Krysiek Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Witam Piszę ten temat ponieważ mam dziwny problem z moim mundurem a dzięki opcji "szukaj" nie znalazłem na niej odpowiedzi. Otóż, posiadam mundur BDU woodland ripstop i mam pewnie problem. Po każdej strzelance mundur prałem w pralce przy 30 stopniach z płynem Woolite Perła Mix Dark. I od pewnego czasu zauważyłem że mój mundur w niektórych miejscach (nakrycia guzików oraz szwy) zaczyna tracić kolory i bieleje. Czy mailiście może taki problem, jak sobie z tym poradzić i jak prać mundur na przyszłość ? Pozdrawiam i z góry dziękuję Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 A co w tym dziwnego? Po prostu spiera się. Mundury nie są przystosowane do tak częstego prania, tak długiego użytkowania, a przede wszystkim do prania w pralce. "Normalnie" się je pierze chemicznie. Quote Link to post Share on other sites
Zenek Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Albo spróbuj ręcznie. Quote Link to post Share on other sites
WeRT Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Czy mailiście może taki problem, jak sobie z tym poradzić i jak prać mundur na przyszłość ? Nie prać. Wrzucić do letniej wody wymoczyć a potem na balkon by przewietrzał. Powtarzać co pół roku - rok. ps. Tak spytam z ciekawości ... buty też pastujesz na błysk przed każdym strzelaniem ? ;) Quote Link to post Share on other sites
Zenek Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Może kolega tez na co dzień chodzi w bluzie/spodniach z munduru? Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 (edited) I? Ja też chodzę i co 2 tyg wietrzę je na balkonie. Jeden mundur prałem po każdym strzelaniu, dziś moje stare białe koszulki kupione w tym samym czasie są bardziej ciemne niż tamte spodnie. Mundur piorę jeśli na prawdę muszę, a najchętniej zanoszę do czyszczenia. Mundurów najlepiej po prostu nie prać, a delikatnie czyścić. Jak to mawia mój kolega: Brud po osiągnięciu 1 cm sam odpada :) A o buty z drugiej strony jest jak najlepiej dbać, wtedy wdzięcznie służą przez długi czas :) Edited September 14, 2008 by Kosmo Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Jak to ktoś kiedyś napisał: "Jeżeli nie śmierdzi jak bedomny nie ruszać" ;-) Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Moje wojasy po zdarciu czegoś czarnego z wierzchu już się nie brudzą:D A co do munduru,wietrzę i traktuję prysznicem. Quote Link to post Share on other sites
kapke Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 a teraz pytanie: siedziałem w moim pustynnym brytolskim na rozgrzanym asfalcie i teraz mam czarne plamy na tyłku, które po praniu zejść nie chcą jakieś propozycje, jak sobie z tym poradzić? Quote Link to post Share on other sites
remko Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Rozpuszczalnik może by dał radę ale chyba zniszczy mundur. Spróbuj najpierw na jakimś małym nie widocznym kawałku np. na wew stronie kieszeni. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Z tego co pamiętam to na asfalt (no, nawierzchnię bitumiczną) dobrze działało masło. Możesz też to oczyścić w jak najbardziej zimnej wodzie. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Na asfalt, oleje, benzynę itp świetnie się spisuje pasta bhp. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts