Punk Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 Witam. Mam takie pytanie czy antena z SEMa 52A pasuje do SEMa 52S? I czy przeciwwaga występująca w modelu A występuje również w modelu S? Przeciwwaga musi być zawsze podpięta? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 Przeciwwaga musi być zawsze podpięta? Co masz na myśli mówiąc przeciwwaga? Wawix Quote Link to post Share on other sites
Punk Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 (edited) Chodzi mi o taki metalowy płaskowniczek znajdujący się pomiędzy gniazdem zestawu słuchawkowego a gniazdem anteny. Po włożeniu radia do pokrowca oliwkowego zapina się tasiemkę z pstryczkiem z boku i od góry drugą tasiemkę z takim metalowym 'klockiem'. Klocek ma wpust do którego wchodzi ten plaskowniczek. Edited June 24, 2010 by Punk Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 Witam. Mam takie pytanie czy antena z SEMa 52A pasuje do SEMa 52S? To bardzo częste pytanie. Pod względem możliwości przykręcenia pasuje ale na greenradio zamieszczona jest taka oto informacja: # Meistens werden die Antennen des SEM-52A benutzt, da die Antennenfüße passen.# Die Originalantennen sind bei 57.9 MHz resonant # Die Antennen des SEM52A sind bei 50.5 MHz resonant. # Daraus resultiert eine starke Fehlanpassung. Das an ein Labornetzgerät angeschlossene SEM-52S mit Antenne vom SEM-52A verursachte beim Test so starke HF- Störungen, daß das die Spannung am Netzgerät zusammmenbrach. Die Originalantenne verursachte keine Störungen. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Punk Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 Kurcze mam pytanie odnośnie bezpiecznika bo się spalił, gdzie mogę go kupić? Byłem w miejscowym sklepiku z elektroniką i sprzedawca powiedział że nigdy nie widział takiego. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted June 29, 2010 Report Share Posted June 29, 2010 Domyślam się, że chodzi ci o model 52A ? W najgorszym przypadku, kiedy nigdzie podobnego nie znajdziesz, wystarczy kupić zwykły o tej samej wartości (chyba tj. 0,5A) przełożyć drucik i przesypać piasek. Quote Link to post Share on other sites
Punk Posted June 29, 2010 Report Share Posted June 29, 2010 Tak model A. Myślałem żeby zrobić gniazdo na zewnątrz ale jak można drucikiem to w ostateczności spróbuję tak zrobić. Bądźmy dobrej myśli. Quote Link to post Share on other sites
pontiak3 Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 (edited) Witam mam problem z radiostacją SEM 52A. Mam standardowe częstotliwości ale po włączeniu radia przez cały czas słychać szum w słuchawce ,jak nadaje szum cichnie jak odbieram tak samo. Posiadam jeszcze SEM 52s ale chciałem coś z zestawem słuchawkowym i znalazłem to http://translate.google.pl/translate?js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.felza.de%2Findex.php%3Ff%3D31 Ten powyższy artykuł przekonał minie do zakupu zestawu słuchawkowego do wersji A którego to mi samego sprzedać nie chcieli więc kupiłem kompletne radio sem 52a na allegro za 100zł. Edited September 26, 2010 by pontiak3 Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Witam mam problem z radiostacją SEM 52A. Mam standardowe częstotliwości ale po włączeniu radia przez cały czas słychać szum w słuchawce ,jak nadaje szum cichnie jak odbieram tak samo. SEM 52 A ma 2 tryby - odbiór z szumami, i bez szumów. Wystarczy przekręcić pokrętło na RSP. Znalazłem jeszcze przeróbkę zestawu słuchawkowego w SEM-ie 52A http://www.armyradio.co.uk/arsc/customer/pages.php?pageurl=/publish/Articles/SEM_52A/SEM-52A.htm http://www.armyradio.co.uk/arsc/customer/pages.php?pageurl=/publish/Articles/SEM_52A_Speaker_Mic_Mod/SEM_52A_Speaker_Mic_Mod.htm Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 Jeśli tak samo trzeszczy, to pewnie jest coś uszkodzone. Są to radia starej generacji i każdy elektronik "starszej daty" jest w stanie to sprawdzić i naprawić, oczywiście jeśli znajdzie odpowiedznie części. Gumowe ucho od wersji A pasuje i spokojnie współpracuje z S-ką, jednak jakość przekazu, szczególnie nadawania, pozostawia dużo do życzenia. Dlatego właśnie ten model tak szybko został wycofany i nigdy nie cieszył się uznaniem żołnierzy. Quote Link to post Share on other sites
skunks Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 Czy ma ktoś może schemat bądź zdjęcie przedstawiające długości pasków od gumowego ucha? Dostałem swoją semke i nie za bardzo moge korzystać z zestawu słuchawkowego bo paski są rozciągnięte jak cholera. pzdr Sqnx Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 16, 2011 Report Share Posted April 16, 2011 To akurat normalne i nie masz się czemu dziwić. Długość pasków bywa różna w zależności od rozmiaru. Weź za wzór jakiegoś bowmana, czy coś podobnego. bo układ pasków na głowie jest podobny. Właściwą długość musisz dopasować sobie sam a następnie miłego szycia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts