Wolf Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 Nie będę się rozpisywał na temat tak znanej i zacnej broni, ale wspomnieć o niej należy koniecznie. (Opis techniczny orginału można znaleść bez problemu w internecie, przykładowo na wikipedii.) Od lat słychać było mity o replikach tego karabinu, pojawiały się różne wynalazki w kosmicznych cenach. Od niedawna można kupić całą masę orginalnych części na zagranicznych portalach aukcyjnych, podobnie jak egzemplarze kolekcjonerskie lub repliki ASG. Jako przykład mogę przytoczyć takie cacko: http://www.wmasg.pl/galeria.php?galeria=50 Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Tylko ze nie wszystko da się znaleźdź w necie...a po za tym trzeba także mieć bazę do budowy całego MG :-F dużo szczęścia i jeszcze więcej zdolności manualnych Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Rumak marudzisz - najważniejsze jest samozaparcie i szukanie do skutku. Jeśli chodzi o mg3 - wiele razy na allegro (a także i u znajomego w sklepie) widziałem repliki mg42 robione od podstaw. Ceny takich cud nie były wygórowane ~1400zł, przy czym wiele detali znacząco odbiegało od oryginału. Ale czy dałoby się wsadzić tam gb od m249 pozostaje sprawą niewyjaśnioną. Wolf, nie chcę prosić o ekshibicjonizm, ale czy mógłbyś pokazać nam to co pokazywałeś Roninowi? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 19, 2008 Author Report Share Posted December 19, 2008 Jasne, nie jest to żadną tejemnicą. Była aukcja na portalu www.egun.de, gdzie to wystawiona była replika MG 42 . Był to custom zrobiny z jugosłowiańskiego MG 53 z kompletnymi bebechami M249 w środku. Ponieważ sam byłem tym zainteresowany, wiec prowadziłem z sprzedającym korespondencje, celem poznania szczegółów technicznych. Najciekawsze było to, że to była chyba ta sama osoba, od której kupiłem swoja replikę, tylko pod zmienionym nickiem. Quote Link to post Share on other sites
obcy Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 (edited) Powiem ci tylko Wolf że w Polsce jest pewnie dość zazdrośników dybiących na twoje zdrowie, byś nie mógł sypiać spokojnie, to że jeszcze jesteś z nami zawdzięczasz pewnie tylko temu że żadna z tych osób nie jest twoim spadkobiercą :-P Podobno replikę MG42 maja wypuścić chiczyki... chociaż biorac pod uwagę doświadczenia z chinskimi minimi to autentycznie równie dobrze można zbudowac to od podstaw. Edited December 28, 2008 by obcy Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 DObrze by było gdyby chinczyki wypuściły mg, przynajmniej było by "na czym pracować". Podstawa by była, a kupno oryginalnych częśc to kwestia czasu. :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Oryginalne części to akurat najmniejszy problem - nawet finansowo to źle nie wygląda. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 29, 2008 Author Report Share Posted December 29, 2008 Te plotki słychać już od dawna i może w końcu coś się ruszy. Wspólnie z Roninem mamy już wizję i pomysł na jej realizacje, oczym już wspominałem. Widziałem na własne oczy zdjęcia takiej konstrukcji i jest to realne. Może jednak ktoś nas ubiegnie ;-) Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 Myślę, że jeden krok do repliki MG3 AEG już został wykonany. Ten największy :-P http://kui.com.tw/D6337/ W preorderze, szacowana cena tego cacka to 170$-220$. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 Niech się tylko pojawi w Polsce 8-) Wawix Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 ...to obrabujesz bank? :D Nie no.. ale ciekawe jaka cena... ;) Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 Były już pomysły kupienia MG42 suchej repliki i wsadzenie do środka GB z wszystkimi podzespołami ,ale koszt samej repliki już przerażał wahał się między 2K eh. Wawix Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted September 1, 2009 Report Share Posted September 1, 2009 Na EBB jest więcej o emgiecie, ale mam nadzieję, że cena +-510$ to jest tylko niesmaczny dowcip od strony sklepu. http://www.ebairsoft.com/mg42-photo-preview-p-2487.html Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted September 1, 2009 Report Share Posted September 1, 2009 (edited) W zasadzie czekam tylko aż się pojawi miałem okazję to Sprzedałem za dobrą cene moją Gietke Stara nie chciałem zwlekać tym bardziej,że aż do końca roku nie mam czasu na żadne Strzelanie lub inne Imprezy do tego czasu chcę spokojnie dołożyć do MG i ją sprowadzić.Dopiero jak będą już ją miał zaczne sie martwić co w niej zmienić hehe ;) Wawix Edited September 1, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Kilka nowych oficjalnych fotek MG42 z AGM ;) Wawix Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 Źle nie wygląda, ale jeżeli to coś widoczne na 3 zdjęciu to jest magazynek "grawitacyjny", to o dużej szybkostrzelności i płynności podawania kulek można zapomnieć. Jako "surowiec" do poprawnej eMGiety sie nadaje ;-) Wawix, gdzie takie zacne zdjęcia zdobyłeś? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 (edited) Wawix, gdzie takie zacne zdjęcia zdobyłeś? Całkiem przypadkowo na jakimś Azjatyckim forum gdy przeglądałem w Google galegie ''MG42 AGM'' ;) Wawix Edited September 27, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
gruby3333 Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Czy wiecie coś konkretnego kiedy mg ma się pojawić w Polsce i jaka ma być cena? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 (edited) Czy wiecie coś konkretnego kiedy mg ma się pojawić w Polsce i jaka ma być cena? W Grudniu ma się pojawić w Azjatyckich sklepach w cenie około 500$.W Polsce hmmm....można gdybać,że na Gunfire lub Taiwangunie pojawi się też jak inne repliki AGM ... ....a jak będzie przekonamy się sami ;) Wawix Edited September 30, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
wiedzmin1994 Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Nie ma/wie ktoś przypadkiem o rysunkach/wymiarach zewnętrznych (także detale) MG 42? Planuję wykonać takową "replikę" (lub coś na jej kształt). O środek się nie martwię, wsadzę GB V.3 i go umocuję, tak samo komorę i magazynki, ale chciałbym też żeby to wyglądało jak Mg 42 :). Niestety nie mam pieniędzy, żeby kupować cały oryginalny korpus wraz z lufą. Dokupić mogę jedynie takie pierdółki jak np. przyrządy celownicze. Za wszelkie informacje (szczególnie rysunki techniczne) będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. PS. Wiem, że odkopałem temat, ale ZALEŻY MI NA CZASIE. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 12, 2011 Author Report Share Posted January 12, 2011 Może to ci pomoże ;) Albo ZDv 3/14 MG3 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts