ocet Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 (edited) Witam, jak zwykle licze na waszą pomoc. Od pewnego czasu interesują mnie jednostki rozpoznania. Czy ktoś wie czego dokładnie używają? pozdrawiam, ocet Edited July 13, 2008 by ocet Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 Jeden adres, wszystkie odpowiedzi: www.awr.one.pl ;) A tak serio to co dokładnie Cię interesuje? No i jeszcze jedno - masz kasy jak lodu żeby zająć się reko? Bo ceny są naprawdę potworne... Ja bawię się w to od dawna i mam masę oryginalnego sprzętu, a nadal nie określam tego jako rekonstrukcja. Jest jeszcze wiele szczegółów, które mnie odróżniają od prawdziwych Fernspäher, chociaż dotychczasowy efekt wydaje się niezły: Jeżeli nadal chcesz rekonstruować dalekie rozpoznanie to powiem jedynie, że same elementy "zewnętrzne" wyniosą Cię jakieś dobrych parę tysięcy zł... Kurtka Arktisa to jakiś 1000,00 zł, spodnie - 300,00 zł, buty 800,00 zł, kamizelka - 2000,00 zł, plecak 700,00 zł. Dodatki typu kapelusz, arafatka, rękawiczki wyjdą tanio, ale już odpowiednio wyglądające G36 wyniesie Cię dodatkowo koło 3000,00 (odpowiednie loże, górna szyna, celownik EOTECH 552, o samej broni już nie wspomnę...). Do tego dochodzą już mniej widoczne gadgety - pistolet, kabura (Safariland - kolejne kilka stówek)... Jednym słowem finansowa gehenna. Ronin Ronin Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 (edited) No i cozywiście pozostaje jeszcze kwestia gustu... ;-) Pozdrawiam, Lambert Edited July 13, 2008 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 Nie no jak już się ktoś zdecydował na taką jednostkę to raczej mu się outfit podoba/spodoba. W każdym razie - u nas taki wybór padł głównie przez to, że większość osób wywodziła się ze środowisk survivalu militarnego - raczej chodziło o specyfikę działań, niż o powłokę zewnętrzną, która doszła na końcu. O ile kolega ocet lubi delikatnie "bushcraftowy survival z odrobiną backpackingu zaprawione militarnym charakterem", ten rodzaj działań powinien mu pasować ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted July 14, 2008 Author Report Share Posted July 14, 2008 Póki co staram się kompletować sprzet w miare mozliwośći. :) Niedługo może zapodam jakąś fotkę. G36 mam jeszcze krótkie ale konwersja już do mnie idzie. :) Bardziej interesuje mnie póki co stylizacja. Potem zmienie to w reko jak już zacznę zarabiać. :D Quote Link to post Share on other sites
AWR_sowiet Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 No kurde...troche przesadziles ronin z tymi cenami :P Nie strasz ludzi :P Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 Podal ceny nowych produktow :) Troche przerazajace ale jak ktos ma odrobine samozaparcia i jest obrotny to wyjdzie go to taniej ;) Quote Link to post Share on other sites
arcy_ksiaze Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 Za plecak swego czasu było trzeba wydać na allegro 399 zł, czyli jeden element można już mieć nieco taniej niż Ronin za niego dał. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 31, 2008 Report Share Posted July 31, 2008 Bo to używka była i bez bocznych kieszeni ;). A ceny faktycznie podałem za nowy sprzęt bo nowy jest łatwiej dostępny niż używany. Nie znaczy to jednak że za wszystko płaciłem ile podałem (część rzeczy znalazłem używaną na ebayu). Poza tym część elementów można zastąpić tańszymi - np zamiast kurtki Arktisa można kupić również używaną we wspomnianej jednostce Kohlera/JK Defence itp, które kosztują połowę ceny... Tyle, że licho to wygląda jak się cała grupa tak wyposaży. To co wymieniłem to najczęściej spotykane rzeczy, i np. w 4 osobowej drużynie 3 na 4 osoby mają kurtkę Arktisa a jedna jakąś inną. Jakby wszyscy mieli inne to by już to zbyt oryginalnie nie wyglądało (chociaż inne też są w użyciu, ale statystycznie rzadziej ;)). Ronin Quote Link to post Share on other sites
arcy_ksiaze Posted August 1, 2008 Report Share Posted August 1, 2008 Mój atlasik był z bocznymi, a stan niemal idealny. Jedyne co brakuje to pasków do bocznych kieszeni, aby plecaczek z nich zrobić. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
AWR_sowiet Posted August 2, 2008 Report Share Posted August 2, 2008 Ja uwazam ze dalej przesadzacie z cenami... :P Najwieksza rozbieznosc to na kamizelce...nowa kamizelka nie kosztuje 2000zl ;] Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 2, 2008 Report Share Posted August 2, 2008 http://www.rangershop.pl/product-pol-3544-...ktarn-kamo.html 2000,00 zł jak widać ;). W Niemczech one chodzą z kolei po 500,00 EUR, co jest równowartością. Ronin p.s. Twoja kosztowała połowę, bo była bez żadnego panelu. Zestaw to kamizelka i komplet paneli. Quote Link to post Share on other sites
AWR_sowiet Posted August 3, 2008 Report Share Posted August 3, 2008 Pisales o kamizelce a nie komplecie ;] Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 4, 2008 Report Share Posted August 4, 2008 Chodziło mi o kompletną kamizelkę ;). Zresztą, wyjaśniłem to w artykule na temat tego systemu oporządzenia: Przyczyny wysokiej ceny są dwie – po pierwsze sklepy oferują pełen zestaw (kamizelka wraz z pełnym kompletem modułów, z których ostatecznie i tak nie wszystkie będziemy używali), po drugie jest to model rzadki i trudnodostępny, co w znaczący sposób winduje cenę. Sama kamizelka, bez żadnego panelu to wydatek około 260,00 EUR. Ronin Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Wrzuciłem dziś na stronie AWR artykuł opisujący 1. linię wyposażenia jednostek dalekiego rozpoznania. Pamiętam, że niedawno ktoś o to pytał, dlatego wrzucam tu link: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=48 http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=49 Ronin Quote Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Wrzuciłem dziś na stronie AWR artykuł opisujący 1. linię wyposażenia jednostek dalekiego rozpoznania. Pamiętam, że niedawno ktoś o to pytał, dlatego wrzucam tu link: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=48 http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=49 Ronin Rewelacja, a wiesz może Roninie gdzie mogę dostać taki kontraktowy kapelusz? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Sierra 313 sprzedaje produkty Kohlera - ja swój mam od nich. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Zapomiałeś dodać, że trzeba jeszcze lekko go poprawić, by nadawał się lepiej do reko ;-) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Zgadza się - pisałem o tym w artykule. Zwiadowcy masowo skracają ronda kapeluszy i wypadałoby postąpić tak samo ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=53 http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=54 Kolejny artykuł z serii opisującej konfiguracje poszczególnych linii. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Gizmoo Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 Tak rozgrzebię temat: Czy Komandosi z jednostek dalekiego zwiadu KSK korzystają z tych samych rozwiązań co ich starsi po fachu koledzy z Fernspäher? A tak BTW: Chciałem się przedstawić jako nowy:) Moja Ksywa: Randall. Witam wszystkich:) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 Witamy na formu! Tak, są to (pod względem wykorzystywanego wyposażenia) bliźniacze jednostki. Występujące między nimi różnice ograniczają się do drobnych detali, z których najbardziej charakterystycznym i rzucającym się w oczy jest rodzaj wykorzystywanego G36K (200 Kompania to nadal G36KA2 z Eotechem, KSK to "orisowane" G36K z Eotechem i krótką kolbą). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Gizmoo Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 Jak rozumiem chodzi o wersję G36 K z "wysoką szyną"? Obecnie używam karabinka G36C z "wysoką szyną" - niestety jeszcze nigdy nie widziałem na zdjęciach "czegoś takiego" - w normalnych realiach taki "mahiong" szyny w tym modelu jest możliwy (Tzn czy niemieckie TL-ki mówią coś na ten temat)? Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 (edited) Także Cię witam :wink: Wysoka szyna masz na myśli chwyt transportowy z lunetą? G36C w BW używane nie jest i chyba nie było, czy będzie tego nie wiemy... :wink: Takie pytanie jeszcze.. czy gdy bym ja nie skrócił tego ronda w kapelutku to postąpił bym "źle" względem rekonstrukcji?;P Edited February 18, 2011 by CptInzMathias Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 Nie, nie wszyscy je skracają, ale jak tylko kupisz sobie Berghausa Atlas to zrozumiesz czemu to robią. G36C nie jest w ogóle używane w BW - było testowane ale zdecydowano się pozostać przy wersji z RIS-em (która stanowi coś pomiędzy wersją K i C). Jeżeli chcesz odtwarzać zwiad, masz już mostek z optyką, to zaopatrz się jedynie w chwyt przedni, lufę i tłumik płomieni od wersji K, no i eotecha. Proponuję spojrzeć na mój opis - może to rozwiązać jeden w Twoim problemów :wink: . Ronin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts