zwolnienie jego ruchu. Objawiło się to tym że dysza najpierw zaczynała dmuchać a poźniej uszczelniać się na gumce. Efekt spadek fps o jakieś 50 :/ pomogła zmiana podkładkowania. W twoim pprzypadku może chodzić płynnie ale podczas ruchu zębatek jest on zwalniany przez obracającą się zębatkę tłokową.

Ehhh... pupa :lol:

Winna była guma Madbulla. Zmieniłem na G&P i efpeesy wróciły do normy ;)

Na czym jej wina polegała? Te gumki mają podobno dodawać FPSy a nie je odbierać. :mrgreen:

Edited by slepy

Ja spróbuje zmienić dysze na taką standardu TM, czyli ściętą zamiast stożkowej. Zobaczymy co będzie.

Z tego co miałem okazję zauważyć gnaty z dyszą standardu TM przy zacince kulki w okolicy lufy tracą tłoki i zębatki a z dyszą stożkową nie.

Myślę, ze tu w miare wyraźnie idać o co mi chodzi. Przy dyszy bez stożka ciśnienie, które działa tak samo przecież do przodu jak i do tyłu, docika gumke mocniej do dyszy. Przy dyszy ze stożkiem tylko od sztywności gumki i kąta stożka zależy ile ciśnienia stracimy.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/590f47849b06ab77.html

To też tłumaczy dlaczego przy strzale z kulką tak straszliwie dmucha z gniazda magazynka a przy strzale na sucho nie. Przy strzale na sucho nie ma kulki za którą budowalaby sie strefa wysokiego ciśnienia.

Edited by poldeck

Kolnież nie jest zbyt ciasny własnie. Miękko wchodzi na gumkę, moim zdaniem za miękko właśnie. To są tylko moje wnioski wyciągnięte z doświadczeń z gnatami z różnymi dyszami.

Edit:

Sprawdziłem to co piszesz na poprzedniej stronie. To nie ten problem. Dysza kulke przez kołnierz przepycha bez żadnych kłopotów.

Edited by poldeck
Na czym jej wina polegała? Te gumki mają podobno dodawać FPSy a nie je odbierać.

Z tego co zauważyłem to gumka Madbulla ma węższy kołnerz niż G&P. Chyba dysza nie wchodziła w ną gładko tylko jakoś ją podwijała... nie wiem.

Dysza Systemy ma bardzo dużą średnicę czoła, więc jeśli mówisz o swoim "czymś" z mechaboxem to prawdopodobnie własnie podwijanie było problemem. Z gumką systemy zgrywa się ładnie i ciasno ale wchodzi.

Muszę spróbować gumiaka madbulla jeśli piszesz, ze ma wąski kołnierz ;-) . Ale i tak spróbuje zmiany dyszy, choćby po to by sprawdzić moją teorię.