Wolfi Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 (edited) Na początku roku zakupiłem używaną M15A4 RIS CA po tuningu lvl 1 asgshopu (wstawione były takie częsci http://asgshop.pl/produkt.php?id=2038.) ze spręzyną M100 lufą i gunką Systemy. Ponieważ mam już G36C do CQB zamierzałem zrobić z M4 mocną replikę do zielonej. Wszystkie części montowane były przez serwis ( no moze poza lufą i gumką hop-up) - abym ew czegoś nie popsuł. Najpierw do wymiany poszła sprężyna na m120s systemy i bateria na 9,6. W tej konfiguracji replika działała bezawaryjnie półtora miesiaca. Po jakimś czasie wymieniłem tłok ( stockowy działał dobrze ale takie były zalecenia serwisu - chciałem zwiększyć niezawodność repliki), wraz z tłokiem wtawiono też bore - up do M16A1 CA,, ja sam zmieniłem lufę na JBU 550 mm (którą zakryłem tłumikiem) . Po tym zabiegu skupienie sie polepszyło, ale zasięg spadł - usłyszałem też że wstawiłem nieodpowiednią ( bo aluminiową ) lufę i że spadek osiągów jest winą kiepskiej lufy. Dodam jescze zę uzywam kulek 0,28g G&G oraz Blasterów. Praktycznei od razu padł wzmocniony tłok madbulla ( po 150 kulkach od włozenia!). Wstawiono więc nowy taki sam i zmieniono zebatki na TU CA ( bo podobno złe przełożenie jest i stąd tłok się zjechał. Po tej wymianie nowy tłok padł po niecałym low -capie ( około 50 kulek) - nastąpiła zacinka (!) i masę kulek wpadło do środka ( sprawdzałem ROF po zmianie zębatek i puściłem po prostu dłuższą serię). Usłyszałem że to wina lufy ( która faktycznie delikatnie się wygieła) zmieniłem więc na precke G&G silver. Wstawiłem z powrotem stockowy tłok i zapłaciłem za wymianę strzaskanej głowicy tłoka. Po tej zmianie lufy (wczoraj) udało mi sie wystrzelic aż 3 low capy (prawie) po czym znowu nastąpiła zacinka ( przy serii) i dokładnie te same objawy co poprzednio. Generalnie nie mam już żadnego pomysłu co robić z tą przeklętą eMką która znów poszła na serwis. Od półtora miesiaca replika leży w sewisie a ja dopłacam za nowe części. Generalnie proszę o radę co w niej jest nie tak i co robić dalej. Dodam że używam tylko kulek GG lub Blaster. Edited July 11, 2008 by Wolfi Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 1. Gdzie następowało uszkodzenie tłoka? 2. Zacięcie jest mechaniczne? czy elektryczne? Sprawdź czy komutator i szczotki w silniku nie są usyfione. To samo ze stykami w gearboxie. Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted July 11, 2008 Author Report Share Posted July 11, 2008 zapomniałem napisać że w międzyczasie silnik był zmieniany bo poprzedni padł.... zacinki miały charakter mechaniczny Miałem telefon z sewisu - tym razem okazało sie że to tylko odkręcona zębatka silnikowa. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 (edited) To ja przepraszam ale na jaki serwis, Kolego wysyłasz karabin, że nie potrafią raz a porządnie złożyć? Obowiązuje chyba coś takiego jak gwarancja serwisowa. Jeśli nie dają to ja bym się bał im gnata wysyłać. Edited July 11, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted August 21, 2008 Author Report Share Posted August 21, 2008 (edited) Dobra zakończymy więc historie z moją eMką. Panowie z serwisu w którym wszystko to się działo = Warszawskiego ASGPRO ( wcześniej nie chciałem robić antyreklamy bez dowodów), w końcu doszli do ładu z moją eMką. Specjalnie po tym wszsytkim posłałem replikę na przeglad w Gunsmith i okazało sie że : - zębata silnikowa jest zjechana - co prawda będzie działać ale mogą być problemy jak zacznę się bawić regulacja silnika - ze wzgledu na złe opodkładkowanie dystanser zębatki środkowej jest uszkodzony - uszkodzony jest popychacz dyszy Wszystko to w 1,5 miesiaca od wstawienia nowych zębatek! Na dodatek serwisowałem w ASGPRO kilka replik ze swojej ekipy i nie jest to jedyna ich wtopa. Generalnie czuje się nabity w butelkę. Aha Poldeck - gwarancji serwisowej nie dają - usłyszałem zę skoro replika strzela po odbiorze to przecież jest dobrze, a jak coś sie popsuje dalej to wina repliki, bądź moja ! Edited August 21, 2008 by Wolfi Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 Polecam napisać w dziale o sklepach i serwisach. Ponadto polecam nauczyć się składać i rozkładać GB. To nie takie trudne jak sie początkowo wydaje jak sie ma tylko jedną lewą rękę a nie obie ;-) . A satysfakcja z dobrze złożonego GB jest duża. I rada na przyszłość: nie oszczędzaj na "gratach" jeśli chodzi o emki. To najbardziej kapryśne gnaty ze wszystkich i jeśli zaczniesz mieszać firmy to potem zostaniesz z ręką w majtach zastanawiając się gdzie są twoje brakujące fpsy ;-). Pozdrawiam, poldeck. Quote Link to post Share on other sites
Młody_brt Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Wolfi "Aha Poldeck - gwarancji serwisowej nie dają - usłyszałem zę skoro replika strzela po odbiorze to przecież jest dobrze, a jak coś sie popsuje dalej to wina repliki, bądź moja !" Gwarancja jest ale przepada jeśli ktoś wstawia części na własną rękę ( np krzywą lufę ). Dodatkowa gwarancja nie jest dawana jeśli np do stocka TM chcesz wstawić M120.- informujemy wtedy, że taka konfiguracja może nie pochodzić zbyt długo - bywa różnie czasami działa rok a czasami miesiąc - w zależności jak żółte rączki odlewy zrobią. Racją jest, że serwisant czasami się obijał - dlatego właśnie został zwolniony i na jego miejsce przyszedł inny. Kilka osób już się przekonało, że jeśli przynosili broń np do przeglądu i smarowania to siadali spokojnie czytali gazetkę i od ręki w ciągu 30min mieli to zrobione - najczęściej z rana jak serwisant wchodził do sklepu. Jeśli ktoś chciałby sie przekonać to zapraszam. W najbliższym czasie ruszy strona sklepu oraz zmieni sie jego lokalizacja. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Gwarancja jest ale przepada jeśli ktoś wstawia części na własną rękę ( np krzywą lufę ). To logiczne, ale powinniście o tym informować klienta, bo ten, zdaje się, nie ma o tym zielonego pojęcia. Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted September 18, 2008 Author Report Share Posted September 18, 2008 (edited) Jak juz napisałem na asg.qrde lufa to JBU - podobnej uzywałem w Giecie. Nie było żadnych śladów ze jest niesprawna bądź krzywa, Tak naprawdę taką wadę zauważyliscie dopiero po trzeciej wizycie podczas problemów z tłokiem w serwisie ( nie chce tu was oskarżać o nic bo być może to ja lub któryś z używajacych repliki znajomych gdzieś przywalił repliką )- na początku przyczepiłeś się jedynie do materiału z którego jest wykonana . Sprawa lufy jest więc mocno dyskusyjna. Przyznam też ze nikt mi nie mówił że wstawaiąc nowa lufę tracę gwarancje serwisową na częsci wstawione do gb. ( gdybym grzebał w gb to zrozumiałe) . Ale jak napisałem po wizycie u konkurencji oraz w poscie na asg.qrde.pl Po drugie jeśli alternatywny serwis stwierdza że: - zębatka silnikowa jest zjechana - co prawda będzie działać ale mogą być problemy jak zacznę się bawić regulacja silnika - ze względu na złe opodkładkowanie dystanser zębatki środkowej jest uszkodzony - uszkodzony jest popychacz dyszy To jednak coś w tym chyba jest – nie mówiłem im wcześniej gdzie i jak replika była robiona! A przecież wstawialiście nowe zębatki w maju (Torque Up CA) wiec miały niewielki przebeg. Co ciekawe po złożeniu w gunsmith GB chodzi ciszej więc może jednak coś z tym było. Edited September 18, 2008 by Wolfi Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts