PieTrzaK Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Temat ogólnie o wyposażeniu - więc może się podepnę zamiast z nowym cudować. Ktoś ma jakieś patenty na czyszczenie Bellevilków 550ST? O ciepłej wodzie z mydłem już gdzieś słyszałem ;) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Było już o czyszczeniu butów pustynnych. Szukaj... Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 No to ja powiem tyle, że właśnie w zeszłą sobotę wszedłem na 30 minutowy "spacer" po bagnach w mule wysoko ponad Belki. Co prawda same w sobie moje buty już nie są "pierwszej świeżości", ale pod bieżącą wodą, 4 godziny później, przy pomocy "pumeksu" - nie wiem czy to był dobry pomysł, ale pomógł, a zniszczeń nie widać, i szczotki wszystko ładnie mi zeszło. Kolor znowu widać, plam żadnych nie. Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Jest też specjalna kostka do numbuku ja tak czyszczę moje buty polskie tylko musisz mieć cierpliwość do tego. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 W praktycznie każdym obuwniczym za 5-10zł kupisz specjalną szczoteczkę do nubuku. Z jednej strony twarda szczotka nylonowa, czasem połączona ze szczotką drucianą, z drugiej gumowa szczoteczka, na krawędziach tez guma. Idealnie ściera się tym prawie wszystkie możliwe zabrudzenia bez użycia wody, mydła, detergentów (nie narusza się impregnatu, co jest ogromnym plusem). Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Ale to nie jest topic o butach. A potem ktoś o sprzęcie USMC będzie chciał cos znaleźć i będzie sie musiał przekopywać przez tyle stron o czym innym. Dopiero sie zaczyna, a już jest ich 9 :/. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 20, 2008 Report Share Posted May 20, 2008 Kontraktowe ROZWIĄZANIE problemu czyszczenia butów. Quote Link to post Share on other sites
WojtiGazdi Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Identyczny zestaw co kontraktowy można kupić praktycznie w każdym sklepie obuwniczym. Przy odrobinie szczęścia będzie kosztował tyle co kontraktowy, tylko, że w złotówkach. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 To ciekawe, bo sama szczotka kosztuje od 6 do 12 złotych, a impregnat i środek czyszczący około 12PLN i więcej. Nie mówiąc o dodatkach w kontraktowym zestawie... Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 Czyszczenie zamszu:Zaplamione miejsca posypujemy grubą warstwą talku, pozostawiamy na kilkanaście godzin, strzepujemy, czyścimy gumową szczoteczką. Całość odświeżamy wodą z amoniakiem w proporcji pół na pół. Zwilżamy w roztworze czystą szmatkę, pocieramy nią skórę kawałek po kawałku i natychmiast wycieramy drugą, suchą ściereczką. Następnie czyścimy gumową szczoteczką. Do czyszczenia zamszu nie wolno używać żadnych odplamiaczy chemicznych. Mogą pozostawić widoczne obwódki i odbarwienia. Gdy zabrudzenia będą niewielkie, wystarczy przetarcie gumową szczoteczką. Jeśli jej nie mamy, można ją zastąpić miękką gumką do ołówka czy skórką czerstwego chleba. Mocno zabrudzony zamsz trzeba oddać w ręce fachowca, do zakładu specjalizującego się w czyszczeniu tego typu odzieży. Poza tym można też zmiękczyć brud nad... Parą. Oczywiście nie wolno przesadzać z odległością od źródła pary, żeby się nie oparzyć lub ugotować buta. Nie używałbym przy czyszczeniu grubej, tzw. "ryżowej" szczotki - po jej użyciu zamsz może stać się brzydki. Quote Link to post Share on other sites
Oozie Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Ja tam swoje buty czyszcze poprostu gorącą wodą i head&shoulders... Jakoś działa. Raz zaimpregnowałem plynem do goretexu i czasem pralem w pralce. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts