Sledzikmaster Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Aha, czyli nie będzie to chyba dobrym rozwiązaniem dla człeka z pasem na 80 cm ... Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 (edited) Hmmm .... ja mam 92 w pasie więc różnica jest :-P Dla porównania na pasie 110 cm który posiadam ta podkładka ledwo wystaję za końce pasa i praktycznie od razu za końcami podkładki znajdują się klamry mocujące więc,że tak powiem ja się mieszczę na styk jak schudnę za dużo to podkładka pójdzie od żyda xD hehe Dziwnie tą rozmiarówkę zrobili mogli produkować te podkładki według długości pasów,a może tak jest???Nie wiem.Może tylko Ranger ma jeden rozmiar a jest więcej??? Tego też nie wiem ;) Wawix Edited March 20, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 czy posiada ktoś albo wie gdzie jest zamieszczony spis wszystkich składników s95 będę wdzięczny Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 (edited) Strona AWR-u... http://awr.one.pl/viewpage.php?page_id=9 Szukać to się nie chcialo, hm...? Edited March 27, 2009 by choisen Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Strona AWR-u... http://awr.one.pl/viewpage.php?page_id=9 Szukać to się nie chcialo, hm...? o tym spisie wiem doskonale i znam go aczkolwiek -(szanując trud twórcy/ców)wg mnie jest nie kompletny .Nie ma tam nic o pokrowcu na granaty . Chyba ze się mylę twierdząc ze ten pokrowiec to kontrakt ... Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 oprócz spisu z AWR, jest jeszcze jeden autorstwa Wolfa. A jeśli ani Ronin, ani Wolf czegoś nie wie, na pewno wie to Hans, mieszkaniec http://treff.bundeswehr.de/redaktionen/tre...ersaus2_neu.swf choć to starzy kumple i raczej maja wspólna wiedzę ;) Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 Hans wie dużo ,prawie wszystko z wyjątkiem wiadomości o s95...przynajmniej mi człowiekowi który nicht verstehen (czy jakoś tak )nie powiedział Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 racja, nie ma choćby ładownic na magi (a jesli ma, to słąbo widać), o których wspominają Wolf i Ronin. Rzuciłem z pamięci, wydawało mi się, że komplet oporządzenia takze bedzie. Ale generalnie twoje ładownice na granaty nie są chyba standartowym wyposażeniem, bo na zdjęciach zdecydowanie cześciej ich nie widać, niż widać. Swoją drogą, sam nagle sie tym zainteresowałem - komu przysługują, jeśli komuś w ogóle? Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 racja, nie ma choćby ładownic na magi (a jesli ma, to słąbo widać), o których wspominają Wolf i Ronin. Rzuciłem z pamięci, wydawało mi się, że komplet oporządzenia takze bedzie. Ale generalnie twoje ładownice na granaty nie są chyba standartowym wyposażeniem, bo na zdjęciach zdecydowanie cześciej ich nie widać, niż widać. Swoją drogą, sam nagle sie tym zainteresowałem - komu przysługują, jeśli komuś w ogóle? no właśnie jak napisałem chodzi mi o cale kontraktowe wyposażenie a nie podstawowe :killer: Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 Nie bij! Większość specjalistycznie wyposażonych jednostek/"profesji" ma osobne topiki. Myślałem więc, że zamieszczając pytanie tutaj miałeś na myśli szarego-przeciętnego i od razu mi się skojarzył z Hansem. Swoją drogą, zdecydowanie uczytelniłbyś i uwyraźnił przekaz korzystając z przecinków, czy znaków zapytania. przepraszam za niekonstruktywna pomoc ;] Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 Nie bij! Większość specjalistycznie wyposażonych jednostek/"profesji" ma osobne topiki. Myślałem więc, że zamieszczając pytanie tutaj miałeś na myśli szarego-przeciętnego i od razu mi się skojarzył z Hansem. Swoją drogą, zdecydowanie uczytelniłbyś i uwyraźnił przekaz korzystając z przecinków, czy znaków zapytania. przepraszam za niekonstruktywna pomoc ;] qrde ten :killer: to nie strzelanie do ciebie tylko wojak bw oszpejowany w te nieznane części s95 Hans tez się przydał :) postaram się nie zapominać o ,.!? etc drogi Paprotku nie miałem na myśli żadnej specjalności.Po prostu chce poznać wszystkie możliwe , kontraktowe części s95 żeby stworzyć coś idealnego 4me . :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 (edited) Po prostu chce poznać wszystkie możliwe , kontraktowe części s95 żeby stworzyć coś idealnego 4me . :poddanie: beertek zrobię na nowy tydzień Fotki mojego S95 jest solidnie wyposażone wówczas ocenisz czy ci się spodoba taki układ czy nie ;) Może akurat 8) Ps.Pamiętaj też,żeby przed kompletowaniem dobrać sobie odpowiednią rozmiarówkę pasa do S95,również ważne jest to czy będziesz nosił Splittershutzweste lub nie?Jeśli tak mierzysz sobie wówczas obwód na Splittershutzweste,a jeśli nie będziesz go używał to wiadomo na samym mundurze. xD Ja mam pas 110 więc wiadomo więcej zmieszczę ale jeśli ty będziesz miał np.pas 90 to wiadomo mniej się tobie zmieści na taki pas i wówczas kupione w ślepo pokrowce wszelakiej maści na S95 będą leżały w szafie lub będziesz musiał sobie robić własne konwersje sprzętu co jakiś czas. Wawix Edited March 29, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Brak ładownic na granaty na naszej stronie wynikały zapewne z braku zdjęć ;) Ronin swoją ładownicę po prostu sprzedał ;) Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Skubaniec :P Ładownice na granaty są chyba na wyposażeniu grenadiera, albo żołnierza, który po prostu ma AG36... Coś mi się wydaje, że te ładownice widziałem na razie tylko u żołnierzy PzGren. Poprawcie, jeśli się mylę... Jakoś sobie nie mogę wyobrazić tych ładownic... I dlaczego, do cholery, nie pasują na Mehlera? W ogóle wszystko, co jest większe od pokrowca na latarkę, i jest zawieszane ma piersiowym panelu, jest niewygodne na Mehlerze :/ Ps. Ma ktoś może wymiary tego bandoliera na granaty? Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Choisen, jak bardzo absurdalnie by to nie zabrzmiało, kabura bardzo dobrze pasuje. Ja mam tę: http://www.asmc.de/en/Military-Equipment/H...lecktarn-p.html Jestem praworęczny, noszę wiec na lewym panelu, aby nie przeszkadzała przy celowaniu. Do tego zamontowałem "do góry nogami", aby grawitacja uprzejmie wspierała dobywanie. Zaryzykowałem taki pomysł po tym, jak sto razy potrzebowałem nagle broni bocznej, a kabura była gdzieś daleko z boku, czy nawet z tyłu i sięgnięcie do niej mając na sobie "zdecydowanie wystarczająco dużo rzeczy, aby dobrze się bawić" okazywało się "zdecydowanie zbyt niemożliwe, aby dobrze się bawić". Aktualnie nie mam fotki, jeśli potrzeba, mogę postarać się zrobić. Oczywiście nie mam pojęcia, co na ten temat głoszą regulaminy i czy ktoś inny tak robi. Dopóki moje przeukochane dziewczę w przeuroczy sposób nie rozwaliło mojego boczniaka, nosiłem go w taki sposób dość długo. Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 beertek zrobię na nowy tydzień Fotki mojego S95 jest solidnie wyposażone wówczas ocenisz czy ci się spodoba taki układ czy nie ;) Może akurat 8) dzieki wielkie Ps.Pamiętaj też,żeby przed kompletowaniem dobrać sobie odpowiednią rozmiarówkę pasa do S95,również ważne jest to czy będziesz nosił Splittershutzweste lub nie?Jeśli tak mierzysz sobie wówczas obwód na Splittershutzweste,a jeśli nie będziesz go używał to wiadomo na samym mundurze. xD logiczne ,raczej zaopatrze sie w 2 pasy :) Brak ładownic na granaty na naszej stronie wynikały zapewne z braku zdjęć ;) Ronin swoją ładownicę po prostu sprzedał ;) ale i tak nazlezy chwalic artykul Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Optymalnie dopasowując pas można zrobić tak, że wystarczy tylko drobna regulacja paskami przy zakładaniu S95 na mundur lub splittera i nie będzie trzeba nic przekładać. Różnica to max 10cm. Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 rozmiar pasa to długość tej oczkowanej części ,dobrze kumam? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Dobre pytanie, nigdy tego nie sprawdzałem :wink: Ale chyba tak. Pasy produkowane są w różnych długościach, co 10 cm, od 80 do 130 cm. Spotyka się jednak, że żołnierze we własnym zakresie korygują te rozmiary, co może doprowadzić do tego, że kupiona używka będzie miała niestandartowe wymiary. Zawsze jednak można posłużyć sie takim patentem ;-) : http://www.asmc.de/de/Bekleidung/Koppel-u-...engerung-p.html Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 patrząc na cenę i dostępność pasów raczej nieopłacalny wynalazek ......no chyba ze ktoś ma 135 cm w pasie Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Gdzieś się spotkałem z stwierdzeniem, że długość pasa z metki to obwód żołnierza na który będzie optymalnie pasował. Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Dobre pytanie, nigdy tego nie sprawdzałem :wink: Ale chyba tak. Pasy produkowane są w różnych długościach, co 10 cm, od 80 do 130 cm. Spotyka się jednak, że żołnierze we własnym zakresie korygują te rozmiary, co może doprowadzić do tego, że kupiona używka będzie miała niestandartowe wymiary. Zawsze jednak można posłużyć sie takim patentem ;-) : http://www.asmc.de/de/Bekleidung/Koppel-u-...engerung-p.html Ja używam czegoś takiego, i sprawdza się w 100%. Wyregulowałem pas tak, by pasował w obwodzie idealnie, a przedłużacz (fatboya?) dopasowałem do obwodu splittera. Efekt jest taki, że nie muszę bawić się w regulację, jeśli zdejmuję kamizelkę. Dziwi mnie tylko cena, 6 euro to kupa kasy za elementy, które pozyskujemy ze zbędnego pasa. Quote Link to post Share on other sites
Paprotek Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 W Polsce za ok. 35pln: http://rangershop.pl/product-pol-3571-Prze...sa-BW-oliv.html "fatboy"? Może "Grobmensch"? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted April 3, 2009 Report Share Posted April 3, 2009 (edited) beertek wrzuciłem fotki z przodu i z tyłu oporządzenia byś sobie zobaczył jak to wygląda,nie mam aparatu jeszcze w domu jak będzie miał to zrobię samego S95 ok ;) http://img105.imageshack.us/my.php?image=przyczaiich.jpg http://img5.imageshack.us/my.php?image=vvg.jpg Teraz mi doszła tylko podkładka pod pas poza tym bez zmian.No i jeszcze ładownice do G36 trzecią mam ale pożyczona kumplowi aż nie zakupi swoich. Mam nadzieje,że pomogłem obrać właściwy kierunek w kompletowaniu S95 ;) Wawix Edited April 3, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted April 3, 2009 Report Share Posted April 3, 2009 beertek wrzuciłem fotki z przodu i z tyłu oporządzenia byś sobie zobaczył jak to wygląda,nie mam aparatu jeszcze w domu jak będzie miał to zrobię samego S95 ok ;) http://img105.imageshack.us/my.php?image=przyczaiich.jpg http://img5.imageshack.us/my.php?image=vvg.jpg Teraz mi doszła tylko podkładka pod pas poza tym bez zmian.No i jeszcze ładownice do G36 trzecią mam ale pożyczona kumplowi aż nie zakupi swoich. Mam nadzieje,że pomogłem obrać właściwy kierunek w kompletowaniu S95 ;) Wawix z tego co widze to sklad taki ladownica-pokrowiec na pgaz-"saperkownik"-chlebak-cos?-ladownica dobrze mowie ? aha jeszcze pokrowiec na sem Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts