enx Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 (edited) Witam Wczoraj rozkręciłem gearbox , bo wpadłem na pomysł że z cylindra można zrobić mod0 przy odrobinie taśmy teflonowej, klejącej i izolacyjnej. To się udało i po złożeniu wszystkiego GB wygląda tak: http://img252.imageshack.us/img252/548/img2769kopiaba5.gif Wydaje mi się, że wszystko dobrze poskładałem. Po złożeniu szkieletu gearboxa, dokręceniu śrubek i zamontowaniu silniczka naciskam spust i słychać tylko krótkie i głośne "wziuum" i wtedy albo górna, prawa zębatka kręci się cały czas puki naciskam spust a dysza, tłok itd się nie ruszają, albo wszystko w środku się blokuje (zębatki) i przy otwieraniu Gb (poluzowaniu górnej części szkieletu) oddaje on sam strzał. Siedzę nad tym 2 dni i już nie mam siły... (nie linkować mi mechboxem, bo miałem już chyba 15 wejść wciągu 2 dni) Pozdrawiam, proszę o pomoc. Jacek PS. Na fotce przekrzywił mi się trochę anti-reversal (normalnie jest na swoim miejscu) Edited November 7, 2008 by enx Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Po 1 - cylinder założyłeś odwrotnie. Po 2 - wywal tą taśmę, bo to i tak nic nie da. "Na oko" wszystko na tym zdjęciu wygląda OK (poza tą taśmą i źle założonym cylindrem). Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 1. Anti-reversal wygląda, jakby był założony odwrotnie. 2. Załóż odwrotnie cylinder, bo będziesz miał połowę fps. 3. Sprawdź czy nie zamieniłeś kabli na wtyczce, tzn czy silnik kręci Ci w dobrą stronę. 4. Zrób poprawny shimming. 5. Sprawdź czy podczas składania GB tłok siedzi poprawnie w swoich prowadnicach. 6. Sprawdź czy nie masz ukruszonego/ułamanego pierwszego zęba w tłoku (tego najbliżej prowadnicy) 7. Naładuj dobrze baterię. 8. Sprawdź, czy wszystkie zęby na kołach zębatych zazębiają się (polska język - trudna język ;) ) Jeśli to nic nie pomoże, to najbliżej masz chyba do asgshopu ;) Quote Link to post Share on other sites
enx Posted November 7, 2008 Author Report Share Posted November 7, 2008 (edited) Antireversal jest dobrze - dłuższa część u góry, krótsza na dole Co to shimming? Podkładkowanie? - Jest dobrze. Zęby i reszta OK, bateria naładowana. A co do taśmy to jest odpowiednio zamocowana - testowałem, bez taśmy z dyszy wylatuje powietrze o mniejszym ciśnieniu. Edited November 7, 2008 by enx Quote Link to post Share on other sites
enx Posted November 7, 2008 Author Report Share Posted November 7, 2008 A, prawa, górna zębatka nie styka się z dolną (przynajmniej przed złożeniem szkieletu) Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Wszystkie mają się zazębiać, nawet przed złożeniem. Złożenie to po prostu dołożenie drugiej połówki do "działającego" gb. Nie wiem które koło zębate, to "górne prawe". W GB masz zębatkę silnikową, środkową i tłokową. Quote Link to post Share on other sites
enx Posted November 7, 2008 Author Report Share Posted November 7, 2008 (edited) Silnikowa z tłokową (2 i 3 na rysunku) Wzialem teraz pod uwagę baterię... + i - Przy jednej kombinacji zębatki się kręcą wydając "Wziuum",a przy drugiej silnik tyka tylko Edited November 7, 2008 by enx Quote Link to post Share on other sites
enx Posted November 7, 2008 Author Report Share Posted November 7, 2008 Przejrzałem trochę zdjęć GB i 2 z 3-ką się nie stykają nigdzie. Wygląda na to, że zębatka się z tłokiem nie zazębia wogóle... Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 (edited) Jak bardzo wystaje tłok z cylindra przy składaniu? Powinien na tyle wystawać by umożliwiać złapanie ostatniego zęba przez zębatkę tłokową. Pytanie z innej beczki - czy jesteś pewien że wszystkie zębatki chodzą? bo może być tak że silnik jest tak odsunięty od zębatek że w ogóle się z nimi nie zazębia i wtedy tylko silnik chodzi a reszta gearboxa nie pracuje Edited November 19, 2008 by kermit Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Na zdjęciu wydaje mi się, ze widzę, z masz rozwalony ostatni ząb tłoka. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Ten temat jasno pokazuje, że nie każdy powinien brać się za GearBox... Brutalne, ale prawdziwe. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Najprościej będzie, jeżeli mając rozkręcony gb, wsadzisz zębatki i tłok na miejsce. Potem pokręć palcem zębatkami i patrz czy tłok się cofa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts