Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Coś nie tak z Gearboxem

Recommended Posts

Witam

Wczoraj rozkręciłem gearbox , bo wpadłem na pomysł że z cylindra można zrobić mod0 przy odrobinie taśmy teflonowej, klejącej i izolacyjnej. To się udało i po złożeniu wszystkiego GB wygląda tak:

http://img252.imageshack.us/img252/548/img2769kopiaba5.gif

Wydaje mi się, że wszystko dobrze poskładałem.

Po złożeniu szkieletu gearboxa, dokręceniu śrubek i zamontowaniu silniczka naciskam spust i słychać tylko krótkie i głośne "wziuum" i wtedy albo górna, prawa zębatka kręci się cały czas puki naciskam spust a dysza, tłok itd się nie ruszają,

albo wszystko w środku się blokuje (zębatki) i przy otwieraniu Gb (poluzowaniu górnej części szkieletu) oddaje on sam strzał.

Siedzę nad tym 2 dni i już nie mam siły...

(nie linkować mi mechboxem, bo miałem już chyba 15 wejść wciągu 2 dni)

Pozdrawiam, proszę o pomoc.

Jacek

PS. Na fotce przekrzywił mi się trochę anti-reversal (normalnie jest na swoim miejscu)

Edited by enx

1. Anti-reversal wygląda, jakby był założony odwrotnie.

2. Załóż odwrotnie cylinder, bo będziesz miał połowę fps.

3. Sprawdź czy nie zamieniłeś kabli na wtyczce, tzn czy silnik kręci Ci w dobrą stronę.

4. Zrób poprawny shimming.

5. Sprawdź czy podczas składania GB tłok siedzi poprawnie w swoich prowadnicach.

6. Sprawdź czy nie masz ukruszonego/ułamanego pierwszego zęba w tłoku (tego najbliżej prowadnicy)

7. Naładuj dobrze baterię.

8. Sprawdź, czy wszystkie zęby na kołach zębatych zazębiają się (polska język - trudna język ;) )

Jeśli to nic nie pomoże, to najbliżej masz chyba do asgshopu ;)

Antireversal jest dobrze - dłuższa część u góry, krótsza na dole

Co to shimming? Podkładkowanie? - Jest dobrze.

Zęby i reszta OK, bateria naładowana.

A co do taśmy to jest odpowiednio zamocowana - testowałem, bez taśmy z dyszy wylatuje powietrze o mniejszym ciśnieniu.

Edited by enx
  • 2 weeks later...

Jak bardzo wystaje tłok z cylindra przy składaniu? Powinien na tyle wystawać by umożliwiać złapanie ostatniego zęba przez zębatkę tłokową.

Pytanie z innej beczki - czy jesteś pewien że wszystkie zębatki chodzą? bo może być tak że silnik jest tak odsunięty od zębatek że w ogóle się z nimi nie zazębia i wtedy tylko silnik chodzi a reszta gearboxa nie pracuje

Edited by kermit