Borol Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Witam.Chcę kupić: http://miwo-military.net/-produkty/pid,528...-taktyczne-ST-1 i to http://miwo-military.net/-produkty/pid,495...-taktyczny-PT-4 I tu moje pytanie. Jak "polaczyc" obie te rzeczy? Da sie? Bedzie jakies mocowanie? Mialem tylko kontakt z OLV dlatego nie wiem:) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Halfling86 Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Witam.Chcę kupić: http://miwo-military.net/-produkty/pid,528...-taktyczne-ST-1 i to http://miwo-military.net/-produkty/pid,495...-taktyczny-PT-4 I tu moje pytanie. Jak "polaczyc" obie te rzeczy? Da sie? Bedzie jakies mocowanie? Mialem tylko kontakt z OLV dlatego nie wiem:) Pozdrawiam Da radę. Mocowanie to po prostu przelotki (pas) i taśmy (szelki). Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted November 21, 2008 Author Report Share Posted November 21, 2008 Jak to do mnie dojdzie to jakos skumam jak połączyc? Czy coś musze obczaić innego? Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Jezeli umiesz zalozyc szelki w szkolnym tornistrze tak, zeby sie same nie rozplataly, to sobie poradzisz. Jak nie, to opisem slownym chyba Ci nikt juz nie pomoze, to jak z wiazaniem bucikow. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted November 21, 2008 Author Report Share Posted November 21, 2008 Ok,Ok. Heh. a jeszcze taki lekki offtop. Takie połączenie jest lepsze od np Kp-8 albo chest rigga? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 To zależy do czego używasz. Jeśli do zielonej to nie ma lepszego oporządzenia niż beltkit (pas+szelki). Jeśli czarna to lepszy będzie chest lub kamizelka (z naciskiem na chesta). Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Za KP-8 nie ręczę, ale przez rok używałem KP-9, brdzo do niej podobnej. Wymieniłem na pasoszelki Jacko. Nie żałuję. Co prawda wymaga to nieco większej samodyscypliny przy ładowaniu oporządzenia, ale do zielonej jest naprawdę znacznie wygodniejsze. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 (edited) Co prawda wymaga to nieco większej samodyscypliny przy ładowaniu oporządzenia Fakt, potwierdzam w 100%. Ja swój beltkit mam obładowany "2 piętrowo" i odczuwam mocne braki miejsca, właśnie rozważam w niektórych miejscach "3 piętro" żeby się spakować. Jednak wygoda beltkitu w lesie równoważy wszystkie jego wady (de facto jedyna to mniejsza pojemność niż taki chest rig, a i to nie aż tak bardzo). Edited November 21, 2008 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Chesta nigdy nie miałem, ale IMO jego pojemność jest zupełnie inna - masz wszystko z przodu, a na pasie jednak parę rzeczy trafia na plecy, i dobranie ise do nich w trakcie akcji jest mocno utrudnione. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Ja ostatnio ubrałem chesta do lasu właśnie dla testu i zdecydowanie nie polecam. A co do tego że parę rzeczy trafia na plecy - owszem, ale na plecy wrzucasz raczej rzeczy które w czasie akcji nie są potrzebne. Ja w każdym razie nie polecam nikomu do lasu niczego innego niż beltkit i już wiem, że sam nic innego też do lasu nie założę. Tyle ode mnie. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 O konfiguracjach oporzadzenia jest zupelnie inny temat, wiec prosze tam prowadzic swoje dyskusje, to raz. Dwa, ze sa rozne upodobanie i mowienie ze do lasu tylko beltkit jest dobry jest blednym zalozeniem (przykladowo sam wielokrotnie nosilem nawet na dluzsze patrole chesta razem z duzym plecakiem i nie bylo mi jakos niewygodnie, ale moze to ja dziwny jestem) Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Takie połączenie jest lepsze od np Kp-8 albo chest rigga? Ja posiadam taki zestaw (kupilem okazyjnie jak myslalem, ze nada sie na 1 linie) i nie uzywam, bo wole chest rig (tez miwo). Nie moge pozwolic sobie na posiadanie szpeju na dupie, bo wtedy moj plecak sie z nim kloci, a chesta nosze wlasnie jako dobre zrownowazenie ciezkiego plecaka i platforme do przenoszenia srodkow symulowanej walki pod reka. W dodatku chesta moge nosic zaladowanego ostro do plecaka z zapietym pasem biodrowym. Ale nie mozesz porownywac, co lepsze. Wszystko jest kwestia wyboru "cos za cos", wlasnych preferencji i wielokrotnego sprawdzenia, czy to dziala w praktyce. Zrobiles dobry wybor, bo kupiles zestaw modulowy, i nastepne platformy (chest, kamizelka) bedziesz juz mogl kupic taniej i adaptowac do swoich potrzeb. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Fakt, jeśli ktoś używa plecaka to sprawa zmienia się diametralnie. Ja pisałem o noszeniu samego oporządzenia. Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Ja również jestem zwolennikiem beltkitów :D i właśnie planuje zakup nowego i ten zestaw mnie zainteresował... Ale jak patrze jest tylko system 20mm... Nie wiecie gdzie dostać 25mm?? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Eeeee? toć przecież w miwo możesz sobie wybrać mocowanie i zamowic w takim systemie jaki chcesz. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Sprawdziłem. Z nieznanych mi powodów w Pasach Miwo P. Nie ma opcji wyboru. Znaczy jest ale samo 20mm. To musi być albo pomyłka albo jeszcze się nie dorobili powiększonych szablonów. Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Posiadam chyba PT3, i system jest na pewno MOLLE. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Mój kolega z formacji ma pas PT4 z Miwo Praszka i też ma taśmy Molle. Quote Link to post Share on other sites
dawid_o Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 piszesz w adnotacji do zamówienia jaki chcesz system i wykonują. Pamiętaj tylko że mają teraz 3 systemy, polski 20 mm, 25 mm i od niedawna "prawdziwe molle" Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 A co to znaczy prawdziwe molle? Quote Link to post Share on other sites
dawid_o Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 do tej pory robili paski poziome 25 mm natomiast tasmy służące do przeplatania były 20 mm, pionowe przeszycia były w innych odstępach niż w molle. Teraz szyją już zgodnie z molle jeżeli chodzi o taśmy i przeszycia. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Toś Dawid strzelił... Jkai jest pasek do przeplatania nie ma wlasciwie dużego znaczenia, on może być i 40 mm jeśli przeszycia będą odpowiednio szerokie. Ostatnio praszka zaczęła przeszywać molle co chyba 37mm a wcześniej robiła to co 35. Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 "Od 20sierpnia wprowadzilismy typowo amerykański system tasm i wygląda to tak: tasmy 25mm, przeszycia między tasmami co 38mm, przerwa między tasmami to 25mm, tasmy troczące 25mm - TYPOWO AMERYKAŃSKI wczesniej system molle wykonywaliśmy tak: tasmy 25mm, przeszycia między tasmami co 3cm, przerwa między tasmami to 25mm, tasmy troczące 20mm." Mail od Miwo P z 4 listopada. Mam nadzieję że wszyscy rozumieją. Teraz trzeba się spowiadać jakie ma się kamizelki albo kieszenie żeby system pasował ;) (o same paski chodzi). Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted November 24, 2008 Author Report Share Posted November 24, 2008 Dzięki wszystkim za rady. Jednak uznałem ,że dozbieranie do kp-9 bedzie lepsze. Nie noszę na akcji plecaków a wole mieć jednak jeszcze coś "takiego". Pozdrawiam i dzięki Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Przekonfigurowałem dzisiaj swego beltkita opartego o PT-2 i okazało się, że żeby zmieścić to co chciałem, powinienem przytyć o 50% - totalna porażka :( Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts