ctxpl Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 soory coś oczy mi szwankują soory Thor oczyść jak proszę Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 (edited) Moja wypowiedź z zielonych: A ja sam się zakochałem. Thorze, skoro tu zawitałeś to powiedz mi co mam włożyć do M24 żeby miała 75 metrów skutecznego. Minimum 75, ale więcej nie potrzebuję. Nie pytajcie czemu, nie mówcie, że niektóre szturmówki tyle mają, bo ja to wiem, ale nie w moim środowisku. W mojej początkującej ekipie takie coś wystarczy do bycia snajperem i trenowania. Kiedyś na pewno będę ją ulepszał. Chodzi mi o części, które trzeba wymienić. Przewiertowałem temat o M24, ale wolę mieć gotowca tutaj. Pozdrawiam i z góry dziękuję ;) Thor mówił żebym tu zapytał. Proszę o pomoc. ;) Edited July 19, 2009 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Ravenkan Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Nie licz na gotowca, wszystko jest tu powiedziane ;] Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Akurat jest powiedziane co do 75 skutecznego? Okej, muszę szukać dokładniej :F dzięki :D Quote Link to post Share on other sites
pasiat15 Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Witam Mam zamiar kupić M24 Military Classic army. Chciałbym go ztuningować, aby wycisnąć z niego co tylko się da. Cena nie gra roli. I też chciałbym mieć kilka dodatków(luneta, noktowizor, laser). Proszę o wasze rady i pomoc w wyborze najlepszych części do tego karabinu Pozdrawiam Ps. Jestem nowy więc jeśli do montażu czegokolwiek będzie coś dodatkowego potrzebne proszę pisać Quote Link to post Share on other sites
shadowman Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 (edited) tyle razy juz było o tym...kurde :wink: :wink: :wink: Edited July 20, 2009 by shadowman Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 (edited) I też chciałbym mieć kilka dodatków(luneta, noktowizor, laser) hmm... Ps. Jestem nowy więc więc kup sobie szturmówkę... jeśli nie jesteś w stanie sam myśleć to nie nadajesz się na snajpera. A zadając takie głupie pytania dajesz nader wyraźnie do zrozumienia iż nie nabyłeś umiejętności samodzielnego myślenia ;/ Edited July 20, 2009 by xel20 Quote Link to post Share on other sites
pumbishon Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 wycisnąć z niego co tylko się da. Noo... jak będziesz mocno cisnął to może woda wycieknie.... A tak na serio - jak zaczynasz to kup coś słabszego bo możesz zrobić komuś krzywdę. Quote Link to post Share on other sites
mimek Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 Panowie proszę Was nie depczcie chłopaka :mrgreen: Jeśli jest nowy i zadaje głupie pytania to nie odpisujcie na jego posta, a to na pewno zmotywuje go do szukania i MYŚLENIA. pozdro Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Witam. Przeczytałem temat i postanowiłem, że zacznę zbierać na M24 ( na razie zbierać, uczniowska kieszeń więc chwilę to potrwa ), "złożyłem" sobie taki zestaw: replika, linku nie trzeba, czerwona gumka promyka http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2461, zestaw cylindra 300% http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1400, dźwignia przeładowania PDI http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=5396, precka promyka http://www.specshop.pl/product_info.php?ma...roducts_id=2451. Jaki mniej więcej zasięg skuteczny da taki zestaw? Oczywiście chodzi mi o zasięg skuteczny w przybliżeniu, wiem, że to zależy od siły wiatru, kątu strzału i wysokości cel- strzelec i od wielu innych rzeczy. Co jeszcze trzeba tu dołożyć? Trzeba, a nie można. Chodzi o to, żebym po pół roku nie zmieniał niczego na wskutek awarii. Osiągnę z takimi częściami zasięg skuteczny przynajmniej 75 metrów? Nie pytajcie dlaczego tak mało - strzelam się w początkującej ekipie i tam nikt nie ma zasięgu powyżej 50 metrów. P.S. Co sądzicie o tym ghillie: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2735. Na razie nie chcę robić własnego ghillie, pomimo że mam dostęp do worków jutowych. :D Ale na pewno kiedyś nad tym pomyślę. Czy to ghillie nie popruje się za szybko? Czy to nie jest jakieś chińskie nie wiadomo co? Może polecicie mi coś lepsze, dostępnego w Polsce o podobnej cenie. Pozdrawiam serdecznie i oczekuję na odpowiedzi. ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Pominąłeś komorę HU. Gumke jednak polecam systemy lub czarnego guardera. Z czerwonym promykiem mam niezbyt dobre przejścia. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 (edited) Komora jest konieczna? Jaka polecasz? Chodzi mi o jak najtańszą, ale jeżeli ma być dobra jakość to dołożę. I jak z tym ghillie? A gumka Systemy jest 2 dychy tańsza. No cóż... najdroższe - nie zawsze najlepsze. :D EDIT: I jaki będzie mniej więcej zasięg skuteczny? EDIT2: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3283 zakładam, że ta komora będzie oki?;) Edited July 23, 2009 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Podobno konieczna nie jest ale zdecydowanie sie przyda. Jaka? Tylko jedna: PDI. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Ta z linku wyżej dobra? Już wolę zadać idiotyczne pytanie niż potem walić głową w mur. :D Quote Link to post Share on other sites
Pablo140 Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 (edited) Ta z linku wyżej dobra? Już wolę zadać idiotyczne pytanie niż potem walić głową w mur. :D Tak, dobra. Innej PDI do m24 nie ma. Edited July 23, 2009 by Pablo140 Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Pytasz o zasięg etc. Mam dokładnie taki sam zestaw jak podałeś. Z tym że Czarna systema i komora pdi. Jestem w fazie testów, z czasem postaram się tutaj zrobić recenzję typu z ilu w jaki karton etc. Aby rozwiać Twoje wątpliwości to dodam że komora PDI i promyk są niezbędne. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Zmieniłem "mój" zestaw właśnie na czarną Systemę i dołożyłem komorę hop siup PDI. Teraz będę miał idealnie taką jak ty. ;) Quote Link to post Share on other sites
pumbishon Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Jeśli chodzi o ghillie to są tematy w dziale "Snajperzy i kamuflaż" i z tego co się orientuję to sklepowe wyroby nie są zbyt dobrej jakości. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Teraz będę miał idealnie taką jak ty. icon_wink.gif Ale oczywiście może się okazać że strzela zupełnie inaczej. Kwestia odpowiedniego poskładania. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Ale specowi mogę ufać w tej sprawie?;) Na razie z 5 przesyłkami się u nich nie zawiodłem, ale tuningu nigdy im nie zlecałem. Wiem, że jest temat o sklepie, czytałem, ale nie wiadomo jak ze snajpami. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Zgłoś się raczej do Bartka A. On jest z Rzeszowa a wiem że umie robić snajperki :). JAk by co to PW. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 (edited) Jeszcze chciałem zadać jedno pytanko: Ile wytrzyma konfiguracja taką jaką podałem + komora PDI? Pytam za ile te części padną, umrą i pójdą w kosz. :D EDIT: Może łatwiej będzie podać po ilu kulkach. :P Edited July 25, 2009 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 Ja bym nie powierzał tuningu Spec Shopowi. Raczej wybrał bym opcję, którą zaproponował dexter lub poprosił, żeby tuning przeprowadzono w Serwisie ASG w Poznaniu, bo tam robią to naprawdę dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 Ja myślę nad opcją dextera. Poznań jest BARDZO daleko od Rzeszowa. A co do mnie- może byłbym w stanie się tego podjąć. Potrzeba do tego coś więcej niż logiki i smaru sylikonowego? Oczywiście rad i pomocy, ale tego nie liczę. Czy trzeba to robić jakimś sposobem, w jakiejś kolejności, czymś sobie pomagać. Np. docisnąć jakąś część, żeby mieć sczelność itd. Dla Was to pytania idiotyczne, ale dla mnie to ważne. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 (edited) Hah kazdy tak zaczynał :D a snajperki lubią być kapryśne. Ogólnie trzeba zwracać uwagę na sporo drobiazgów które mogą wydawać się nie znaczące... Po mojemu zrób tak: zmontuj komorę HU według instrukcji. Wsadź do niej według instrukcji lufę z gumką itepe i więcej jej nie ruszaj. Cylinder... na pewno weź pastę polerską, wiertarke i troche różnych szmatek i drewienek i odpoleruj wnętrze głowicy cylindra a jesli niema lejkowatego wejścia tylko stożkowate to na wiertarce popraw to pilnikiem, złągodzić trzeba kąty. No i wypolerować. Tłok niewiem jak wygląda ale jeśli to możliwe weź wiertarke i wiertło 5mm i równomiernie gnoja ponawiercaj. Spadnie masa. Prowadnica... jeśli będzie taka konieczność to wypoleruj dodatkowo. NAsmaruj dość gęstym smarem trzpień a samo łozysko bardzo delikatnie jakimś olejem (zadkim). Oglądnij cylinder i w razie potrzeby lekko go przepoleruj szmatką i pastą, oczywiście mowa o środku. Uszczelkę tłoka i głowicy cylindra załóż po uprzednim nasmarowaniu na cylinder i podgrzej do mniej więcej 50 stopni celcjusza kilkakrotnie. Powinny "złapać wymiar" i trochę się rozciagnąć (choćby o 0,1mm, to wystarczy). Potem poskładaj cylinder owijając gwint głowicy taśmą teflonową (ile wlezie w zasadzie, pamiętaj owijac w tą stronę żeby się nie zwijała przy wkrecaniu czyli owijaj w lewo). Aha, wnętrze cylindra, uszczelkę tłoka nasmaruj rzadkim smarem wazelinowym lub sylikonowym. Sprawdź jak strzela. Jesli coś nie kuka to zacznij sie zastanawiać co... P.S. po ponawiercaniu tłoka dokładnie usuń wszelkie zadziory, opiłki itp. Aluminium sie źle wierci tzw "wiertłami do metalu" niestety. EDIT: Zadbaj o idealnie osiowe zamocowanie komory HU w lufie zewnetrznej. Ma to ogromne znaczenie. Jesli jest nieosiowo- wyciągnij ją i od odpowiedniej strony połóż warstwę czy dwie (czy ile tam trzeba) poapieru. Edited July 28, 2009 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts