VonHusarz Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 (edited) Przeglądając fotki natrafiłem na taką "niekoszerną" http://img378.imageshack.us/img378/9651/610xne5.jpg Można jednak troche kombinować,widziałem nawet MG 36K ;) Edited September 29, 2008 by VonHusarz Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 widziałem nawet MG 36K ;) Sam dążę do takiej modyfikacji ;) - już mam odpowiedni mostek pod optykę, łoże i dwójnóg. Jeszcze tylko rączka RIS i kolimator i będzie tak: A co do G36 z wcześniejszego zdjęcia - jest to jedyna tego rodzaju modyfikacja jaką widziałem, szyny do C nie są kontraktowe ale można je bez problemu kupić na rynku cywilnym... Te trzy informacje pozwalają wyciągnąć wniosek, że ten żołnierz sam zaopatrzył się w tę szynę kupując ją w dowolnym miejscu (e-bay, e-gun, SL8 czy inne). Takie rzeczy przejdą jak długo nie staną się za częste. W drużynie jedna osoba z niekoszerną modyfikacją jeszcze ujdzie, ale więcej to już dość dziwnie wygląda moim zdaniem :?. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Danyboy próbował zamontować na optykę od G36 z szyną ris kopię eotecha... o dziwo się nie zmieściło. Jakiś pomysł czemu? (Danyego replika to SRC G36 KSK) Quote Link to post Share on other sites
VonHusarz Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Sam dążę do takiej modyfikacji icon_wink.gif - już mam odpowiedni mostek pod optykę Szynę na rączkę sam montowałeś? Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Danyboy próbował zamontować na optykę od G36 z szyną ris kopię eotecha... o dziwo się nie zmieściło. Jakiś pomysł czemu? (Danyego replika to SRC G36 KSK) Nie zmieściło się, ponieważ eotech był długi, a szyna na optyce krótka. Dodatkowo jak tylko kończyła się szyna zaczynał się plastik rączki transportowej na tej samej wysokości co ząbki szyny. W efekcie plastik blokował możliwość wsunięcia eotecha głębiej. Nie wiem jak inne szyny, ale na ta z SRC nie da się zapiąć długiego eotecha. Myślę, że krótki spokojnie będzie pasował. Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Tylko nasuwa się pytanie. Czy jakaś firma po za SRC robi jeszcze optykę z szyną ris na górze? Quote Link to post Share on other sites
VonHusarz Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Trzeba zrobić podkładkę pod szynę i przymocować to nad lunetę,wtedy 552 powinien się zmieścić. Można by też puścić szynę po rączce transportowej. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 T po kolei: - mam G36K Stara i tam optyka jest z szyną w standardzie. Do G36K CA dorabiałem z kolei do łysej optyki uciętą na odpowiednią długość szynę RIS - tę rączkę ma Tuziol a za jakiś czas pojawi się u nas artykuł jak to zrobić. Taka modyfikacja wychodzi bardzo tanio - o wiele taniej niż nowa rączka Star-a; - w oryginale pod szynę wsuwa się podkładki dystansujące, które ustawiają nam optykę na odpowiedniej wysokości. Podkładki mają określoną wysokość, więc pod 552 dobiera się odpowiednią. W optyce airsoftowej nie ma tych podkładek wię trzeba dorabiać samemu. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 No to z niecierpliwością czekamy na kolejny artykuł w "Warsztacie" ;-) Quote Link to post Share on other sites
fiolek Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 (edited) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/881504b9e7b5010b.html Zamontowana szyna ris nad optyką CA odpowiednio potraktowana szlifierką Sorki za jakośc fotka robiona komórką Edited September 30, 2008 by fiolek Quote Link to post Share on other sites
VonHusarz Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Powiedz prosze na czym trzyma się owa szyna. Quote Link to post Share on other sites
fiolek Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Witam Wyjąłem z chwytu lunetę, następnie wywierciłem mała dziurkę w miejscu gdzie siedzi luneta, przełożyłem śrubę przez otwór i przykręciłem z jednej strony. Druga śruba przechodzi przez mała blaszkę i trzyma szynę ris z drugiej strony. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Danyboy próbował zamontować na optykę od G36 z szyną ris kopię eotecha... o dziwo się nie zmieściło. Jakiś pomysł czemu? (Danyego replika to SRC G36 KSK) Jest wiele rodzaje EoTechów, jedną z podstawowych różnic jest też ich długość. Najczęściej spotykana wersja to 551 długości 102mm lub 552 długości 131mm. Mówię o orginałach, nie wiem jak to wygląda z ich airsoftowymi kopiami. Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Mam pytanie. :) Czy ma ktoś może szynę górną z optyką do sprzedania bądź zamiany? Mam szynę ris i chętnie bym się zamienił z moją dopłatą. Chwilowo nie stać mnie na nową. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Witam Zapraszam do lektury kolejnego artykułu w dziale "Warsztat". Niestety, z racji opóźnień w dokończeniu malowania pewnego elementu repliki ze zmienianymi oznaczeniami selektora, publikacja artykułu o przemalowaniu oznaczeń nieco się opóźniła. Skłoniło to nas do zmiany kolejności publikacji, dlatego teraz zamieściliśmy artykuł opisujący modyfikację kosmetyczną atrapy zamka: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=43 Mam nadzieję, że Wam się spodoba ;). Ronin p.s. Artykuł o tym jak przemalować selektor, zamieścimy prawdopodobnie pod koniec miesiąca. Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 (edited) Ciekawy artykuł, choć ciekawi mnie kilka rzeczy związane z "zamkiem" w G36 (nie mam Giety więc nie sprawdzę): primo, czy da się zwiększyć zakres ruchu zamka, nie tylko by odsłonił hopka, ale i dalej leciał; drugie primo, czy da się zmodyfikować rączkę przeładowania by móc ją zablokować po prawej/lewej stronie zamka; trzecie primo, czy da się uruchomić bolt-catch. I gdyby (u)dało się to zrobić, to replika byłaby o te kilka detali bliższa oryginału. Edited October 3, 2008 by Panocek Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Zakres ruchu zamka da się zwiększyć, pierwszą rzeczą będzie skrócenie tej blachy imitującej zamek tak by była na styk z wyrzutnikiem (ok 1cm zamka "chowa się" w body) następnie można przenieść mocowanie sprężyny odbijającej zamek bardziej do tyłu, ale to już naprawdę dużo zabawy a zamek i tak nie cofnie się całkowicie... Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 (edited) Czy ktoś z Was próbował odwzorować G36K używane przez KSK ? Konkretnie wzorowałem się na tym obrazku: I póki co wyszło mi to: Najbliższe modyfikacje to zakup mechanicznych przyrządów celowniczych i zmiana oznaczeń selektora ognia. Jak widać sporo rozbieżności - w planach miała wyjść lepiej i trochę się efektem tymczasowym rozczarowałem... Macie może jakieś propozycje? Edited October 3, 2008 by danyboy Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Np. wymiana rączki transportowej (od razu widać, że masz rączkę od wersji C) ;) Cholernie się to rzuca w oczy ;) 2. Wstawienie pinów :) 3. oznaczenia, o których już wspomniałeś. Ja planuje coś w tym stylu (niekoniecznie malowane, oczywiscie z oryginalnym paskiem do G36 no i replika EOTecha 552 a nie 551 jak na fotce) : http://www.700fps.de/projekte/images/projekt_ag36/2.jpg Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Np. wymiana rączki transportowej (od razu widać, że masz rączkę od wersji C) ;) Cholernie się to rzuca w oczy ;) 2. Wstawienie pinów :) 3. oznaczenia, o których już wspomniałeś. Ad.1 . No właśnie muszę obmyślić jakiś sposób wykrojenia otworu (nie nie kupię oryginalnej - trochę za drogo) Ad.2 SRC i tak jest ładnie na pinach oparta, nie wiem czy ten element będę odwzorowywał Ad.3 to może już niedługo A co do Twojego projektu, to niestety cena granatnika i jego przydatność w ASG kompletnie go dyskwalifikują. Poza tym nie ma opcji podłączenia go pod moją szynę RIS. Niemniej też mi się to strasznie podoba! Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 3, 2008 Report Share Posted October 3, 2008 Tuziol już ma granatnik i powiadam Ci, że jego skuteczność jest bardzo dobra. Wystarczyło, że zaopatrzył się w granaty MadBull-a na CO2 ;) - grad ponad 200 kulek jednak robi swoje, tym bardziej, że na CO2 kulki spokojnie przechodzą przez krzaki. A jeśli chodzi o przerabianie szyny od C to nadal będzie lipa - nawet po wycięciu tego trapezu spod rączki. Szyna jest za niska i za krótka (oryginał dochodzi do samej kolby i jest znacznie wyższa). Na ten moment żaden producent nie robi dobrej repliki tej szyny i jedynym rozwiązaniem jest kupno oryginału - każdą inną będzie łatwo odróżnić. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted October 4, 2008 Report Share Posted October 4, 2008 Co do tej przeróbki optyki od CA- potrzebna jest szyna RIS konkretnej długości wyjęta z konkretnej repliki? Czy też wstarczy jakakolwiek szyna wzięta z czegokolwiek + piła i szlifierka:)? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 4, 2008 Report Share Posted October 4, 2008 Napiszę artykuł to będziesz wiedział ;). A tak serio to nada się każda odpowiednio długa szyna po docięciu, oszlifowaniu i przewierceniu ale... Jeden rodzaj szyn nadaje się idealnie i wymaga najmniej przeróbek ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted October 4, 2008 Report Share Posted October 4, 2008 No ja czekam z niecierpliwością. Sam od dłuższego czasu zastanawiałem się, w jaki sposób założyć szynę na optykę, najbardziej odpowiednia wydawała mi się ta sprzedawana na allegro, a pasująca na przedni chwyt emek - może nie jest najbliższa kształtem oryginałowi, ale przy odrobinie majstrowania da się celować z mechanicznych przyrządów;D http://www.allegro.pl/item445124354_szyna_...kosc_20_mm.html Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted October 4, 2008 Report Share Posted October 4, 2008 danyboy: Jak wspomniał Ronin nadal będzie ta szyna wyglądać jak szyna od C ;) Ja tylko pokazałem jak chcę zrobić swój sprzęt ;) A tu lepsza fotka (ten po prawej). http://img2.abload.de/img/user_231_39_waffen_sx9t.jpg Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts