Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z podawaniem kulek w G3

Recommended Posts

Witam, mam pewien problem. Mianowicie gdy strzelam na SEMI to naprzemian strzela w miarę 'normalnie'( zasięg zabawki ze straganu oraz niecelnie) i oddaje puste strzały, kulki blokują się chyba na gumce hopup i gdy wyciagam magazynek to kilka kulek zawsze wypada, ten problem miałem na gumce promka hard a teraz zmieniłem na czarnego silikona Guardera i jest to samo, hicap jest dobrze nakręcony, problem ten występuje na standarowej komorze HP oraz metalowej, Czy psikniecie silikonem do komory pomoże???czekam na odpowiedzi, pozdroo

P.S: Dysza w stanie spoczynku powinna być w tylnim czy przednim położeniu??

Edited by rumak
  • 2 weeks later...

Gloomer głupoty gadasz. Dysza powinna być widoczna przez komore HU czyli jak to mówicie w przednim położeniu jeśli sprężyna nie jest ściśnięta. Ja osobiście stawiałbym na kłopoty z dyszą, lub z popychaczem dyszy, bo jeśli na różnych komorach i różnych gumkach masz te same objawy to je można od razu wykluczyć.

Edited by jackobi

Gloomer głupoty gadasz. Dysza powinna być widoczna przez komore HU czyli jak to mówicie w przednim położeniu jeśli sprężyna nie jest ściśnięta. Ja osobiście stawiałbym na kłopoty z dyszą, lub z popychaczem dyszy, bo jeśli na różnych komorach i różnych gumkach masz te same objawy to je można od razu wykluczyć.

Hmmm tak się składa, że akurat nie masz racji :)

"Tu i teraz trzeba raz na zawszę zapamiętać, że zębatki swoją bezwładnością obracają się nadal. Wychamowują dopiero na tłoku i popychaczu dyszy co powoduje cofnięcie dyszy (zazwyczaj maksymalne) i naciągnięcie tłoka (o nie więcej jak 1cm). Jest to jak najbardziej normalne zjawisko." by OLO (http://www.wmasg.pl/artykuly/warsztat/3/aeg_-_jak_to_dziala/78/)

Jeszcze mail od serwisu Krakmana:

Witam!

Dysza powinna się zachowywać w ten sposób, jest to poprawne działanie.

Pozdrawiam!

> Nadawca: (.....)

>

> Telefon: (.....)

>

> Wysłano z IP: (....)

>

> Mam małe pytanie:

>

> Ostatnio grzebałem w swoim GB V.3 - Złożyłem wszystko z powrotem i wydaje

> się być ok ale po strzale na singlu dysza zostaje całkowicie cofnięta w

> głąb gearboxa - Podczas pracy gearboxa dysza pracuje normalnie ale właśnie

> nie wiem czy powinna zostać cofnięta po strzale maksymalnie czy powinna

> wystawać.

>

> Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy oddawać do Was replikę na serwis

> żebyście złożyli to porządnie czy nie?

>

> Z góry dziękuję za odpowiedź

>

> Pozdrawiam

Dodam, że u mnie właśnie tak jest i AEG działa poprawnie (nie ma dubletów, szczelność i zasięg ok)

Ponadto u kumpli ostatnio widziałem tak dwa GB wyjęte z ich replik i dysza w stanie spoczynku była w tylnim położeniu.

Edited by HustleR

Niemożliwe. Zębatki są sprzężone z silnikiem, on będzie się obracał, do momentu podawania napięcia przez baterię, później staje i stwarza opór którego zębatki swoją bezwładnością nie są w stanie przełamać. Przy prawidłowo ustawionych przy składaniu zębatkach, jest niemożliwe, żeby przy odpuszczonej sprężynie, dysza była cofnięta. Bynajmniej tak wynika z moich obserwacji. Może być w innym położeniu, ale tylko w przypadku, kiedy sprężyna jest chociaż częściowo napięta.

Edited by Tuksiak

Niemożliwe. Zębatki są sprzężone z silnikiem, on będzie się obracał, do momentu podawania napięcia przez baterię, później staje i stwarza opór którego zębatki swoją bezwładnością nie są w stanie przełamać. Przy prawidłowo ustawionych przy składaniu zębatkach, jest niemożliwe, żeby przy odpuszczonej sprężynie, dysza była cofnięta. Bynajmniej tak wynika z moich obserwacji.

Z moich obserwacji (i jak widać nie tylko moich) wynika zupełnie co innego :)

Podłącz batkę po wyjęciu silnika z GB - Naciśnij spust - Silnik zakręci się ale nie stanie dokładnie w momencie zdjęcia palca ze spustu - Stanie się to moment później.

Oczwywiście Tuksiak - sprężyna jest wtedy minilanie napięta.

Edited by HustleR

Pamiętaj o jednej rzeczy. Sprężyna chce się rozprężyć i będzie to robić do momentu, do którego trafi na opór (patrz zęby przeciw powrotne ;-) ), oczywiście odnosi się to już do zatrzymania silnika, a nadto zwróć uwagę iż silnik podłączony pod GB zatrzyma się dużo szybciej, a pomoże mu w tym właśnie opór sprężyny.

I tak jak napisałem, przy odpuszczonej sprężynie, musi być dysza maksymalnie z przodu, nie może być inaczej ;-).

Edited by Tuksiak

Pamiętaj o jednej rzeczy. Sprężyna chce się rozprężyć i będzie to robić do momentu, do którego trafi na opór (patrz zęby przeciw powrotne ;-) ), oczywiście odnosi się to już do zatrzymania silnika, a nadto zwróć uwagę iż silnik podłączony pod GB zatrzyma się dużo szybciej, a pomoże mu w tym właśnie opór sprężyny.

I tak jak napisałem, przy odpuszczonej sprężynie, musi być dysza maksymalnie z przodu, nie może być inaczej ;-).

Albo się nie rozumiemy albo nie wiem o co kaman - U mnie i w innych gearboxach (v3) które widziałem (fabrycznie, bez wcześniejszego grzebania) dysza jest maksymalnie z tyłu w czasie spoczynku - Nie wiem co mam napisać, żebyś mi uwierzył :)

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gearbox.gif

W g3 mamy gearbox v.2. Tutaj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gearbox.gif masz jak działa v.2 . Myślę, że to pokazuje, że dysza zostaje z przodu po zakończeniu cyklu.

EDIT:

Ewentualnie jestem w stanie przychylić się do zdania, że CZASEM zębatki zakręcą dalej, zatrzyma je antireversal i dysza zostanie z tyłu. Zębatki mają swoją bezwładność owszem, ale trzeba pamiętać, że przy popychaczu dyszy również mamy sprężynkę, która jest całkiem mocna i jeśli zębatki nie zatrzyma antireversal to dysza będzie z przodu.

Edited by jackobi

Nie mam pojęcia o co wam kaman. Pisałem już że próbowałem na 2 komorach, 2 lufach i trzech gumkach hp, problem dalej jest...U mnie dysza w stanie spoczynku jest w całkowicie tylnim położeniu, możliwe że problem tkwi właśnie w niej, moze jest ciut za długa nie mam pojęcia...

Nie nie sprawdzałem, ale wątpie by coś to dało :cry: , próbowałem na Promku czerwonym, stockowej CA oraz czarnym Guarderze...to samo, myślę że to wina zbyt długiej dyszy, niestety wszystkiego dowiem się po nowym roku i w dodatku mam sprężynę naciągniętą już ponad 2tyg. :wink: