ramsey Posted January 18, 2004 Report Share Posted January 18, 2004 Panowie, wo wiec mam problem, czy ktoś posiada jakiś schemat tłumika, bo szczerze mówiąc potrzebuje do konstrukcji, wszystko jedno jaki schemat, byle konstrukcja byla widoczna, najlepiej jakis tlumik do pistoletu typu walther p99 :) pozdrawiam i dziekuje! :) Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted January 18, 2004 Report Share Posted January 18, 2004 Zwróć się do Ripka on coś takiego kiedyś rysował. Quote Link to post Share on other sites
ramsey Posted January 18, 2004 Author Report Share Posted January 18, 2004 oka, zwroce sie :) Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted January 18, 2004 Report Share Posted January 18, 2004 lub kup w pentagonie wkatowicach widzialem taki za 36 zl Quote Link to post Share on other sites
ramsey Posted January 18, 2004 Author Report Share Posted January 18, 2004 tlumik, czy schemat kupic? :PPPPPP tlumik to sie oplaca :D ale schemat :P Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted January 18, 2004 Report Share Posted January 18, 2004 hyh schemat kupic :?: :roll: w pentagonie masz tlumik za 36 zl podobno do wszystkich modeli Quote Link to post Share on other sites
ramsey Posted January 18, 2004 Author Report Share Posted January 18, 2004 hyh schemat kupic :?: :roll: w pentagonie masz tlumik za 36 zl podobno do wszystkich modeli a co taki tlumik daje spręzynowemy Waltherowi p 99 ? :) Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted January 18, 2004 Report Share Posted January 18, 2004 a co taki tlumik daje spręzynowemy Waltherowi p 99 ? Muszę Cię zmartwić ale poza wyglądem nic. Quote Link to post Share on other sites
ramsey Posted January 18, 2004 Author Report Share Posted January 18, 2004 niop wlasnie :) ale wyglad to duzy plus :) full realistic :) a istnieje moze cos takiego jak tlumik/kompresor? bo slyszalem o czyms takim gdzies.. Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted January 18, 2004 Report Share Posted January 18, 2004 tak jest, przykro nam ale.. tłumik nie tłumi :wink: :lol: Quote Link to post Share on other sites
ramsey Posted January 18, 2004 Author Report Share Posted January 18, 2004 a tam nie musi tlumic :P grunt w tym zeby zwiekszal moc kulki :P takie cus by bylo niezle :) Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted January 18, 2004 Report Share Posted January 18, 2004 mocy kulki tez nie zwieksza :wink: Quote Link to post Share on other sites
ramsey Posted January 18, 2004 Author Report Share Posted January 18, 2004 e to dupa :PPPPP przynajmniej jakis wyglad bedzie, ale schemat tak czy siak na technike potrzebuje :P Quote Link to post Share on other sites
Lester Posted January 19, 2004 Report Share Posted January 19, 2004 Witam! Sorki że ładuje sie du z moim postem ale skoro o tłumikach to chyba nie bedzie kolidować. A wiec, mam wielką chęć na zrobienie tłumika do mojego Colta XM177E2 (AEG), cos o wymiarch: 35 x 245mm mam już pomyśl na wykonanie i wszystko odmieżone, ale nie wiem jak go skutecznie zamocować :? Czy ktoś jasnooświecony mogłby mi pomóc??? Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted January 19, 2004 Report Share Posted January 19, 2004 Nie wiem czy dobrze mysle.. ale XM ma chyba odkrecany tlumik plomienia. jesli tak to wystarczylo by go odkrecic i nakrecic zrobiony tlumik na gwint na lufie. PS. Nie jestem oswiecony wiec nie dam se lba ukrecic ze XM na pewno ma odkrecany tlumik plomienia, jak nie to moze jakos na tym tlumiku plomienia jakos zamontowac? Quote Link to post Share on other sites
Dale Posted January 19, 2004 Report Share Posted January 19, 2004 A ja jeszcze wtrace trzy grosze co do Waltiego. Mialem okazje miec przez chwile tlumiik przy swoim modelu i porzalowalem tego. Juz male skrzywienie tlumika powoduje znaczne odychylenie toru lotu kulki i faktycznie mocy nie zwieksza a jak jest nierowny wewnatrz to moze ja skutecznie zmniejszyc:( Przed zakupem polecam sprawdzic jego wykonanie, najlepiej ze swoim "gnatem". Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted January 20, 2004 Report Share Posted January 20, 2004 a ten tlumik co do p99 jest w zestawie w jakims tam pudelku :P to jest poprostu okrponie brzydki i plastkiowy :) No i nic ani nic nie pomaga. Bron staje sie mniej poreczna, dluzsza, wyglada znacznie bardziej zabawkowo, a pistolet lepiej nie strzela :) Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted January 20, 2004 Report Share Posted January 20, 2004 No w Xm mozna chyba odkrecic tlumik, lecz do konca nie wiem wiem tlko z m4 ma odkrecany tlumik lecz tu jest jeszcfze jeden problem mianowicie gwint nie ten odkreca sie w lewo i jest drobno zwojowy (chyba) tak tez potrzebna jeszcze jedna przejsciowka :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Lester Posted January 20, 2004 Report Share Posted January 20, 2004 Właśnie w tym rzecz drodzy Maniacy, że się w XM-ie tłumik płomienia nie odkręca, jest na stałe. :cry: Ale planuję zamocować tłumik na tym tłumiku płomienia. :wink: Tylko właśnie mi chodzi o to jak go zamocować żeby się trzymał. :| :!: Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted January 20, 2004 Report Share Posted January 20, 2004 Lester cóż - pozostaje zakupienie sobie tłumika z tzw. szybkim montażem firmy Classic Army, który nakręca się bezpośrednio na tłumik płomieni (pasuje do wszystkich tłumików płomieni rodziny Colt poza M16Vietnam). Quote Link to post Share on other sites
Lester Posted January 23, 2004 Report Share Posted January 23, 2004 Dzieki Dzikki Szczerze mówiąc to nie byłem pewny czy on pasuje do xma, ale naszczęście rozwiałeś moje wątpliwości pozdro!!! Quote Link to post Share on other sites
seq Posted January 23, 2004 Report Share Posted January 23, 2004 tak na off topic wie ktos moze przypadkiem gdzie mozna dostac tlumik do beretty m9 firmy kj works [gazowka] ? Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted February 19, 2004 Report Share Posted February 19, 2004 Skoro topic nie został jeszcze zamknięty to pozwole sobie coś dodać, Lester słuchaj może ty żle myślisz po co koniecznie nakręcany tłumik, mozesz przecierz pójść z rurką do pierwszego lepszego tokarza dać mu rurke i powiedzieć żeby dorobił taką końcówke która by wchodziła na styk w tłumikiem płomienia, jednak musisz sie liczyć z tym że troche go porysujesz ( może nawet troche bardziej niż troche), potem sobie tylko go czymś w srodku obłożyć zeby wyciszyć, pójść znowu do tego tokarza żeby teraz zrobił z drugiej strony zatyczke z 9mm otworem i masz tłumik za koszty nie przekraczające 50zł może 60zł, więc pomyśl co wyjdzie lepiej i taniej. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 20, 2004 Report Share Posted February 20, 2004 Phi po co tyle wydawac? No chyba, ze koniecznie musi miec ten tlumik "full metal". Rura PCV fi 40 i z mojego Mp5a3 zrobilo sie SD3. Distalem i przeszczotem czyni sie cuda. ;) A jak chcesz montaz w XM to jestes w dobrej sytuacji bo tlumik plomienia jest duzy i gruby. Zasymulujmy odkrecanie. Potrzebujesz plastikowej rurki o fi i dlugosci rownych fi i dlugosci tlumika plomienia. Za pomoca aluminiowych kontownikow (np zaslepki z obudwy kompa :D ) przymocowywujesz rurke do denka tlumika dzwieku i uszczelniasz poxipolem/distalem tak by wiekszosc rurki byla wewnatrz tlumika. Na koncach rurki,wewnatrz, montujesz gumowe obejmy. Szerkosci powiedzmy 5mm - np. z detki rowerowej itp. (nie musza obejmowac calego obwodu, wystarczy 3/4, wazne jednak by nieoklejone guma miejsca byly po przeciwnych stronach). Jezeli zrobisz tlumik z plastiku (a wiec lekki) takie mocowanie pozwoli ci nasunac tlumik dzwieku na tlumik plomienia bez zarysowan i stabilnie zamocowac. Ewentulanie przywalenie we framuge/ drzewo powinno rozwalic tlumik nie replike. Jak koniecznie chcesz metal to pobaw sie puszka po piwie (chcesz dlugi dlumik wiec nie onikniesz laczenia). Czas potrzebny na wykonanie takiego tlumika po zgromadzeniu materialow oceniam na 4 godziny (jezeli sami bedziemy wykonywac koncowki tlumika - ja nie mam jak wycinac kolek dlatego w ruch idzie papier scierny i wykorzystanie kwadratury kola :) ) O wlasnie wpadlem na modyfikacje montazu wymagajaca precyzji i dokladnych pomiarow. Otoz jezeli wzialbys rurke dluzsza z kazdej strony o 2 mm niz tlumik plomienia a na koncach gumek zrobil 1-2 mm zgrubienie (tez z gumy) tak by zeskakiwalo ono za krawedziami tlumika plomienia (w zasadzie to tylko z jednego konca, tego od foregripa, od przodu mozna wykonac mala obejme z plastiku o grubosci scianek tlumika plomienia) to mozntaz bedzie jeszcze stabilniejszy. Ewentualne problemy z nasunieciem ustrojstwa na tlumik plomienia mozna rozwiazac silikonem czy olejem spozywczym jak siliconu szkoda (oczywiscie minimalne ilosci). UWAGA. Po dluzszym nie sciagniu tlumika przewiduje klopoty ze sciagnieciem :) Tyle z wytworow humanistycznego mozgu Wukasza (aka SilencerMaster ;) ) EDIT SilencerMaster po wizycie w wannie donosi: Inne rozwiazanie wumagajace innych nieco materialow. Potrzebna gumowa rurka o fi tlumika plomienia. Idealny bylby szlauch/szlauf (zalezy gdzie kto mieszka :) ) gdyz pozadana jest zarowno elastycznosc jak i pewna sztywnosc. Nastepnie potrzebny jest metalowy zacisk do szlaufa (taka blaszka z wypustkami zawinieta w okrag ze sprytnym sciaganiem za pomoca sruby - dzialkowcy i mechanicy zamochodowi wiedza o czym mowie). Rozniece w montazu w stosunku do pierwszego wzoru przwiduje nastepujace: -aluminiowe kontowniki powinny byc nieco sztywniejsze, dluzsze oraz liczniejsze (3,4 tak by stanowily niejako szyne) -koncowka rurki musi wystawac z tlumika dzwieku na nieco wiecej niz szerokosc naszej obejmy Obejme zakladamy od strony foregripa blisko krawedzi tlumika plomienia, dokrecamy (ostroznie bo w XM tlumik plomienia jest chyba z ABSu). Obcinamy nadmiar obejmy (ale tak bysmy mieli mozliwosc jej poluzowania, zatem troszke trzeba zostawic). Malujemy i prosze bardzo. Pomysl trzeci (raczej nierealny): zajrzyjcie pod zlew w kuchni na przyklad i zobaczcie montowanie odplywu do zlewu. Poeniewaz nie widzialem tak malych nakretek nie bede pomyslu rozwijac (choc pewno gdyby przejsc sie na samochodowy szrot/zlomowisko cosby sie znalazlo) Konkluzja do wszystkich 3 pomyslow. Z tego co macie w pokojach, piwnicach, garazach oraz ze smieci zrobicie wszystko co wam do ASG potrzeba :) Precz z czesciami z WGC i machinegun.pl !!! j/k :D Pozdrawia Wukasz (aka SilencerMaster) PS. Niedlugo opis jak wykonac replike celownika optycznego (1x30) z rury od odkurzacza i pudelka CD (mowie powaznie... wtedy bedzie aka ScopeMaster :) ) PS2. W moim zapleczu narzedziwym znajduje sie brzeszczot do metalu owiniety reklamowka, papier scierny (grubo i drobnoziarnisty, nie znam oznaczen bo sie na tym nie znam), noz do tapet, mala wiertarka akumulatorowa (ehhh ta technika), nozyczki, obcegi (czy jak to sie tam zwie) i oczywiscie distal/poxipol. Pisze to by wam pokazac ze nie trzeba miec warsztatu do jakiego dostep ma Medium :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts