cosmo Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 Interesuje mnie kwestia używania tłumików w karabinach powtarzalnych i samopowtarzalnych po obu stronach konfliktu. Spotykałem się w necie i literaturze z wytłumioną bronią pistoletowych kalibrów ale nigdy nie widziałem tłumika na karabinie snajperskim albo samopowtarzalnym z tego okresu. Czy coś takiego w ogóle istniało? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 Kule z amunicji karabinowej są szybsze niż dźwięk ;-) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 a amunicji SS chyba nie znali jeszcze... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 Ok, ale nawet z amunicją naddźwiękową sam wystrzał będzie zdecydowanie cichszy niż z poddźwiękową. Dexterkrak, jak się już czepiasz to rób to umiejętnie. Pisałeś o naddźwiękowej (supersonic) czy poddźwiękowej (subsonic)? :P Quote Link to post Share on other sites
cosmo Posted July 18, 2008 Author Report Share Posted July 18, 2008 Foka nie znęcaj się... :) Były wytłumione Steny, Madseny, Sterlingi, widziałem zdjęcia mp38 albo 40 z tłumikiem, OSS miało pistolety High Standard. Ale o tłumiku który miałby być stosowany dla karabinów nie słyszałem. Czy Niemcy nie zrobili czegoś takiego na Stg 44? Bo na nim były chyba często testowane nowości :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 De Lisle Carabine :) Use google and have fun ;) Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 To nie karabin ;-) Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 Zdaje się że Mosin mógl mieć montowany tłumik. Używała go razwiedka na tyłach niemieckich. W nr 37 magazynu Militaria i Fakty jest zdjecie owego Mosina. Quote Link to post Share on other sites
cosmo Posted July 18, 2008 Author Report Share Posted July 18, 2008 (edited) De lisle carabine jest kalibru 45 ACP więc nie o to pytałem.... Zdaje się że Mosin mógl mieć montowany tłumik. Używała go razwiedka na tyłach niemieckich. W nr 37 magazynu Militaria i Fakty jest zdjecie owego Mosina. O właśnie dzięki wielkie... Musze to zdobyć :) Edyta Maaammmm:) Jak wiedziałem czego szukać to się znalazło. http://guns.connect.fi/gow/arcane3.html http://guns.connect.fi/gow/QA1.html Edited July 18, 2008 by cosmo Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 Foka, przez amunicję SS rozumiem subsonic bo każdą inną traktuję jako "normalną". Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 W którymś z "tygrysków" był opis działania polskiej grupy rozpoznawczo-dywersyjnej która używała czegoś co nazywano 'bezszumnaja wintowka'. Szczegółów niestety nie pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts