AWR_Ronin Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 No nie przesadzajmy z tą wygodą - w czymś takim nie będzie nigdy tak wygodnie jak w "przytulnym mieszkanku"... Jedyne co można zrobi dla wygody to: - dać jak najwięcej trawy żeby odizolować się od podłoża (zarówno jeśli chodzi o temperaturę jak i wilgoć); - dać gdzie tylko można folię - zwłaszcza dach przed zamaskowaniem można zabezpieczyć folią. Więcej to nawet wojskowe podręczniki nie opisują bo takie coś można sobie wymyślić samodzielnie - wszystko zależy od warunków, dostępnych materiałów itd. Ronin Quote Link to post Share on other sites
panda080 Posted November 15, 2008 Author Report Share Posted November 15, 2008 Czyli mógłbym sobie przenocować w tym http://img227.imageshack.us/my.php?image=bunkier1oh7.jpg lub w tym http://img264.imageshack.us/my.php?image=okop600x450ue1.jpg jeśli dobrze odizoluje trawą albo sianem podłogę i ściany? Quote Link to post Share on other sites
Dale Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 A ja mam pytanie o ten "sztab" z poprzedniej strony. Jak wyglądały ściany? Po prostu pozostawiona ziemia, czy żerdzie? I czy były w środku jakieś filary, żeby dach nie padł? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 Ściany były zwyczajnie wyrównane saperką - jeżeli nie mają powyżej 1,5 m wysokości to nie ma potrzeby zabezpieczania ich deskami. Jeżeli z kolei dach nie ma szerokości powyżej 5 m nie trzeba go podpierać filarami (chyba że byłby czymś dodatkowo obciążony, ale to już inna bajka). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 Nie saperką, a łopatką piechoty. :lol: Quote Link to post Share on other sites
panda080 Posted November 30, 2008 Author Report Share Posted November 30, 2008 Jak chyba wiecie, ja mam górną połowę ścian zrobioną z worków, i mam pytanie czy mam coś więcej robić ze ścianami i dachem oprócz folii/plandeki? No i z tą izolacją podłoża, co byście powiedzieli na to, żeby dać podłogę z drewna (jakieś dechy może belki) a na to gałązki, trawa itp? Quote Link to post Share on other sites
lesio_10 Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Na podłogę to najlepiej siano, a do teg trochę ściółki i trawki. Wtedy to jest luksus :-P Ale desek nigdy nie kładłem, zawsze całą podłogę budowaliśmy z łąkowo-leśnych darów. Quote Link to post Share on other sites
panda080 Posted December 2, 2008 Author Report Share Posted December 2, 2008 A macie jakieś pomysły jak uszczelnić ściany? i jak zrobić zamykane otwory, bo jeśli by było szczelne, to przydały by się otwory na wywietrzanie. Quote Link to post Share on other sites
Halfling86 Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 A macie jakieś pomysły jak uszczelnić ściany? i jak zrobić zamykane otwory, bo jeśli by było szczelne, to przydały by się otwory na wywietrzanie. Folią, albo pałatką. Quote Link to post Share on other sites
panda080 Posted December 3, 2008 Author Report Share Posted December 3, 2008 Ehh... do kitu, że zrobiłem taki wielki bunkier... :wink: teraz to będzie ciężko, żeby ciepło trzymał i w ogóle. Ale to będzie od środka kupnie wyglądać - wszędzie folia/pałatka :???: szkoda, ale będę musiał to zrobić. Jak tylko będę miał folię. A tak w ogóle to, opłaca się już robić coś z dużej (powiedzmy 2x2x2) "ziemianki" takie nocne lokum? Będzie to w ogóle działało tzn. po izolacji itp.? :?: Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Działało jako co? Wszystko fajnie ale takie pozycje buduje się w zależności od celu, który zakłada się na początku. Co chcesz więc skonstruować? Pozycję obronną, obserwacyjną, magazyn dla sprzętu w razie okupacji? Ronin Quote Link to post Share on other sites
panda080 Posted December 6, 2008 Author Report Share Posted December 6, 2008 Chyba coś jakby pozycje obronną gdzie będzie się dało nocować. Quote Link to post Share on other sites
wojto Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 (edited) Na podłogę to najlepiej siano, a do teg trochę ściółki i trawki. Wtedy to jest luksus :-P Ale desek nigdy nie kładłem, zawsze całą podłogę budowaliśmy z łąkowo-leśnych darów. Jako izolacja podłogi mogłaby się sprawdzić folia malarska - prawie nic nie waży, kosztuje grosze i całkiem nieźle trzyma ciepło. Jedna paczka 25m2 starcza na 5-6 warstw podłogi w ziemiance co powinno dać jaką-taką izolację. Co prawda nie próbowałem tego sam ale używałem jej zamiast karimaty śpiąc w jednoosobowym dołku strzeleckim i jako dodatkową izolacja pod namiot w zimę i było OK. Edited December 10, 2008 by wojto Quote Link to post Share on other sites
Widżiks Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Co do tego wejścia to można posplatać siatkę z cienkich patyków i poprzeplatać siano pomiędzy nimi albo przywiązać siano, gałązki i inne takie jaką nitką ciemnozieloną Quote Link to post Share on other sites
panda080 Posted April 23, 2009 Author Report Share Posted April 23, 2009 (edited) No to pięknie, nie pośpieszyłem się ze zrobieniem wodoszczelnego dachu i mam - baseniki :wink: już od kilku miesięcy woda w nich stoi i nie zamierza raczej się stamtąd wyprowadzić. :wink: Macie na to jakąś rade? Można coś z tym zrobić? Bo już folii i innych uszczelniaczy mam wpiz... bardzo dużo a wykorzystać ich nie mogę, bo zalane wszystko, druga ziemianka tak samo, wszędzie woda. :/ Edited April 23, 2009 by panda080 Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 zrobić pare otworów odprowadzających wilgoć w dachu i czekać na upały, ewentualnie łopatka piechoty i robić drenaże w podłodze aż nie odprowadzisz wody na zewnątrz Quote Link to post Share on other sites
MartinSKOT Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 A nie lepiej po prostu zrobić delikatnie pochyły dach ? Pod maskowaniem dać np rozłożone worki na śmieci jaka ochrona przed wodą. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts