Zelber Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 (edited) Jak w temacie, jaka bateria jest potrzebna do naciągnięcia sprężyny w granicach 150-170 a.) przy stockowym silniku real sworda b.) systemie magnum Rof- nie jest ważny (swd rs- brak auto) 2 pytanie, czy stockowemu swd(rs) nie zaszkodziła by mocniejsza bateria? Edited December 14, 2008 by Zelber Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Masz go i już rozebrałeś? ;) Zastanawia mnie czy tam wogóle będą pasowały standardowe sprężyny... Co do pytania to wszystko zależy jakie tam siedzą zębatki. Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 14, 2008 Author Report Share Posted December 14, 2008 Wątpię, aby wprowadzali niestandardowe sprężyny;), po za tym wg Capri ma sprężynę m120, czyli standard. Zębatki hmm nastawiam się na te same co w ich innych produktach(które pewnie trzeba będzie wymienić), więc załóżmy systeme. Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Ja dał bym 12v, na jakiś dobrych ogniwach sanyo/firefox Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Bardziej chyba chodzi o przełożenie, niż firmę :) Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 10.8V w zupełności wystarczy... na asgshopie są nawet niedrogo Sanyo, Intellect albo KAN... Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Jednak lepiej mieć szybszą reakcję na spust, bo chyba przy 170tce nie będzie walił na auto? ! :strach: Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 10.8V w zupełności wystarczy... na asgshopie są nawet niedrogo Sanyo, Intellect albo KAN... Tylko ze potrzebuje sticka;/, gdzie wybór jest ograniczony praktycznie do intellectów( które mają różne opinie) albo lipo 11,1v. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 A co ty myślisz??? Że będzie szybciej reagował na spust??? :wink: Żeby tak było to musialby wsadzić kable niskooporowe i mosfeta....na bank jest jakiś dobry stick 10.8V... Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Chyba nie miałeś przyjemności używania baterii LiPo! Reakcja jest natychmiastowa - prawie jak w Systemie. I nie potrzeba tu żadnych wyimaginowanych mofsetów czy innych kabelków... ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Różne są opinie o tych batkach... :-P Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 Czyli mam rozumieć, że to http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2765 spokojnie pociągnie? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Nie, nie możesz tak rozumować... Po 1 nie wiadomo czy tam są standardowe zębatki i czy mają zwiększone przełożenie. Jeżeli są standardowe to ok można wymienić na inne np ITU (do m170). Stockowe silniki sobie raczej nie dadzą rady z takimi sprężynami, nawet przy wysokim woltażu i wydajności... Potrzebny jest ITU Guarder'a lub Magnum Systemy. Zresztą co do silnika to też nie wiadomo co za typ tam będzie... W ogóle cały ten temat to gdybanina, dopóki nie kupisz i nie rozbierzesz, nie dowiesz się co trzeba wymienić itp... Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Ja do M170 na zębatkach STU Systemy i Magnumie używałem akumulatora 10,8V 2400RC Sanyo. Reakcja na naciśnięcie spustu była bardzo dobra, a i przy próbie strzelania na auto szybkostrzelność była niczego sobie ;) Na trochę słabszej sprężynie (M140) śmigało wszystko pięknie na 9,6V 1400mAh Intellecta. Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 Z racji braku dobrych sticków Nicd/mh 10.8( nie ufam intellectowi:P) Wybór został ograniczony do poniższych, który z nich najbardziej byście polecali? http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1646 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2765 http://gunfire.pl/product-yid-1152191384-A...-typ-Stick.html http://gunfire.pl/product-yid-1152190219-A...1V-1300mAh.html Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Jesteś świadom, że akumulatory lipo potrzebują innej ładowarki niż ni-mh czy ni-cd ?? Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 Tak, dodatkowo przy lipo przydał by się układ alarmujący o spadku napięcia, co też mam wliczone w ewentualne koszta;) Quote Link to post Share on other sites
kozak9 Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 (edited) do lipo potrzebujesz balansera który wyrówna napiecia na poszczegolnych ogniwach. do tego trzeba miec dobra ładowarke z odpowiednim programem do ładowania li poly a nie jakas za 200zl. li poly sie lubią zapalać jak sie je zle traktuje. sam widzialem jak sie pala ( 4ogniwa w modelu motoszybowca firefox). z alarmem kiepsko, lepiej cos co odcina ci doplyw pradu Edit: jak bardzo pragniesz miec ogniwa litowe to moga byc litowo zelazowe (LiFePO4) 3.3V na ogniwo, 2600 pojemnosci, cena tez nie wygórowana. znam sklep gdzie sprzedaja takie. jak byś chcial takie to moge ci pakiet zrobic. Edited December 18, 2008 by kozak9 Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Żadne z podanych przez Ciebie pakietów nie będą miały odpowiedniej mocy aby na dłużej pracować... Za mało wydajne, ze względu na swój kształt. Najlepiej szukaj baterii Li-po pojemność powyżej 2000mAh i wydajność powyżej 20C, wtedy prąd stały min 40A, chwilowy nawet pow 100A. Quote Link to post Share on other sites
kozak9 Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Ja moge ci zrobić baterie z ogniw GP3700SCHR(F). ta F oznacza serie tylko dla modelarzy dla dwóch konkretnych klas sportowych. maja wydajnosc 45C czyli prosta kalkulacja 3.7*45 mamy blisko 170A. bez problemu maja prad chwilowy 280A. intellecty przy takich natezeniach wybuchały :) Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 Niestety wielkość pakietu jest ograniczona do około 21x1,8 cm;/ Czyli albo LiFePO4 9,9 v 2600 mAh albo może 11,1v 2300 mAh na tych ogniwach: http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=3...8&menu2=360 Niestety nie znalazłem informacji o natężeniu prądu. Quote Link to post Share on other sites
kozak9 Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 (edited) miejsca faktycznie mało. LiFe dobre beda bo sa dosyć tanie w porówaniu do tego co daja, bardzo wysoki prad ładowania i rozładowania, OGROMNA żywotność. co do li ion to mam jeden pakiet do modelu ktory nie latał i nie bedzie prawdopodnie latać. jest to takie cuś http://www.rcfritz.de/shop/popup_image.php...4a1a54e115887c0 swojego czasu dalem za to 230zl :) EDIT: co do baterii to szukaj na www.modele.sklep.pl maja najnizsze ceny w polsce. Edited December 19, 2008 by kozak9 Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 19, 2008 Author Report Share Posted December 19, 2008 (edited) Tylko czy te 9,9v Life uciągnęło by m170 przy magnumie systemy i wysokim przełożeniu? Edit: wysokim przełożeniu zębatek promyka lub systemu;) Edited December 19, 2008 by Zelber Quote Link to post Share on other sites
kozak9 Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 tu nie chodzi o napiecie znamionowe, tylko o to o ile spada przy obciazeniu, trzeba by przetestwać ale wydaje mi sie ze przy wysokim przelozeniu i dobrym silniczku pójdzie Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted December 22, 2008 Author Report Share Posted December 22, 2008 Takie małe podsumowanie: Do naciągnięcia m170 przy systemie magnum wystarcza bateria Sanyo 8.4V RC 2400mAh (prąd stały 35-40A, chwilowy 100A) Li-fe, Ni-cd/mh - odpadają z racji rozmiaru li-ion - odpada - za małe natężenie prądu. Zostają tylko li-po, ale nie znalazłem pojedynczych ogniw, jedynie pakiety o nie odpowiadającym mi kształcie. Jakieś pomysły?... Moje niestety się już skończyły;/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts