Switek69 Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 W zawiązku z tym, że zakupiłem Gerlach wz/ 98z, ze stali oksydowanej nie jestem pewien co do sposobu traktowania tego noża by służył mi jak najlepiej. O ile mi wiadomo oksydowana stal nie ma właściwości nierdzewnych. Zatem jakimi olejami/smarami powinienem konserwować ostrze? Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 26, 2008 Report Share Posted October 26, 2008 Ostrze możesz smarować jakimkolwiek olejem czy smarem w rozsądnych ilościach. Jeśli natomiast chcesz tego noża używać również w celach spożywczych musisz używać olejów jadalnych. Dobra jest oliwa z oliwek, może byc zwykły olej spożywczy. Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted October 26, 2008 Author Report Share Posted October 26, 2008 Jak na razie potraktowałem ostrze oliwą z oliwek bo nic innego w domu nie mam... Co do zastosowań spożywczych... wędlinę, ser i chleb kupuję, jak na razie krojone... ;) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Kup sobie 200gram wosku pszczelego (naturalnego nie żadnej stearyny) rozpuść i dodaj oliwę z oliwek w ilości żeby po wystygnięciu powstała gęsta pasta konsystencji masła. idealnie komserwuje to noze dodatkowo skórzane pochwy a jednocześnie nie jest szkodliwa dla ciebie. Bardzo ładnie rozpuszcza się to w słoiku w mikrofali. Po rozpuszczeniu się wosku wystarczy słoik zakręcić i zszejkować do osiągnięcia jednorodnej masy. Quote Link to post Share on other sites
cube Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Stal to 50hs, czyli rdzewna węglowka. Po to wlasnie jest oksydowana, aby nie łapala rudej mendy. Jesli nóż ma tylko leżec na półce, to kilka kropel każdego olejku na szmatkę, przetrzeć i wystarczy. Jeśli ma byc używany, to konserwacją można nazwać przetarcie głowni do sucha przed włożeniem do suchej pochewki. Jesli natomiast będą miały miejsce ciężkie warunki polowe, tzn będzie duża wilgotność powietrza i brak olejku do smarowania możesz wykorzystać to co produkuje twoj organizm - łój, np. z okolic nosa. Całkowicie naturalny, nieszkodliwy i zawsze "pod ręką". A najlepszy olejek do konserwowania ostrzy, pochewek i rekojesci (drewniane, skórzane) to olejek kameliowy - nie jełczeje. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Te same właściwości ma chyba olej lniany. Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Najlepszy sposób żeby nóż nie rdzewiał to po prostu go używać :) a po uzyciu wytrzec/wysuszyć. Dopiero jak przez dłuższy czas nie będziesz używał to wtedy lepiej konserwować. Sporo czasu używałem opinela z węglówki jako edc i tak właśnie z nim postępowałem. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Czasami wycieranie i suszenie nie wystarcza. Wystarczy przekroić takim nożem cytrynę czy jakiś inny owoc i powitać rude wypryski :) Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Cytrynka raczej rozpuszcza nalot rdzy. Chyba, że mokry od soku nóż schowamy do pochwy. Generalnie tak jak pisali koledzy - wycierać do sucha, przetrzeć dowolnym olejem jadalnym, z preferencją lnianego lub mikstury Arenda. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Mikstura dobra na wsystko. Co ciekawe powstała jako smar do konserwacji wnętrza lufy sztucera czarnoprochowego ale obszar zastosowen stale się zwiększa. Quote Link to post Share on other sites
Spinatz Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Tak wskrzeszając temat: radzę uważać na wszelakie kwasy, nawet sok z cytryny może mu zaszkodzić. Miałem kiedyś ten nóż i po rozkrojeniu cytryny oksyda po prostu z niego spłynęła. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.