Kabzior Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 Czemu w ASG nie używa się sprężonego powietrza do naciągania sprężyny zamiast green gasu? Źródło jest odnawialne przecież :? Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted February 7, 2004 Author Report Share Posted February 7, 2004 Odn. naciagania sprezyny - rzeczywiscie zle sformulowalem pytanie:) Chodzilo mi mianowicie nie o bron krotka ale o karabin w tym przypadku m16 - kolba jest dosc duza w niej moznaby bylo zmiescic zbiornik ze sprezonym powietrzem. Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 moze dlatego używa sie GG bo tak sie zaczeło używać kilka lat temu i teraz nie warto zmieniać??? poza tym powietrze top też gaz, właściwie mieszanina gazów :P Quote Link to post Share on other sites
Wochu Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 Poza tym nie byłoby już naszych kochanych/wrednych (niepotrzebne skreślić :wink: ) sprężynowców i były by droższe z powodu samego działania na sprężone powietrze a poza tym części wewnętrzne(przynajmniej tłok) chyba musiałyby byc metalowe podobnie jak to jest w green-gazowcach bo by je najzwyczajniej rozsadziło (dobrze mówię?? :) ). Chciałbym jeszcze dopowiedziec że sprężynowce działają na sprężone powietrze tylko nie jest ono magazynowane w butlach a sprężane przez tłok (prawda? :) ) Pozdrawiam Wochu Quote Link to post Share on other sites
Wochu Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 Ups myślałem że to jest forum o sprężynowcach, ale z resztą to i tak pewnie by ich z tego powodu nie było :wink: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 poza tym GG kupuje sie w "butelce" i nabija... ciekawe komu by sie chcialo latac z 15kg butla do sklepow nurkowych zeby ja nabic, a pozniej nosic na poligon zeby nabijac pistolet... a i jeszcze kupowac stacje (adapter) do nabijania z duzej do malej... GuNNeR, e tam, nie da sie... my (paintballisci) biegamy z butlami na 300 atmosfer... najmniejsze maja 0,8l ale co szkodzi zrobic mniejsze... gaziaki chodza na b. niskim cisnieniu... a kevlarowe butle sa lekkie :) Misiek... hmm magazynek do np. Beretty z Palmersem i manometrem? :D :lol: PS Kabzior, gdzie znalazles gazowego M16? Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 nie, no, Uszcel - teraz to już za bardzo kombinujesz i.... dlaczego mnie sie wydaje, że podobna dyskusja już była, co prawda o CO2, ale to podobne zagadnienie "dlaczego GG a nie [...]" Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 byla byla :D ale to normalne po hiber... znaczy na tym forum... Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 Gazowe (GG) m16 i m4 produkowało KWC, pewnie nie do dostania... Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted February 7, 2004 Report Share Posted February 7, 2004 Zaraz zaraz, a na co 'chodziły' tzw klasyczne ASG, z lat 80? Wydawało mi się, że większość z nich właśnie na sprężone powietrze... Swoją drogą, szkoda ża są teraz tak trudno dostępne i drogie. Ech, mieć takiego gazowego M4 od JAC albo Asahi, metalowa obudowa i części wewnętrzne, zasięg 100m bez hopupa (a przynajmniej tak mi się zdaje), praca zamka jak w oryginale, hałas, ODRZUT, mmmmm :). A i wybór był wtedy niezły - oprócz M-ek i MP5-ek także FAL, FNC, Calico i wiele innych. Trochę zdjęć znajdziecie tutaj: http://www.arniesairsoft.co.uk/beta/html/m...bnails&album=14 Pozostaje miec nadzieję, że takie 'sprężono-powietrzne' repliki powrócą - w sumie już wróciły, w postaci paintballowych RAMów przerabianych na ASG przez Area51 Airsoft. Tylko te ceny :|. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted February 8, 2004 Report Share Posted February 8, 2004 Pozostaje miec nadzieję, że takie 'sprężono-powietrzne' repliki powrócą raczej nie - AEGi są pewnie tańsze w produkcji i eksploatacji jak myślisz - dlaczego są tak popluarne AEGi ? a nie są popularne np. M1 Carbine na GG? w sumie już wróciły, w postaci paintballowych RAMów przerabianych na ASG no fakt... jakby nie patrzeć....coś w tym jest....aha - pomysł urealnienia "markera paintballowego" - w końcu po latach prób i doświadczeń przybrał jakieś konkretne kształty. tyle tylko, że niezbyt kompatybilne z resztą paintballowego światka. i drogie toto, faktycznie... to chyba w takim celu służy do innych celów niż zabawa..przez Area51 Airsoft. przez co? a mnie sie wydawało, ze to jakaś inna firma produkuje...gdzieś w Chinach, czy na Tajwanie... Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted February 8, 2004 Report Share Posted February 8, 2004 raczej nie - AEGi są pewnie tańsze w produkcji i eksploatacjijak myślisz - dlaczego są tak popluarne AEGi ? a nie są popularne np. M1 Carbine na GG? Heh, oczywiście że tak, ale pomarzyć sobie zawsze można. I powiedz, że nie chciał byś mieć takiej maszynki :). przez co? a mnie sie wydawało, ze to jakaś inna firma produkuje...gdzieś w Chinach, czy na Tajwanie... Tam są produkowane oryginalne RAMy, a brytyjska firma A51 (www.area51airsoft.com) przerabia je na ASG, do wyboru 6 lub 8mm. Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted February 8, 2004 Report Share Posted February 8, 2004 raczej nie - AEGi są pewnie tańsze w produkcji i eksploatacjijak myślisz - dlaczego są tak popluarne AEGi ? a nie są popularne np. M1 Carbine na GG? Heh, oczywiście że tak, ale pomarzyć sobie zawsze można. I powiedz, że nie chciał byś mieć takiej maszynki :). ja???? nie :P bo....looknij w linki w mojej stopce :P Tam są produkowane oryginalne RAMy, a brytyjska firma A51 (... ) przerabia je na ASG, do wyboru 6 lub 8mm.aha :) :)wczoraj całkiem przypadkiem znalazłem coś podbnego: http://www.armotech.us/wg811.html Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted February 8, 2004 Author Report Share Posted February 8, 2004 PS Kabzior, gdzie znalazles gazowego M16? Nigdzie nie znalazlem :) chodzilo mi o to moj przedmowca mowil ze zbiornika ze sprez. powietrzem nie zmiescilbym w magazynku (chodzilo o bron krotka) a ja odpowiedzialem ze np. w kolbie od m16 bez odniesienia do istniejacego modelu - chodzilo mi o to ze gdyby cos takiego konstruowac to tam moznaby ewentualnie cos takiego zmiescic. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 8, 2004 Report Share Posted February 8, 2004 A ja chcialbym gazowy karabin z BB. Z prostego powodu. Realizm. Jezeli replika bylaby odpowiednio zrobiona to tylko GG daje szanse osiagnac wysoki realizm dzialania repliki, podobnie jak w broni krotkiej. Oczywiscie najpierw chce AEG :) Quote Link to post Share on other sites
Skok Posted February 8, 2004 Report Share Posted February 8, 2004 w sumie karabin z BB to bylaby swietna koncepcja ... zbiornik z co2 lub GG mozna by wrzucic do kolby ... lub 12gramowe co2 naboje do magazynka ... dzieki co2 mozna by uzyskac calkiem niezla predkosc wylotowa :P... pozatym daloby sie takie ustrojstwo niezle wytlumic ... kurde ... science fiction ... szkoda :( Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 9, 2004 Report Share Posted February 9, 2004 a wiecie ile by to kosztowalo? sama giwera, a nastepnie eksploatacja? podpowiem ze w wiatrowkach 12g naboj CO2 wystarcza na wystrzelenie ok 70 srucin, a tam nie ma BB... takze z jednego naboju MOZE by sie udalo wystrzelac jeden magazynek... zbiornik w kolbie sie zmiesci owszem, nawet ok 0,5l, tylko w tym momencie sie pojawiaja problemy z nabijaniem o ktorych mowilem wczesniej Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted February 10, 2004 Report Share Posted February 10, 2004 Witam. Foka mówiłeś że chciałbyś zobaczyć M16 na gaz, mam pare zdjęć, produkcja JAC, wydaje mi się że jest na GG tak przynajmniej bylo kiedyś napisane na e-bay'u http://bocian1987.w.interia.pl/XMset.jpg http://bocian1987.w.interia.pl/xm_right.jpg http://bocian1987.w.interia.pl/xm_rear.jpg Pozdrawiam. Bocian Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted February 10, 2004 Author Report Share Posted February 10, 2004 Niezła giwera :P ciekawe ile może kosztować? Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted February 11, 2004 Report Share Posted February 11, 2004 Teraz juz dokładnie nie pamiętam ale to było coś około 300-350 $ aktualnie są tam dostępne 4 MP5 Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted February 11, 2004 Report Share Posted February 11, 2004 Na sprężone powietrze był M40 Asahi. Każda łuska była miniaturowym zbiorniczkiem pompowanym pompką ręczną, V wylotowa sięgała 550 - 600 fps (ale nie było Hop Upa). Podobnie z M700 tej samej firmy. Podobieństwo do oryginału było zbyt znaczne, zbyt łatwo można bje było przerobić na strzelające prawdziwą amunicją i dlatego zostały wycofane z produkcji i zakazane w Japonii. Większość klasycznych modeli z lat osiemdziesiątych to jednak modele na gaz. A co do zasięgu - myslisz się, Ko5ma, był nierzadko niższy (w stockowych modelach) niż stockowych AEGów. Realistycznie patrząc - 20 metrów. Tak przynajmniej twierdzą opisy, bo mi nie udało się jeszcze takiej broni dotknąć nawet. Dodatkowo magazynki do M4 gazowego firmy JAC są przez posiadaczy opisywane jako dosyć słabe i rozpadające się. Trudno powiedzieć, czy to prawda. MP5 oferowane też były w wersji z wypadającymi łuskami, jak zresztą wiele modeli pistoletów. Nie wiem, na jakiej zasadzie dokłądnie to działało (niektóre łuski to pewnie były zbiorniczki miniaturowe, inne to tylko atrapy a w modelu Walthera SMG zdaje się łuski były włożone w magazynku w osobnym tunelu za kulkami). Większość informacji na ten temat można dziś uzyskać tylko od kolekcjonerów na sieci. Pozdrawiam Kret Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted November 17, 2005 Report Share Posted November 17, 2005 Cześć. Czy jest możliwe zrobienie np m16 na podobny system jak asahi w m40a1 i czy można zkorzystać w takim przypadku z części od m16 orginalnych albo zrobionych na wzór. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted November 18, 2005 Report Share Posted November 18, 2005 Widziałem filmiki jak strzela taka Mp5 starego typu ... Efekt niesamowity , latające łuski i piękny dźwięk ... Cya HateMe! Quote Link to post Share on other sites
commando Posted December 25, 2005 Report Share Posted December 25, 2005 Witam!bardzo zainteresował mnie ten temat(narazie to tajne czemu :)).Szukam schematów,zdjęć mechanizmów takich ASG na sprężone powietrze lub jakiś gaz.Jeśli ktoś coś ma ciekawego to proszę napisać na forum.Może ktoś z Was ma takiego ASG?Było by miło pogadać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts