Drakeus Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 Uroczyście oznajmiam iż pojawił się na gunfrajerze SIG 550: http://gunfire.pl/product-yid-1152191226-R...nu-SIG-550.html Pozdrawiam wszystkich miłośników tej replik. PS. Jeśli zrobiłem babola, tj. gdzieś o tym wspomniano - mea culpa. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 Zawsze cóś, chociaż ciekawie by się ta giwera zachowywała z nowym boxem v3 Cymy. :D Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 Ale gunfajer to chyba nas nie lubi bo cene to "promocyjną" dali :P . Swoją drogą, widział może ktoś gdzieś "rozkładówke" tej repliki wraz z GB ? Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted June 7, 2008 Report Share Posted June 7, 2008 nowy box Cymy? kak to wygląda? i z czym to się jje? Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Ze sprężyną w okolicach 140'tki... :P Jak on to wytrzymuje, nie wiem, ale w stocku te ich nowe kałachy (od 036 poczynając) cisną 430-450 fps. Quote Link to post Share on other sites
Huey Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 To nie jest replika SIGa 550 tylko 552 z wydłużonym chwytem i lufą. Chinole wszystko zdu... Mój kumpel ma replike TM 550 no i jest różnica (Duża). Quote Link to post Share on other sites
maciek28 Posted July 5, 2008 Report Share Posted July 5, 2008 Ktoś już to kupił? Jestem ciekaw jak jest z wykonaniem i co w gearboxie piszczy. Quote Link to post Share on other sites
kupolud231 Posted July 5, 2008 Report Share Posted July 5, 2008 Huey - jak taki mądry jesteś to sobie kup TM a nie na JG patrzysz albo najlepiej prawdziwy karabin. Narzekanie na Chińskie tanie repliki to jak narzekanie na to że popsuł Ci się fiat 126p od sąsiada za 200 zł . Cena = jakośc. Quote Link to post Share on other sites
fidziux Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 Witam, to jak nikt jeszcze tego nie kupił?? Coś mi się wierzyć nie chce... Prosiłbym o małą recke. Interesuje mnie głównie to, czy jest ten problem z trzeszczeniem plastików jak to miało miejsce w TM Quote Link to post Share on other sites
NikonCZWA Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 Czy ma ktoś informacje o jakości tego dłuższego maga w porównaniu do krótszego w 552? Czy nadal będą problemy i lepiej wymienić odrazu? Quote Link to post Share on other sites
fidziux Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Witam, chciałbym troszkę odświerzyć to forum, ponieważ interesuje się sigami i zastanawiam się czy by go nie kupić, ale jeszcze się uczę i każdy grosz mi się liczy i nie chcem wywalić kasy w błoto... Ktoś go już kupił?? Chce się podzielić opińją?? Quote Link to post Share on other sites
kupolud231 Posted September 13, 2008 Report Share Posted September 13, 2008 Wiesz , bebechy są na pewno te same więc poczytaj ten temat: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=42844&st=0 Problemy mogą być z dłuższym frontem , może być niestabilnym itp. Quote Link to post Share on other sites
fidziux Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Hmm... Śledze oba te fora i do końca września musze się zdecydować na jejen z nich-w sensie albo SG 552 albo SG550 temu wypytuje:P Quote Link to post Share on other sites
gryncek1 Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Nie wiem jak jest w 550 ale w 552 jest bardzo cholernie kiepski magazynek....kumpel kupił 3 i 2 już mu poszły, nie mówiąc o tych zacięciach i częstych grzebaniach w nich... straszne :strach: Quote Link to post Share on other sites
fidziux Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 TO straszna lipa :/ A tak mi się te karabinki podobają... W takim razie chyba poszukam czegoś innego... Tu macie link do filmiku do SG550: http://pl.youtube.com/watch?v=Z41KJAhAWLE&...feature=related Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 (edited) pozwólcie że odświeżę odrobine temat :) mógłby mi ktoś powiedziec jaki gwint jest na końcu jego lufy? i jakiej długosci jest tłumik płomienia zastosowany stockowo w tym sigu JG? no i jak zwykle, nie pogardziłbym gdyby ktoś zrobił jakąś fajną recenzje, albo podał mi linka tutaj jeśli takowa już istnieje :) (przeszukałem 'cały internet' i to 2 razy i nie znalazłem żadnej konkretnej recenzji - naprawdę :P) z góry dziękuję za pomoc :) Edited November 30, 2008 by Major Kupricz Quote Link to post Share on other sites
ravon Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Ma ktos informacje o tym sprzecie?? Kupil to ktos? Przydala by sie recenzja bo cena na taiwanie jest zachecajaca a nie ma wiele informacji na temat tego SIGa LINK: http://www.taiwangun.com/shop,show,1189 Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 widzę że nikt inny się nie skusi zrobic recenzji, więc ja zrobię jakąś taką malutką na życznie kolegi powyżej :P Więc zacznijmy od całości: Jak widac karabin prezentuje się bardzo, bardzo, bardzo fajnie :) jest duży, ale bez przesady, można nim łatwo manewrowac... przez wydłużony front środek ciężkości jest przeniesiony nieco do przodu, więc po kilku minutach celowania da się odczuc na lewej ręce jego wagę :) ale to bardzo przyjemny ciężar :) body z ABSu jest dobrej jakości, przyżądy celownicze, bipod, lufa zewnętrzna i tłumik płomienia są metalowe. na zdjęciu widac sig'a z zamontowaną lunetą TASCO 3-7x20 :) luneta zamontowana przezemnie, nie jest dołanczana do zestawu :P Na tym zdjęciu widzimy scroll, za pomocą którego ustawiamy hop up. Umieszczony jest po prawej stronie karabinu - wygodny w użyciu. A tu widzimy przyrządy celownicze - za pomocą dwóch pokręteł do których potrzeba śrubokręta, możemy je spokojnie regulowac w poziomie i w pionie :) można także wybrac wielkosc otworu przez który patrzymy - duży plus dla kogosc kto chce używac właśnie tego zestawu celowniczego, a nie lunet i kolimatorów. Sposób montarzu szyny RIS jest średnio przemyślany... nasuwamy go na ładny metalowy znaczek z Szwajcarską flagą a z drugiej strony wkręcamy do zestawu celowniczego. Mało wygodne, ale na szczęscie dośc stabilne, więc nie specjalnie jest na co narzekac :) (na zdjęciu selektor ognia - przepraszam za średnią jakośc) W moim egzemplarzu - z taiwanguna - selektor jest największym zawodem jaki przeżyłem :poddanie: ładny i wygodny, ale u mnie średnio działa. Tzn. z trybu auto po przełączeniu na semi zacina się. Wina prawdobpodobnie selektora, myślę że nie będzie problemu z wymianą na gwarancji ;) Zdjęcie selektora z drugiej strony :) Jak można zauważyc, osłonka spustu jest złożona - mało potrzebny, ale bajer. W dodatku działa :P Zdjęcie bipoda od spodu. Bardzo prosta konstrukcja, narazie spisuje się dobrze, ale kiedys się wyrobi i będzie do niczego. Mechanizm polega na tym że we wcięcia w metalu widoczne na zdjęciu, przy wyprostowaniu nóżek wskakują sprężyste metalowe 'bolce' i wszystko się trzyma :) póki metal ma jeszcze swoją formę ;) Zdjęcie lufy zewnętrznej po odkręceniu tłumika. Kolejny zawód - dośc poważny. Gwint na lufie zewnętrznej ma 12mm, a nie jak w większosci 14mm. Możemy zapomniec o zamontowaniu na nim tłumika dzwięku o ile nie damy sobie zrobic go na zamówienie. Ja do tej pory szukam przejściówki, albo jakiegos reduktora gwintu... a wystarczyło panom z JG, zrobic 14mm i połowa kłopotów by zniknęła... ehhh... Długosc tłumika płomienia w zestawie to 6cm. A teraz osiągi :) Od razu w sklepie wymieniono mi gumkę hop-upa na systemę. Już przy niedużym przekręceniu scrolla kulki zaczynają latac w linii prostej ;) przy moim ustawieniu zasięg skuteczny to jakies 35-40m - wystarczająco :) Strzelam EXCEL'ami 0.25g. Lufa o długosci 535mm zapewnia dobrą celnosc, ale preclufa też była by dobrym zakupem ;) Co do gearboxa to nie mam pojęcia co tam jest ani w jakim stanie i jakiej jakości, ale strzela narazie bardzo przyjemnie, szybkostrzelnosc na chińskiej baterii jest zaskakująco duża :) Front łatwy do rozebrania, baterię można w miarę łatwo wsadzic, jest sporo miejsca, ale jak zwykle trzeba troche posiedziec nad ułożeniem kabelków ;) Prędkosc wylotowa kulek nie zmierzona na chrono, ale w przyszłym tygodniu dokonam pomiaru i wam napiszę :) Myślę że będzie okej, bo moc można poczuc :) pozdrawiam, w razie pytań pisac, postaram się odpowiedziec. Quote Link to post Share on other sites
ravon Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Super!!! :uśmiech: Dobrze ze zrobiles recke. Teraz przynajmniej wiadomo cos o wersji tego SIGa z Taiwana. Ciekawe czy body bedzie bardziej wytrzymale niz te w eMkach Rozumiem ze bateria stockowa to 9,6 V ? Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted December 31, 2008 Report Share Posted December 31, 2008 (edited) Albo jestem ślepy albo nie mogę edytowac poprzedniego mojego posta... no nic, więc napiszę tutaj, dobrze że przypomniałeś mi o baterii, zupełnie wyleciało mi z głowy :) Na zdjęciu zaznaczyłem pare elementów, od których zależy rozbieranie frontu :) Czerwone kółko - metalowy pin. Wybicie go nie sprawia problemów, ale sam z siebie nie wyleci napewno. Po jego wyjęciu można się zając samym frontem :) W celu zdjęcia go, musimy wykonac odpowiednią kombinację ruchów (dla ułatwienia podpisałem na zdjęciu dolny i górny element frontu :D) Po pierwsze - ciągniemy do siebie dolną częśc (do siebie, czyli inaczej mówiąc, w stronę magazynka), aż napotkamy opór. Następnie górną częśc ciągniemy w górę, a następnie lekko do siebie. Po takiej czynności, górna częśc frontu zostaje nam w ręce ;) Jeśli chcemy też ściągnąc dolną częśc, odsuwamy ją spowrotem (oddalamy od magazynka) i ciągniemy lekko w dół, a potem lekko do siebie. Naszym oczom ukazuje się następujący widok: Nareszcie widzimy baterię :) Dostajemy ją w jakimś stopniu naładowaną, więc można od razu postrzelac. Bateria jaką dostajemy to 9,6V 1100 mAh, a ładowarka dla niej to: 9VDC 250mA. Co oznacza ni mniej ni więcej, że przez godzinę ładowania do baterii dostaje się 250mA. Ale to chińska ładowarka więc pewności miec nie możemy :P Co do formatowania baterii, to najlepiej zainwestowac w łądowarkę mikroprocesorową. Jeśli jednak nie mamy pieniędzy, by taką kupic, to zostaje nam korzystanie ze wzoru na ładowanie baterii. W tym przypadku jest to 1.4x1100/250=6,16. 6,16 to wynik w godzinach potrzebnych do naładowania baterii. Czyli wychodzi jakieś 6godzin i 10min, ale ja osobiście postanowiłem ładowac przez 7h, myślę że to niepowinno baterii zaszkodzic. A tu macie link prezentujący szybkostrzelnosc (filmik nie mój, ale broń ta sama) ;) Filmik prezentujący ROF A teraz trochę smutniejsza wiadomosc... Z tego co widzę to skończyła się promocja świąteczna na taiwangunie i cena SIG'a wynosi znów 429zł. Mimo to myślę że warto wydac na niego te pieniądze, to nie tak dużo, a radosc z jego posiadania jest naprawdę wielka ;) Jeszcze tylko przy okazji wkleję wam kiedys pomiar na chrono :) Jeśli ktoś przeczytał moje wypociny to bardzo dziękuję ;) Pozdrawiam - Major Kupricz. Edited December 31, 2008 by Major Kupricz Quote Link to post Share on other sites
p71 Posted January 1, 2009 Report Share Posted January 1, 2009 Mam jeszce prosbe do MAJORA o opis ze zdeciami jak go rozebrac w całości . Właśnie go kupiłem , a że jestom nowicjusz to na oczątek potrzebuje wsparcia. Quote Link to post Share on other sites
Keraj Posted January 2, 2009 Report Share Posted January 2, 2009 Jaka część lufy jest metalowa? Od samego korpusu poprzez chwyt przedni aż do tłumika płomienia? Czy tylko widoczna z przodu karabinu część [tzn tłumik płomienia i ok 5cm luły] Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 (edited) Mam jeszce prosbe do MAJORA o opis ze zdeciami jak go rozebrac w całości . Właśnie go kupiłem , a że jestom nowicjusz to na oczątek potrzebuje wsparcia. Pytanie tylko po co go chcesz całego rozbierac? O jakie elementy dokładnie Ci chodzi? Jaka część lufy jest metalowa? Od samego korpusu poprzez chwyt przedni aż do tłumika płomienia? Czy tylko widoczna z przodu karabinu część [tzn tłumik płomienia i ok 5cm luły] Cała lufa wewnętrzna jak i zewnętrzna (wraz z tłumikiem płomienia) jest metalowa :) Edited January 3, 2009 by Major Kupricz Quote Link to post Share on other sites
p71 Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 [qPytanie tylko po co go chcesz całego rozbierac? O jakie elementy dokładnie Ci chodzi? uote]Chce wymienic tłok na szczelniejszy i cichszy, oraz zestaw zębatek. A nie wiem jak się do tego zabrac w tym modelu. Spartaczyc robote to są koszty . Dac do serwisu to łatwizna i koszty Quote Link to post Share on other sites
Major Kupricz Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 w tym Ci nie pomogę, bo też się na tym nie znam, ale wolałbym dac nawet i 50zł za profesjonalny serwis niż samemu coś spieprzyc... także moje zdanie znasz :) powodzenia Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts