maark Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Strasznie mnie korci ta replika ale mam pewne obawy odnośnie Policji i tego że wg nich może zostać to przerobione na broń ostrą :/ Ty piszesz poważnie ?? Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Strasznie mnie korci ta replika ale mam pewne obawy odnośnie Policji i tego że wg nich może zostać to przerobione na broń ostrą :/ Ja nie widze więkrzych problemów... Wystarczy być kumatym (i lekko pierd***ietym), ale bez kupna kilku części nie dasz rady ;-) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Właśnie o to chodzi. Policja w razie ewentualnych oględzin bądź kontroli drogowej może stwierdzić to samo co ty sebin a na ekspertyzie mogą to potwierdzić. Bo w teorii i wystarczył by bolt i lufa z tego co widzę. Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Dokładnie... Reszte masz, ew. dopasować. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 I właśnie u rodzą się moje obawy co na to funkcjonariusze. Quote Link to post Share on other sites
maark Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Dokładnie... Reszte masz, ew. dopasować. A jak to miało by ewentualnie strzelać ?? Robił ktoś jakieś badania w laboratorium kryminalistycznym, czy to tylko opinia jakiegoś niedouczonego policjanta ? Przecież nawet jakby komuś udało się przerobić tą M4 w ten sposób żeby oddać z tego strzał z ostrej amunicji ( co moim zdaniem nie jest możliwe, bo co miałoby tam np zbijać spłonkę ? ), to ten karabinek najprawdopodobniej rozleciałby się na kawałki. To już łatwiej chyba AK kupić w PL niż przerabiać jakąkolwiek replikę ASG na broń palną. Edited May 21, 2009 by maark Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Pamiętaj że żyjesz w Polsce a tu jest wszystko możliwe. Znam przypadek gdzie zarekwirowano AK marki TM z metalowym body SRC i okładzinami wraz kolbą od ostrej. Leży na "ekspertyzie" już ponad rok i 4 miesiące. Więc nie zdziwił bym się że w przypadku MTW mogło by być gorzej. A po za tym sądzę że wytrzymało by to więcej niż jeden strzał. Quote Link to post Share on other sites
maark Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Pamiętaj że żyjesz w Polsce a tu jest wszystko możliwe. Znam przypadek gdzie zarekwirowano AK marki TM z metalowym body SRC i okładzinami wraz kolbą od ostrej. Leży na "ekspertyzie" już ponad rok i 4 miesiące. Więc nie zdziwił bym się że w przypadku MTW mogło by być gorzej. A po za tym sądzę że wytrzymało by to więcej niż jeden strzał. Zdaję sobie sprawę z tego że żyję w Polsce, jednocześnie z tego jak działa w tym kraju policja. Lecz to że jakiś nadgorliwy policjant działając bezprawnie może chcieć zarekwirować "zabawkę" którą tak naprawdę są repliki ASG, tylko dlatego że wygląda jak broń i jemu jednocześnie się wydaje że ktoś może przerobić ją na broń ostrą, nie oznacza że prawo jest po jego stronie. A ta osoba której zarekwirowano tego "niby AK" gdyby się odwołała to już dawno odzyskałaby ten karabinek i być może również odszkodowanie za bezprawne przetrzymywanie przedmiotu na który nie jest wymagane zezwolenie, rejestracja ani nie jest przedmiotem przestępstwa. Co do wytrzymałości materiału z którego wykonane są repliki ASG to osobiście nie zaryzykowałbym odpalenia naboju 5.54 (oczywiście gdyby to wogóle było możliwe) trzymając w rękach nawet najlepiej wykonanego Inokatsu. Edited May 21, 2009 by maark Quote Link to post Share on other sites
Sobol26 Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 W Białymstoku zarekwirowano w grudniu zeszłego roku replikę elektryczną AK, może rozmawiamy o tej samej. Chłop zapomniał pokrowca z domu i musiał przenieść replikę z samochodu do klatki schodowej. Zajęło mu to dokładnie kilkadziesiąt sekund, jednak to wystarczyło, "życzliwych" sąsiadów nie brakuje:) Nie pomogło tłumaczenie, że to replika o napędzie elektrycznym, zasilana odłączalnym akumulatorem, strzelająca plastikowym shitem. Jakiś tydzień temu otrzymał replikę z powrotem, na szczęście nietkniętą. Odnośnie M.T.W., chyba na gasguns.com ktoś się wypowiadał, że łatwiej (i taniej)byłoby zbudować karabin od nowa niż przerobić tę replikę na ostrą wersję. Ale fakt, problem z realizmem replik, zwłaszcza GBB staje się coraz bardziej rzeczywisty. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Nie jest to temat o tym czy to wytrzyma czy nie i czy policja może zarekwirować czy nie, bo nawet ja nie może to to zrobi jak będzie chciała. A ta osoba już 3 odwołania pisała i zawsze odpowiedź brzmiała że prowadzone są badania. EOT. Sobol nie to było w kraku. Ktoś wie dlaczego wersje SR16 mają mniejszą moc? Quote Link to post Share on other sites
Guest Nazgool Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Pamiętaj że żyjesz w Polsce a tu jest wszystko możliwe. Znam przypadek gdzie zarekwirowano AK marki TM z metalowym body SRC i okładzinami wraz kolbą od ostrej. Leży na "ekspertyzie" już ponad rok i 4 miesiące. Więc nie zdziwił bym się że w przypadku MTW mogło by być gorzej. A po za tym sądzę że wytrzymało by to więcej niż jeden strzał. Tak tylko wtrącę do Waszej dyskusji, że działanie policjanta było całkowicie usprawiedliwione. Repliki ASG tu gdzie mieszkam są traktowane jako broń i ujęte w ustawie o zwalczaniu przestępczości pod nazwą "realistyczna imitacja broni palnej". Nie daj Panie Boże nikomu by wyciągnął coś takiego na publice, np przez wymówkę, że zapomniał pokrowca. Pewien kolekcjoner Polak nie tak dawno pokazał kawałek klingi miecza na deptaku miasta, w którym mieszkam. Dosłownie za 5 minut miał policję na karku i ekspresowy wyrok w sądzie. Tłumaczenie "zapomniałem pokrowca" i miałem "życzliwych sąsiadów" jest dziecinne. Takie zachowania są ostro krytykowane np na Arnim jako bardzo nieodpowiedzialne. Bo kto wie tak naprawdę, że replika to nie jest ostra broń ? Czy nie tylko ten kto ją posiada ? Trochę dziwna sprawa z tą historią Sobola, w sumie za taką kasę obsługa klienta gorzej niż do d...y. Edited May 21, 2009 by Nazgool Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Zaznaczam, że korpus nie przyjmuje siły strzału na siebie :) po to jest tzw. barrell extension. Korpus przyjmuje tylko ruch suwadła po strzale, a rygiel rygluje sie właśnie na przedłużeniu lufy. Tu masz schemat w razie wątpliwości :) http://www.bushmaster.com/electronic-docum...20Schematic.pdf W customowym karabinku od RA-Tech jest ponoć górny korpus od ostrej wstawiony :) edit SR16 mają chyba ciut krótrzą lufę, więc kula szybciej ją opuszcza - krótszy czas działania ładunku. Przynajmniej tak mi sie wydaje :) Edited May 21, 2009 by sebin Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) I właśnie o takie zachowanie policji jak pisze Nazgool mi chodzi. Przy kontroli drogowej albo coś mogą się zaciekawić no jest w pokrowcu w bagażniku ale już naprawdę EOT. Ale jak? Mają lufę wewnętrzną kończącą się w połowie zewnętrznej? Edit: chodzi mi o tą wersję: http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airs...il?prodID=26859 Edited May 21, 2009 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Albo którka lufa w środku, albo testowali na słabym gazie (w co nie wierze bo podobno słaby gaz nie robi na Inokatsu wrażenia) :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Bo właśnie mnie to zastanawia bo starsze wersje mają podane aż 480fps. Quote Link to post Share on other sites
Guest Nazgool Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Powiem tak. Po co przerabiać Inokatsu ? Przy odpowiedniej sumie pieniędzy można z USA kupić AR-15 w częściach ;-) . Bez zbędnych pytań. Ból w Polsce polega na braku regulacji prawnych i jasnej sytuacji. No, ale jak to pisaliście w Polsce jest wszystko możiwe. Swoją drogą łapy mnie świerzbią na to Inokatsu :D Edited May 21, 2009 by Nazgool Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Nie ma po co, ale niebiescy panowie mogą tych powodów znaleźć dużo ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Nazgool Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 -=treść skasowana=- Daruj sobie głupie i nic nie wnoszące opinie... Chopin Quote Link to post Share on other sites
Amadem Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 Albo którka lufa w środku, albo testowali na słabym gazie (w co nie wierze bo podobno słaby gaz nie robi na Inokatsu wrażenia) :) Wystarczy zmienić sprężynę na stock WA ;) Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted June 8, 2009 Report Share Posted June 8, 2009 A czy ktos juz widzial w sprzedazy body Inokatsu od M16A1/M733? Quote Link to post Share on other sites
Amadem Posted June 8, 2009 Report Share Posted June 8, 2009 A czy ktos juz widzial w sprzedazy body Inokatsu od M16A1/M733? Nie ma, ale zanim wyjdzie mozesz wstawic upper A1 od RS, a na lowerze od Ino grawerke zrobic. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted June 8, 2009 Report Share Posted June 8, 2009 Fakt przecie mozna zrobic na RSie :) Dzieki Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted June 9, 2009 Report Share Posted June 9, 2009 Czy lower od ostrej bedzie pasowal, czy rozni sie od GBB? Quote Link to post Share on other sites
tytus_5 Posted June 9, 2009 Report Share Posted June 9, 2009 Teoretycznie tak - ale wątpie byś go swobodnie zakupił za granicą i przesłał do polski Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted June 9, 2009 Report Share Posted June 9, 2009 (edited) Z lowerem może być problem w miejscu gdzie jest boltcatch ;) Edited June 9, 2009 by sebin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts