camus18 Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 no przecież zdejmujesz rączkę transportowa i Masz szynę RIS. Boże niektórzy mnie naprawdę zaginają :F Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 no przecież zdejmujesz rączkę transportowa i Masz szynę RIS. Kolega pozwoli że sprostuję. RIS, RAS, SIR - to różne warianty zestawu czterech szyn, ze swoimi łożami, montowanych w miejsce oryginalnego łoża M-4A1. Sama szyna nosi nazwę Picatinny lub "1913" (od MilStd 1913). Knight's Manufacturing Company (KMC) has answered the Modular Weapon Systems (MWS) concept with a couple unique systems. The two most common are the Rail Interface System (RIS) and Rail Adapter System (RAS). Both of these units use MIL-STD-1913 and MIL-STD-1913 Update Notice 1 "Picattinny" rails incorporated into innovative forend rail assemblies to replace the factory handguards of the host SR-15(AR-15), M-16, and SR-25 weapon systems and provide attachment points for a variety of weapon system accessories. http://www.quarterbore.com/kac/kacrisras.html Quote Link to post Share on other sites
Odol Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 No to chyba faktycznie walnąłem gafę. Dzięki za informacje! Quote Link to post Share on other sites
camus18 Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 Okruch - fakt. My bad. Przepraszam za pomyłkę. Quote Link to post Share on other sites
sebBo21 Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Witam, co muszę wymienić żeby z mojej emki uzyskać HK416. Wiem ,że konwersje i kolbę ,ale nie wiem czy coś jeszcze. Czy konwersja i kolba JG, ACM spasują lub co zrobić żeby pasowały? Gdzie mogę takie dostać ,bo po sklepach nie ma. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Faith Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Witam, Znalazłem dziś na allegro replikę ICS M4A1 ale w wersji Sport Line. Chciał bym się dowiedzieć czym ona się różni od tej wersji plastikowej ? Wiem, że ta wersja metalowa i plastikowa nie różnią się wewnątrz niczym lecz bardzo ciekawe mi ta wersja Sport Line. Plastikowa wersje na madonion kosztuje 860zł a tutaj na allegro jest za 650zł. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 (edited) Czy Sport Line to nie było przypadkiem oznaczenie replik produkcji Classic Army? Poza tym plastik ICS jest czarny, a na allegro widać szary Edited October 12, 2010 by Okruch Quote Link to post Share on other sites
Golek Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 (edited) Tak, Sportline to bardzo nieudany projekt CA. Sprzedający albo popełnił nieświadomie błąd albo wciska nieświadomym kit :) Jakby nie było jak nie kupisz tego i dozbierasz do nowego to opłaca się, plastik podobno pancerny :D tylko 2óm użytkownikom forum udało się go połamać hehe, a bebechy jak w "dorosłym", czyli miodzik :) Edited October 13, 2010 by Golek Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 Oj, miodzik... a najlepsze jest rozkładanie do czyszczenia. Wypchnąć pin, wyciągnąć górę gearboxa, wyjąć lufę. Gotowe w 15 sekund. Rozkładałem cymowskiego kałasza żeby wymienić lufę, zajęło mi to tylko półtorej godziny, chociaż po nabraniu wprawy zszedłbym pewnie do 40 minut :D Quote Link to post Share on other sites
MrShall Posted November 7, 2010 Report Share Posted November 7, 2010 Cześć. Mam pytanie do posiadaczy Universala: Czy robiliście teflon fix? Jeśli tak, to ile fps po nim uzyskaliście? Pytam, bo przymierzam się do tuningu mojej emki, ale chciałbym zrobić ciut mniej "prymitywny" tuning jak wymiana samego springa i prowadnicy, głównie zajmując się doszczelnieniem repliki i bore upem. Macie jakąś sprawdzoną konfigurację, żeby uzyskać około 420fps? Przyznam, że najbardziej zależy mi na poprawieniu skutecznego zasięgu - chciałbym osiągnąć 60m bez przedłużania lufy oraz jak najmniejszą awaryjnością. Quote Link to post Share on other sites
bysiewicz Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Ja mierzyłem wczoraj zasięg mojej emki w której nic nie było robione nawet nie ma w niej silikonowej gumki hopup to skuteczny zasięg wyszedł mi 48m. To myślę że jak włożył byś lufę precyzyjną i gumkę silikonową to byś miał coś koło 60m skutecznego. Quote Link to post Share on other sites
MrShall Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Dzięki za informację :) Mam jeszcze jedno pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi. Jak jest z zębatkami w gearboxie, działają płynnie i cicho? Czy trzeba podkładkować? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
bysiewicz Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 W ty to ci nie pomogę. A jeszcze co do tej lufy to kup jakąś lepszą Prometheus i gumkę hopup to ci polecam systema bo wcześniej założyłem guardera to czasem brał mi po 2 kulki to zmieniłem z powrotem na ICS. Quote Link to post Share on other sites
MrShall Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Czy zmiana lufy na precyzyjną (6.04 albo 6.03) o długości takiej samej, jak lufa wewnętrzna, znacząco wpłynie na zasięg? Czy ta lufa jest godna polecenia? http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_88&products_id=578 Ile luf, tyle opinii - dlatego się pytam ;) Heh, myślałem, że obejdzie się bez wymiany gumki - w końcu to ICS. Ale jeśli to ma polepszyć osiągi, to w sumie czemu nie. Zależy mi, żeby najpierw wszystko w tej replice dopieścić, przed wstawieniem springa m120. Dzięki za info ;) Quote Link to post Share on other sites
bysiewicz Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Jak nie chcesz wydawać kasę na Prometheus to kup guardera ale madbulla bym nie kupił. fajny jest ten zestaw http://www.madonion.eu/Zestaw_D_do_tuningu_M4_BoreUp_p492.html bo w 15 sekund masz 420fps albo 330. Z tym zestawem dobrą precką i gumką to powinieneś mieć spokojnie 60m skutecznego. Quote Link to post Share on other sites
MrShall Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 No Prometheus to jednak troszkę kasy jest. No nic, wezmę tak jak mówisz albo Guardera albo Systeme. Zestawik widziałem, ale jak na razie, nie na mój budżet. Raczej nie będę wsadzał bore upka do takiej krótkiej lufy. Dzięki za info. Quote Link to post Share on other sites
valadi12 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 U mnie wymiana gumki na Systeme Energy nie dała praktycznie żadnych zmian w zasięgu.. Quote Link to post Share on other sites
camus18 Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 pamiętajcie że lufa nie głównie wpływa na skupienie nie na zasięg. Ja mam akurat promyka i polecam. Świetne skupienie. W porównaniu z kolegi Systemą Promyk wypada lepiej. Teraz czas na gumkę. Nie narzekałem wcześniej na stock'ową gumkę ale coś teraz czasem wariuje . Quote Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted November 17, 2010 Report Share Posted November 17, 2010 http://allegro.pl/asg-karabin-szturmowy-colt-m4a1-ics-m4a1-370fps-i1317844005.html Czy to jest ta replika, o której panuje tutaj dyskusja? Quote Link to post Share on other sites
bysiewicz Posted November 17, 2010 Report Share Posted November 17, 2010 http://allegro.pl/asg-karabin-szturmowy-colt-m4a1-ics-m4a1-370fps-i1317844005.html Czy to jest ta replika, o której panuje tutaj dyskusja? Tak tylko ten koleś na allegro podał fałszywy opis jej bo np ona nie ma 370fps tylko 330fps. Quote Link to post Share on other sites
MrShall Posted November 18, 2010 Report Share Posted November 18, 2010 A jakimi kulkami najlepiej z tej emki pruć? Zwykłe P&J dają radę? I jak z masą - lepiej 0,2 czy 0,23? A może próbował ktoś 0,25? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
valadi12 Posted November 18, 2010 Report Share Posted November 18, 2010 Dają radę. Sam używałem 0.2g. Quote Link to post Share on other sites
bysiewicz Posted November 18, 2010 Report Share Posted November 18, 2010 Mi się najbardziej podoba na 0.25 od g&g bo na tych innych takich jak gunfire, p&j to straszny rozrzut. Quote Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted November 18, 2010 Report Share Posted November 18, 2010 Tak tylko ten koleś na allegro podał fałszywy opis jej bo np ona nie ma 370fps tylko 330fps. Ale wydaje mi się, że już ktoś psiał, że te ICS Sport Line, to nie jest ICS, tylko CA. Jeśli mówię nieprawdę to proszę mnie poprawić. Quote Link to post Share on other sites
bysiewicz Posted November 18, 2010 Report Share Posted November 18, 2010 Ale wydaje mi się, że już ktoś psiał, że te ICS Sport Line, to nie jest ICS, tylko CA. Jeśli mówię nieprawdę to proszę mnie poprawić. Dobrze mówisz, tylko nie wiem jaki to ma związek do mojej odpowiedzi o fps? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts