aikikai Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Witam BArdzo potrzebuję wymiarów, najlepiej dokładnego schematu zwymiarowanego naboju 7,62x39. Potrzebuję ich do stworzenia trójwymiarowego modelu łuski tego do tego naboju. Za wszelką pomoc jestemz góry niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam Aikikai Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Jakieś 2 min z googlem http://www.portierramaryaire.com/foro/viewtopic.php?p=27774 http://stevespages.com/jpg/cd762x39.jpg Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted November 28, 2008 Author Report Share Posted November 28, 2008 No wielkie dzięki Panowie! Idealny rysunek; moglibyście mi tylko pomóc jeszcze w rozszyfrowaniu tych symboli? Domyślam się, że czerwone znaczą średnicę przez bryłę łuski na danej wysokości. Ale nie mogę dojść co znaczą wartości zielone po prawej stronie? Jest to chyba wysokość od dołu? Czy dobrze mi się wydaje? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 Tak, zielone to wysokość od dołu a po lewej masz średnice w danym miejscu. Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted November 29, 2008 Author Report Share Posted November 29, 2008 Bardzo, bardzo, bardzo Wam dziękuję za szybką iprecyzyjną odpowiedź ;) Pozdrawiam Aikikai Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted November 29, 2008 Author Report Share Posted November 29, 2008 A czy znacie Panowie link do schematu od wewnątrz? Może z wymiarami? :> Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted November 29, 2008 Author Report Share Posted November 29, 2008 Mam jeszcze jedną prośbę, jako że chciałbym zrobić wmiarę dokładny obraz trójwymiarowy tejże łuski potrzebuję znać jeszcze wewnętrzne wymiary spłonki, (rozumiem, że spłonka jest stałą, nieodłączną) częścią łuski. Proszę o wymiary zaznaczone na rysunku czerwoną linią i numerami od 1 - 6: Byłbym również wdzięczny za podanie grubości płaszcza łuski w okolicach spłonki. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 (rozumiem, że spłonka jest stałą, nieodłączną) częścią łuskiNie jest. Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted November 29, 2008 Author Report Share Posted November 29, 2008 Stałą częścią nie jest nazwany na rysunku (z mojego wyższego posta) CUP i MIXTURE, ale wygląda na to, że CARTRIDGE CASE (z FLASH HOLE i ANVIL) jest. Czy tylko mi się tak zdaje? Jeśli tak mi się zdaje, to prosiłbym bardzo o podanie średnicy spłonki typu Berdan. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 Spłonka to włąśńe te elementy które są na tym schemacie narysowane oddzielnie poniżej łuski. A "cartridge case" to o ile mi sie dobrze wydaje :D właśnie ŁUSKA. Więc logiczne że "flash hole" i "anvil" to elementy łuski. W wolnym i kalekim tłumaczeniu by thor "flash hole" to otwory/kanały którymi "zapłon" zasuwa do materiału miotającego w łusce, a "anvil" to rodzaj "kowadła" o które iglica uderza przez dno spłonki i materiał zapalający powodując zapłon tegoż. Tak więc "cup" to właśnie spłonka przynajmniej tak mi wychodzi z zaspanego szarego czegoś pod deklem. I za chiny nie jest integralna częścią łuski. Zresztą spłonki w wielu konstrukcjach łusek/nabojów można wymieniać i chyab nawet tak sie robi z amunicją która ileś tam przeleży w magazynie wymienia się spłonki i materiał miotajacy ale tu już mogę pisać kompletne bzdury ;) . Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 W wolnym i kalekim tłumaczeniu by thor "flash hole" to otwory/kanały którymi "zapłon" zasuwa do materiału miotającego w łusce, a "anvil" to rodzaj "kowadła" o które iglica uderza przez dno spłonki i materiał zapalający powodując zapłon tegoż. Tak więc "cup" to właśnie spłonka przynajmniej tak mi wychodzi z zaspanego szarego czegoś pod deklem. Poprawne słownictwo to: otwory ogniowe (zapłonowe), kowadełko i miseczka. "Mixture" to masa spłonkowa. Elementem łuski sa otwory ogniowe i kowadełko, natomiast sama miseczka, mieszcząca wewnętrzne kowadełko (w spłonce Boxera) i masę spłonkową to spłonka. W ogóle nalezy wbić sobie do głowy, że podstawowa różnica między spłonkami Berdana i Boxera jest taka, że choć w obu kowadełko jest integralną, składową częścią łuski, to w tej drugiej występuje wewnętrzne kowadełko, będące elementem samej spłonki. Upraszcza to produkcję łusek, bowiem wystarczy w nich wykonać tylko gniazdo spłonkowe, z jednym, centralnie umieszczonym otworem ogniowym, zamiast dwoma. Poza tym, naboje z spłonkami Boxera można własnoręcznie elaborować, a ze spłonkami Berdana już nie. Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted November 30, 2008 Author Report Share Posted November 30, 2008 Bardzo Wam dziękuję za konkretne wytłumaczenie. Czy znacie jeszcze średnicę miseczki, kowadełka oraz otworów ogniowych i odległość ich środków od środka kowadełka w spłonce typu Berdan? Myślę, że te informacje już mi wystarczą do wykonania modelu. Pozdrawiam Aikikai ;-) Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted December 2, 2008 Author Report Share Posted December 2, 2008 Tak to wyszło: I rysunki: Pozdrawiam Aikikai Quote Link to post Share on other sites
Zeus_II Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Można wiedzieć jakiego progamu używałeś? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Wygląda na Catię Quote Link to post Share on other sites
brusu Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 obstawiam Solid Edge :P. Ładnie zrobione swoją drogą :) Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted October 26, 2009 Author Report Share Posted October 26, 2009 (edited) Przepraszam za bardzo długą nieobecność na forum. Już nadrabiam: program jakiego używałem, to - jak zgadł brusu - Solid Edge. ;) Pozdrawiam P.S. Jeszcze dorzucę efekt pracy w postaci dokumentacji technicznej wykonanego modelu: Edited October 26, 2009 by aikikai Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts