Pies Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Jestem pewny że Model od A&K będzie mocniejszy, mój kupiony na Zbrojowni posiada 440 fps a kolegi Model z P&J 420fps poza tym w modelu P&J kolba po złożeniu trochę lata u mnie jest wszystko ok . Mój ma w stocku akumulatro 9.6V a u kolegi 8.4V. poza tym nie ma innych znaczących różnic G*** prawda. P&J to A&K "poprawione" przez krakmanów. Jakieś tam drobne poprawki typu podkładkowanie i smarowanie w GB, nie wiem też czy czegoś nie wymieniają. U krakmanów też jest 9,6v (firefox o ile się nie mylę). Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 (edited) Replika w naszej konfiguracji posiada siłę wystrzału około 410 - 420 fps. Szybkość wystrzału uzyskaliśmy dzięki zmianą zastosowanym w mechanizmie stosując części o podwyższonej wytrzymałości, takie jak: * sprężyna (125 m/s) * chromowany cylinder o zwiększonej średnicy * wzmocniona metalowa głowica cylindra (o zwiększonej średnicy przeznaczona do zestawu cichego) * wzmocniona stożkowa kierunkowa głowica tłoka z łożyskowaniem (przeznaczona do zestawu cichego, łożyskowanie powoduje łatwiejszą pracę sprężyny) * silnik o zwiększonym momencie obrotowym * wszystkie zębatki są stalowe osadzone na stalowych łożyskach ślizgowych 6mm * prowadnica sprężyny jest w standardzie wzmocniona(metalowa) wraz z łożyskowaniem, które powoduje łatwiejszą pracę sprężyny) * zastosowano niskooporowe okablowanie gearboxa Bo wejść na sklep i przeczytać to już ciężko :wink: Ja osobiście chińskiej repliki nie wziąłbym z innego sklepu niż Krakman, a już na pewno nie Gunfire (chyba że nie miałbym wyboru). No ale ta decyzja to już każdego indywidualnie. Edited January 15, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Qzyn Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Mam nadzieje że ta aluzja z "wejściem" na sklep to nie do mnie. Interesowało mnie czy są to te same repliki, różniące się znaczkiem firmowym czy osobne modele. I rzeczywiście Krakman dodaje najwięcej bonusów od siebie do bebechów repliki. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Nie, to do Psa. On pisał że coś tam gdzieś wymieniają ale nie wie co i gdzie. Ssqzyn - tak, to te same repliki, tyle że Krakmani rozkładają gearbox, wymieniają parę części na lepsze i składają wszystko do kupy jak należy. Dodatkowo dokładają swoje logo na body (nie wiem czy to tylko farba czy grawera). Quote Link to post Share on other sites
Qzyn Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 W takim razie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;-) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Dodam tylko że słyszałem jak chodzi AK74 BOYI/P&J i powiem że całkiem ładnie i kulturalnie. Także chyba te części jednak coś dają. Quote Link to post Share on other sites
mrBazyl Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 Dwa pytania: Jaka najdłuższa lufa wejdzie do środka (żeby nie wystawała)? Jaki jest typ cylindra ( w wersji A&K)? Pozdrawiam mrBazyl Quote Link to post Share on other sites
m3nda Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Podczepiam się do pytania wyżej, oraz mam własne. Czy mógłbym zamontować taką kolbę,zamiast tej składanej, czy potrzeba jakiś przejściówek jeszcze? http:// http://www.taiwangun.com/shop,show,950 Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Jeśli dobrze widzę to ta kolba nie ma w zestawie stock tube (tak to się nazywa??) więc musiałbyś dokupić. Quote Link to post Share on other sites
Qzyn Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 Jeśli chodzi o lufę to 410mm. Taki dostałem cynk od Krakman'a/TaiwanGuna z tym że pytałem o 6,03. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Tą broń widziałem w Behind Enemy Lines: Columbia w partyzanach. I się ciągle zastanawiałem co to jest.... :-F Jak z wytrzymałością części? Quote Link to post Share on other sites
kask314 Posted February 1, 2009 Report Share Posted February 1, 2009 G*** prawda. P&J to A&K "poprawione" przez krakmanów. Jakieś tam drobne poprawki typu podkładkowanie i smarowanie w GB, nie wiem też czy czegoś nie wymieniają. U krakmanów też jest 9,6v (firefox o ile się nie mylę). Z całym szacunkiem Pies , korzystałeś z obu replik ?? strzelałeś z modelu A&K i P&J ?? są to podobne firmy ale modele z innych sklepów różnią się mocą , mam przyjemność na każdej strzelance postrzelać z jednej i drugiej i te różnice są , obie repliki zostały zmierzone u kolegi na chrono p&j jest słabszy o co najmniej 15Fps. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 1, 2009 Report Share Posted February 1, 2009 p&j jest słabszy o co najmniej 15Fps. No to rzeczywiście, różnica jak ja Cię nie mogę, pewnie połowę zasięgu się przez to traci :wink: Bo przecież kultura pracy to nie ważna, byle było te 15 FyPySy więcej i penisek dłuższy, bo FyPySy najważniejsze :wink: Quote Link to post Share on other sites
kask314 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 No to rzeczywiście, różnica jak ja Cię nie mogę, pewnie połowę zasięgu się przez to traci :wink: Bo przecież kultura pracy to nie ważna, byle było te 15 FyPySy więcej i penisek dłuższy, bo FyPySy najważniejsze :wink: Co sie spinasz Major , nie chodzi tu o ilość tych Fps tylko różnice między dwoma modelami z innych sklepów , różnica jest i Tyle , nawet jak by było ich o 5 mniej to nie sa INDENTYCZNE . Quote Link to post Share on other sites
Nomad Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 (edited) A nie pomyślałeś, że te różnice bardziej wynikają z tego że jest to... po prostu chińczyk? Kupisz 2 takie same A&K czy PJ i również mogą mieć 15 fpsów różnicy i wtedy Twoja teoria jakoś ma się nijak do rzeczywistości... I to Ty trochę wyluzuj, bo niepotrzebnie wprowadzasz taką atmosferę... Gdyby było 50 fps i więcej różnicy wtedy może i miałbyś rację, ale w tym przypadku to wychodzi po prostu spasowanie części i ich szczelność (gdzie w chińczykach nadal jest to w mniejszym lub większym stopniu loterią) i nic więcej ;) Edited February 2, 2009 by Nomad Quote Link to post Share on other sites
kask314 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 A nie pomyślałeś, że te różnice bardziej wynikają z tego że jest to... po prostu chińczyk? Kupisz 2 takie same A&K czy PJ i również mogą mieć 15 fpsów różnicy i wtedy Twoja teoria jakoś ma się nijak do rzeczywistości... I to Ty trochę wyluzuj, bo niepotrzebnie wprowadzasz taką atmosferę... Gdyby było 50 fps i więcej różnicy wtedy może i miałbyś rację, ale w tym przypadku to wychodzi po prostu spasowanie części i ich szczelność (gdzie w chińczykach nadal jest to w mniejszym lub większym stopniu loterią) i nic więcej ;) Może przesadzam ale ,nie chcem wprowadzać złej atmosfery, po prostu wyraziłem swoje zdanie na temat Replik z A&K i P&J , bo akurat mam okazje sprawdzić obie, szczerze mówiąc można sie przyczepić do jednego szczegółu na zbrojowni A&K ma sprężynę M130 a na Krakamnie M125 (przynajmniej jest tak napisane), spasowanie części ?? możliwe, nie jestem na tyle kompetentny aby dochodzić i szukać różnic tych elementów ;-) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Dokładnie to co napisał Nomad. Poza tym, założę się, że może i P&J mają mniej FPS ale odchylenia w prędkości wylotowej pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami są dużo mniejsze w P&J niż w zwykłym A&K. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Próbował już ktoś może zamienić kolbę na zwyczajną teleskopową (na prowadnicy) od emki? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Ta kolba jest właśnie kozacka. To jest właśnie ten smaczek tej repliki, a ty chcesz zmieniać tą kolbę? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Kozackie to mogą być trampki elo-zioma z ławki pod blokiem. A to że dla Ciebie ta kolba jest kozacka nie znaczy że dla każdego taka musi być, dla mnie na ten przykład jest tragiczna i wygląda jakby chciała a nie mogła, dla mnie tylko ta kolba do LR jest fajna. http://www.taiwangun.com/shop,show,844 A zwykłe teleskopowe mają tę przewagę, że możesz założyć SF i trzymać tam porządną batkę. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Niby tak. Ale nie musisz od razu podnosić tonu jak do mnie piszesz. Ja wyraziłem tylko swoją opinię na temat tej kolby. Ale dla mnie ta kolba to + 10pkt lansu. Tak, major. Tylko ta kolba do LR300 pasuję. [Tą bron mieli partyzanci w BEL: Columbia.] Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Ech, chłopaki, po co się denerwować :) Obecna kolba jest jak dla mnie nieco za długa (chociaż można ją nieco przyciąć, ale to już nieodwracalna ingerencja). Przerabiałem już przy poprzedniej replice baterię w ładownicy na kolbie i wolałbym tego tymj razem uniknąć. Kolba z linku rzeczywiście wygląda "kozacko" - ale też już ją miałem w poprzedniej replice i latała na wszystkie strony jak opętana (nie wiem, może miałem trefny egzeplarz). Zastanawiam się więc teraz nad zamontowaniem normalnej prowadnicy + kolby a'la hk416 bo można ją regulować i zmieści się w niej bateria large i zapytałem, czy ktoś już coś takiego próbował robić (bo nie wiem, czy przez to, że w LRce jest o wiele krótszy ten "wystajnik" wychodzący z tyłu body i stabilizujący kolbę normalna kolba też nie będzie się gibać). Założyłem, że dla takiego skromnego zapytania nie ma sensu tworzyć osobnego topicu w dziale o tuningu, tylko zapytać tutaj. No nic, czekam, może ktoś się pochwali taką przeróbką. Jeśli nie, to po najbliższej wypłacie sam napiszę, jak to się sprawdza, może komuś się to przyda :) Quote Link to post Share on other sites
Qzyn Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Czy wie ktoś może jakiego typu szyna pasuje do LR'a ? Chodzi mi o szynę RIS na okładzinę przednią, w celu przymocowania jakiegoś chwytu(pistoletowego) Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Ja kupiłem w ciemno tę szynę: http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1616 i pasuje. Otworki na śrubki pokrywają się z grubsza z otworkami w chwycie, więc można ją bezproblemowow przykręcić w dowolnej konfiguracji (dokładnie pośrodku chwytu, przesuniętą do przodu <latarka>, lub do tyłu <chwyt>). Ma 9cm długości. Dostarczana jest ze śrubami i kluczem do nich: Ogólnie rzecz biorąc jest spoko, siedzi pewnie, nie chwieje się - możliwe, że luzy pojawią się z czasem, gdy gwinty w otworkach w chwycie się wyrobią, ale w końcu śrubki masz dwie, a otworków aż pięć :) Jeśli komuś przeszkadza drobne przesunięcie otworków szyny i chwytu względem siebie, można te pierwsze poszerzyć leciutko jakimś wiertłem do metalu a i tak nadal śrubki będą ją pewnie trzymały w tych nieco większych dziurkach. Jest tylko jedno ale - śrubki są trochę za długie i po wkręceniu do końca "wystają" po wewnętrznej stronie chwytu uniemożliwiając zsunięcie chwytu w celu wymiany baterii. Trzeba je wtedy lekko wykręcić (nie całkowicie) aż się wystarczająco "schowają" i wtedy zsunąć chwyt. Można oczywiście skrócić same śrubki/kupić krótsze, ale ja na razie i tak mam tylko jedną baterię, więc się nie przejmuję :) Na koniec pytanie ode mnie - czy znacie jakieś tłumiki QD pasujące do tłumika płomieni LRki? Quote Link to post Share on other sites
Qzyn Posted March 6, 2009 Report Share Posted March 6, 2009 Dziękuję bardzo za pomoc. Właśnie nie chciałem kupować w "ciemno" Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts