Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomiar FPS za pomocą mikrofonu

Recommended Posts

Witam.

Zainspirowany artykułem w dziale warsztat postanowiłem zmierzyć prędkość wylotową kulki z mojego karabinu. Z racji iż tuning robiłem w własnym zakresie, nie mając dostępu do chrono chciałbym sprawdzić, ile faktycznie maszynka ma mocy. J

Jednak metoda ta wymaga przynajmniej minimalnej znajomości analizy fali dźwiękowej.

na zamieszczonym OBRAZKU widać przebieg fali dźwiękowej wydawanej przez mój karabin.

Dokładne dane:

-kulki 0,25g blaster

-odległość lufy od stalowej 5mm blachy równy 1m +/- 0,5cm

-karabin obłożony kołdrami i poduszkami dla wygłuszenia dźwięku GB

Tak więc jak widać na fali zaznaczyłem kilka punktów odniesienia (oczywiście jest to moje zdanie, które chciałbym żebyście potwierdzili bądź poprawili).

1-2 - dźwięki i Gear-Boxa i uderzenie głowicy tłoka o głowicę cylindra

C-3 - rozpoczęcie lotu kulki i sam lot kulki wewnątrz lufy

4 - opuszczenie lufy przez kulkę

6 - lot kulki do celu

7 - uderzenie kulki w obiekt oddalony o 1m (stalowa blacha)

Z moich obliczeń wynikło:

0,03386-0,02724 =0,00662

(1/0,00662)x3,048 = ~460,42 FPS

Wynik jak najbardziej pozytywny potwierdzony kilkunastoma strzałami, tylko nie wiem czy nie za wysoki, ponieważ na M130 Guardera, bez BU to dość dużo.

Po podkręceniu HU na optymalny lot kulki wynik około 390fps (zły HU i stockowa gumka... to utwierdziło mnie w przekonaniu wymiany tych elementów).

Więc tu moje pytanie, czy dobrze zdiagnozowałem falę dźwiękową ? Czy może kulka wcześniej opuszcza lufę ? Jak widać dodałem też kilka dziwnych moim zdaniem pików fali, nie wiem co one mogą znaczyć. Acha i dodam że ten karabin to AEG. Programu jakiego używałem to Cool Edit 2000. Dla chętnych badana PRÓBKA.

Pozdrawiam, i czekam na opinie :)

Chciałbym dodać, że dziś robiłem na dojechanej shit-chińskiej sprężynie PJta (pseudo M120). Wyszło 122m/s czyli jakieś 371fps. Więc pomiary chyba pasują.

Edited by men3L

jestem pod wrażeniem nie każdy umiałby się tak pobawić:D

ale...pomiar Fps'ów robi się na kulkach 0,2 i HU ustawionym na zero możliwe gdybyś odjął (co wydaje mi się baaaardzo trudne) ten czas w którym kulka nadal jest w lufie pomiar mógłby być troszkę dokładniejszy jednakże wątpię, aby to coś zmieniło... coś tu jest nie tak chociaż na zdrowy rozsądek powinno działać a nie ma sensu nastawiać repliki, aby pomiar był dobry bo nie w tym rzecz...

skorzystaj z jakiegoś chrono w sklepie albo sprawdź jeszcze kilka replik i porównaj je z wynikami z chrono i oblicz margines błędu jeśli będzie losowo zaniechaj:D

pzdr

p.s.ja się nie znam wszystko tylko tak na zdrowy rozsądek....

Testy robiłem bez Hop-Upa :) Moim zdaniem gramatura kulek jest dowolna, tylko po prostu mam wynik na 0,25g, tak czy siak muszę załatwić sobie Exele 0,2. Właśnie z tym sklepem jest u mnie ciężko, wszędzie daleko, ale może kiedyś po drodze do Asgshopu wstąpię. Niedługo będę miał Cyme na testy, to się zobaczy :)

edit literówka

Edited by men3L
Moim zdaniem gramaturga kulek jest dowolna, tylko po prostu mam wynik na 0,25g
1. Gramatura

2. Dowolna jeśli będziesz sie posługiwał jednostką J. Jeśli posługujesz się fpsami to zależą one od masy pocisku.

Co prawda, kumpel wyciągnął w swoim G36 na takiej samej sprężynie 500fps, tylko na lufie >500mm.

Edit.

Nagrałem kolejny strzał i już zgłupiałem.

Na tym obrazku widać początek całego cyklu. Jestem niemal pewny iż punkt A1 jest to uderzenie tłoka o głowice cylindra. Jednak następne piki są bardzo dziwne. Stawiam, że C to rozpoczęcie ruchu kulki w lufie, B to stan tuz przed wylotem kulki, a D to "świst" kulki w powietrzu a za nim właściwy lot, co wy na to ?

Po pomiarach, jeżeli przyjąłem punk C za start lotu kulki (po opuszczeniu lufy) prędkość wychodzi bardzo wiarygodna, bo około 140m/s czyli około 430fps, zaś w punkcie B, znowu ponad 150m/s co jest mniej wiarygodne. Bez Bore-UP, specjalnie uszczelnianych części by pasowało. sprawdzę jeszcze jutro, bo dziś mi się już nie chce, idę na piwo.

Joł.

Edited by men3L