biro Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Witam otóż mam taki problem wymieniłem prawie wszystkie części w moim G3 to jest: -łożyskowana prowadnica sprężyny CA -sprężyna 120m/s Prometheus - tłok wzmocniony systema - zestaw bore up systema - lufa precyzyjna 6.04 systema - gumka silikonowa guarder to wszystko teoretycznie powinno dać jakieś 410-430fps, a po zmierzeniu na chrono wychodzi 385fps, głowica tłoka ładnie uszczelnia nawet po dmuchnięciu ustami w dyszę (efekt strzykawki) - zastanawia mnie nawet czy nie za mocno to hamuje ? komora hop-up także szczelna sprawdzałem nawet na innej komorze i lufie i wynik jest ten sam, po założeniu sprężyny 110m/s spadło do 360fps więc sprężyna jest dobra i nie wiem co może mieć wpływ na ten spadek ? Dodam, że na tej sprężynie 110m/s z zestawem Hurricane bez borka w Sig 552TM mam 370fps. Zauważyłem raz, że po złożeniu gearboxa i oddaniu pierwszego strzału chrono pokazał 436fps, ale potem znowu od 380 fps czasami nawet 396fps Zastanawia mnie czy dysza zawsze powinna wchodzić luźno do środka czy tylko przy pewnym ustawieniu zębatek, bo u mnie na pojedyńczym ogniu dysza staje i nie da rady jej wepchnąć ? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Z replikami JG jest tak, że im więcej części wymienisz na niby lepsze to tym mniej FPSów masz :lol: Zazwyczaj jak się włoży do stocka (zmienione tylko łożyska + prowadnica) M100 Madoniona to jest 420-450fps. Ja bym na Twoim miejscu zamontował stockowy zespół cylindra. Jeżeli prędkość wylotowa będzie mniejsza lub taka sama to uszczelnij połączenie gumka-komora hopup. PS. Silikonowy Guarder to chyba najgorszy wybór z możliwych :roll: Quote Link to post Share on other sites
biro Posted June 20, 2008 Author Report Share Posted June 20, 2008 (edited) a czy problemem może być ciężko wchodząca dysza bore up do komory hop-up bo u mnie jest opór, a na zwykłej nie ma ? Edited June 20, 2008 by biro Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 PS. Silikonowy Guarder to chyba najgorszy wybór z możliwych :roll: Niby czemu? Dużo osób je chwali w tym ja, więc czemu mówisz że najgorszy wybór? Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 (edited) lepsza systema. Guarder jest wg. mnie dobry. M14 AGM z precką + guarder strzelała daleko jak diabli.. Ale podobno miałem duże szczęście. Edited June 20, 2008 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 a czy problemem może być ciężko wchodząca dysza bore up do komory hop-up bo u mnie jest opór, a na zwykłej nie ma ? Możliwe, w takim wypadku dyszę można lekko zwęzić przy pomocy papieru ściernego ;) czemu mówisz że najgorszy wybór? 1. Często po zamontowaniu tej gumki pobierane są 2 kulki. 2. Zazwyczaj jest jednorazowa (raz założonej lepiej nie wyjmować, bo bardzo łatwo ulega uszkodzeniu). 3. Przy tuningu szybko się zużywa i celność drastycznie spada. Quote Link to post Share on other sites
biro Posted June 21, 2008 Author Report Share Posted June 21, 2008 Zmieniłem komorę hop-up na TM i wynik był ten sam co wcześniej czyli 370-380 więc postanowiłem wymienić jeszcze gumkę na oryginalną chińską i okazało się, że nastapił przyrost mocy 395-400fps, ta silikonowa guradera postrzępiła się na końcach może faktycznie nie są one takie dobre do tuningu. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Może jeszcze bardziej dysze dopasuj i kup gumkę systeme jak guarder nie wyrabia. :P PS. Ja mam guardera w M15 CA i działa elegancko wali prościutko. ;P Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 (edited) mialem podobnie wymienilem prawie wszystko w gearboxie , nie wymienilem gumki , po zmianie stockowej na guardera zasieg mialem bardzo dobry(doslownie ) ale replika sie krztusila i strzelala podwojnie a nawet potrojnie , zmienilem ponownie gumke na system , zasieg jest gorszy ale przynajmniej nie mam problemu z podwojnymi kulkami Edited June 28, 2008 by Leo_111 Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Wersja ekonomiczna: a) Kupujesz M120 - koniec tuningu. Wersja ekonomiczno-rozwojowa: b) M120 + BoreUp (dodatkowe 15-20 fps) UWAGA: Sprężyna Prometheusa M120 będzie wyraźnie słabsza niż M120 Systemy czy Guardera UWAGA 2: Technicznie nie ma znaczenia czy będzie to G&P (jak np. w Asgshopie) czy WGC Custom. Quote Link to post Share on other sites
biro Posted June 30, 2008 Author Report Share Posted June 30, 2008 W stocku miałem 338fps (mierzone na chrono) - tyle co na pudełku i co ciekawe cylinder typ 2 przy lufie 510mm, dlatego zdecydowałem się na zakup bore up systemy ponieważ słyszałem, że części w tym borku są bardzo wytrzymałe, a więc mogą mi się kiedyś przydać. Co do sprężyny prometheus M120 to w sig 552 przy lufie precyzyjnej 360mm i cylindrze NB uzyskiwałem 384fps, a więc tak jak pisze johny 89 jest słabsza od innych. Wyczytałem także na forum opinie o BU różnych firm od gościa który je zakładał, i stwierdził iż BU systemy na sprężynie M120 daje niewiele fps, dopiero przy M130 pokazuje swoje możliwości ale wtedy skok mocy jest duży. Obecnie po doszczelnieniu wszystkiego co możliwe w G3 uzyskuję od 398 do 403 fps co dla mnie jest zadowalającym wynikiem, chciałem uzyskać moc około 400fps i uzyskałem, a przy okazji dzięki BU mam sporo wzmocnionych części i cichą głowicę tłoka dzięki temu mój gearboxa V2 dłużej pożyje. Dzięki wszystkim za porady. Quote Link to post Share on other sites
kajos1 Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 Sory a takie pytanie małe jakiej firmy kupic najlepiej sprężyne? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Guarder, Systema Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted August 3, 2008 Report Share Posted August 3, 2008 To zależy, jeśli ktoś chce do 400 to polecam promyka bo jest miętki dzięki czemu łatwo i szybko się naciąga. Co do gumek guardera - mam na m130+Bu i od 20 000 kulek nic dziwnego nie zauważyłem :roll: Trochę ich też wrzuciłem do karabinów i nigdy nie miałem efektu 2kulek Chociaż przyznać muszę że dużo osób przychodzi do mnie z tym problemem, gdy próbowali sami lub ktoś inny im je zakładał. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted August 4, 2008 Report Share Posted August 4, 2008 Popieram, sam zakłądałem tych gumek już kilkanaście i nie miałem z tym jakiś problemów, choć faktem jest, że po założeniu raz, najczęściej drugi raz założyć się nie da ;-). Co do 120 Promyka jak Szmerglu napisał, jest miękka i do 400 się nadaje, ja mam teraz 383 +/- 6, ale głowicę cylindra mam od zestawu cichego, a tłoka płaską kierunkową. Zmieni się na bank in plus po założeniu normalnej głowicy tłoka, ale to na sztukę było do testów złożone i tak przerosło moje oczekiwania ;-). Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 A gumki Prometeusa są dobre? Kosztuja dosyc użo? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Szukaj... Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Polecam zrobić coś takiego ale o ogniu ciągłym lepiej zapomnieć ;-) Wstawiamy: - M135 Element, - cylinder typ 0, - łożyskowaną prowadnicę sprężyny, - łożyskowaną głowicę tłoka, - silnik JG III gen. Wychodzi z tego 505-510fps. Zasięg skuteczny na pojedynczym do sylwetki stojącego człowieka wynosi 65-70m (mierzone a nie pisane :-P ). Dodatki: Aby poprawić szybkość reakcji języka spustowego można wstawić aku o większej wydajności prądowej. Celność - lufa CA oraz gumka Systemy. Quote Link to post Share on other sites
kajos1 Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 przepraszam a ile wychodzi w sumie te unowocześnienia Lugol? Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 A te FPS'y też mierzyłeś, 510 na m135? Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 przepraszam a ile wychodzi w sumie te unowocześnienia Lugol? Cena podstawowego zestawu (bez silnika) wynosi ok 140zł. Problemem może być tylko znalezienie silnika JG III gen i tego nie liczę bo w sprzedaży ich nie ma nigdzie. A te FPS'y też mierzyłeś, 510 na m135? Tak mierzyłem. Cały fenomen ze sprężyną M135 Element polega na tym, iż prędkość wylotowa waha się (w zależności od: długości lufy, rodzaju cylindra, stosunku pojemności lufy do pojemności cylindra) od 494 do 521fps. W/g oznaczeń producenta powinna być trochę słabsza czyli w granicach 460fps jednak ta wartość pojawia się dopiero w momencie gdy sprężyna się zbije. Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Witam. Sam niedługo będę tuningował G3 i mam dylemat: Czy lepiej do G3 kupić lufę precyzyjną KM Haed 1950 590mm 6.04mm czy zestaw Systema Bore Up for G3? Zależy mi też na wyciszeniu repliki więc co polecacie? Do tego Prometheus M120. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Kup i to i to. Precka celność znacząco poprawi, a BU dobrze złożony doda kilkunastu fpsów. Przepraszam czy już nie ma w polskim słownictwie dla tylko trzeba pisać for? Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 For ładniej brzmi :uśmiech: Dobra kupię bore up i preckę systemy i fioletową gumkę hop up prometheus. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Kup gumkę systemy sylikonową i miodzio. No to z kolegami na czaterii pisz for, a na forum pisz po polsku. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts