madjong Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Witam, Poszukałem trochę na temat tych replik i nic nie znalazłem. Są tematy o A&K M16, SR25... a wszyscy wiemy jak wygląda sytuacja P&J i A&K. Nie ma jednak tematu bezpośrednio o replikach serii M4 więc zakładam wątek. Mamy repliki od kilku dni na rynku, i jak łatwo się domyślić interesuje mnie czy ktoś to ustrojstwo kupił i może się podzielić wrażeniami kilka informacji które znalazłem na WMASG na temat replik A&K i P&J z V2 GB o SPR Ja posiadam SPR MOD2 i jako tako się sprawuje... miałem małe, niemiłe komplikacje ale ogólnie karabin jest ok Plusy:-spora moc(50m na 0.25g) -celność -dobrze wykonane body(poza małymi wyjątkami, odpadło mi mocowanie przy kolbie zamykające miejsce na baterię, oraz odpadł zaczep przy osłonie HOP-UP) -waga(dla jednych) -dużo miejsca na baterie(można wsadzić zarówno Mini jak i Large) Minusy: -waga(dla drugich) -troszkę dziwnie usytowana rączka RIS(daleko strasznie--> dłuzszy moment poderwania broni) -luz przy magazynku(jest nieco mniejszy niż wejście i "lata" na boki) SPR MOD1 Poszły zębatki lub tłok . Wysyłka na serwis. Gun ma ok miesiąca i jakieś 4k kulek za sobą. Chiński SPR mod 0 ma w sobie precke 6,04 z jednej jak i z drugiej i było to sprawdzane... o A&K LR300 i PJ300 Tak na szybko po przemacaniu bez strzelania: 1. Wewnętrzna lufa sporo krótsza od zewnętrznej w długiej wersji 2. Pod muszką jest jakiś mały RIS a nie standard 22mm 3. Pokrywa przedniego chwytu mocowana jest na dołączone uszy do pasa. Bez nich stosunkowo luźno lata. 4. Szczerbinkę idzie zdjąć tylko do tyłu odciągając jeszcze cała dźwignię od zamka (tak to się nazywa po polsku?). 5. Silnik jakiś mocniejszy, bo magnesy w nim przyciągają metalowe elementy jak zbliżysz do chwytu. 6. Sam chwyt mimo, że wygląda dziwnie z tymi wypustkami to dość nieźle leży w dłoni. 7. Egzemplarz, który macałem nie rożni się mocno do eMek CA pod względem spasowania i latania różnych elementów. Metal na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie, a o chybotliwej lufie nie powinno być mowy chyba w żadnym egzemplarzu z racji zastosowanych rozwiązań. 8. Pod pokrywą przedniego chwytu dość sporo miejsca na baterię (nie bez przesady, ale spodziewałem się, ze będzie ciaśniej). Miałem już PJ300 jeden dzień w rękach, trochę postrzelałem z niego. Stock mocny, porządny zasięg (pod 60m na kulkach 0,2), solidnie zmontowany. Uważam, że bateria 9,6 daje mu sensowną szybkostrzelność. Ma parę fajnych patentów (montaż osłony, pod którą jest bateria czy "ucho" do zaczepienia pasa nośnego, które z przodu można w kilku miejscach zamocować). Z minusów takich trudno usuwalnych, to kolba mogłaby się składać jak w MP5 na drugą stronę, bo złożona tu trochę zasłania selektor ognia. No ale to drobna rzecz, bo da się wspomnianym selektorem operować. O PJ16A4 Mam PJ16A4 broń rewelacja wykonanie super moc niezła nie sprawdzałem na chrono ale z pewnością jest duża Z 40m(na oko) trafie w korpus za każdym strzałem icon_cool2.gif z większej odległości nie sprawdzałem Przebieg około 1,5k nic się nie dzieje Strzelam na kulkach 0,28g Akumulator 9,6 2000mah firefox wytrzymuje jakieś 4-5 hi cap 300kulek Byłem z nią na strzelance spisuje się świetnie. Wie ktoś morze dlaczego PJ16 jest takie głośne w porównaniu do innych chinczyków.Wiem że jest tam mocna sprężyna czy wymiana na firmową wyciszy broń. Tak ogulnie wystrzeliłem jakies 8k kulek i nic sie nie dzieje.Troszke farba zeszła z selektora i okolic maga ale się ty nie przejmyje.Replika godna polecenia.Była porównywana z SR16 A2 i m15a2 od CA.Zdecydowanie wygrał chinczyk.Dodam ze dołozyłem na starcie nową gumke HU ja zakupiłem jakiś czas temu M16A4 [PJ], jak na razie wszystko ok, żadnych problemów:) oby tak dalej.... Miałem w łapach już NOD2, M16A4 i moje SR25 i muszę powiedzieć, że to najlepiej udana seria chińczyków. Nie powinno się nic posypać, jedynie wymień gumkę HU, ew. precke i wsio Quote Link to post Share on other sites
kat_ek Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Dołączam się do prośby madjong'a. Szczególnie interesuje mnie czy repliki te (w szczególności PJ4 RIS) wypadną lepiej od (chwalonych) PJ 25. Quote Link to post Share on other sites
pjp Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Razem z bratem od sierpnia posiadamy PJ16A4 i jak na razie nie sprawiają żadnych problemów. Wystrzeliliśmy już z nich grubo ponad 10 tyś kulek i odpukać nic się nie zepsuło. Wymieniliśmy w nich jedynie gumki i lufy. Bateria jest dość mocna i spokojnie wystarcza na 1,5, jeszcze nigdy nie siadła mi podczas strzelani. Moc i celność mają przyzwoitą, na kulkach 0,25 wyszło mi 360 fps`ów Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 ktoś już może coś więcej powiedzieć o M4A1 RIS PJ ? http://www.taiwangun.com/shop,show,1375 Quote Link to post Share on other sites
Sheep Posted January 6, 2009 Report Share Posted January 6, 2009 Witam, Interesuje mnie bron J&P M4 CQB :) Spotkaliście się z tą replika, strzelaliście z niej lub znacie opinie o niej :) Prosiłbym o wasze uwagi :) 8-) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 7, 2009 Report Share Posted January 7, 2009 Dawać jakąś reckę ludzie, bo jak nie, to za miesiąc/dwa kupię i sam wrzucę... Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted January 7, 2009 Report Share Posted January 7, 2009 A Ty Viamortis nie masz M4a1 RIS ? bo coś podobnego widzę na fotce:P Ja chyba zdecyduje się na SR25... Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted January 7, 2009 Author Report Share Posted January 7, 2009 (edited) Viamortis ma PJ II generacji z tego co mi wiadomo I kolego proszę Cię... to nie jest temat - "na co ja się [jeszcze chyba -.-' ] zdecyduję". Nie róbmy tu syfu Edited January 7, 2009 by madjong Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 7, 2009 Report Share Posted January 7, 2009 Ja mam PJ4 RIS II gen. (ogólnie to już mało z PJ zostało ;) ), a ponieważ chcę jeszcze krótką eMeczkę, to poważnie rozważam tego PJ4 cqbr III gen. Poczekam z tym do wiosny i jak kupię to wrzucę jakąś reckę + porównanie z II gen. + foty. Ale zapewne ktoś mnie ubiegnie. Quote Link to post Share on other sites
Pykus Posted January 7, 2009 Report Share Posted January 7, 2009 (edited) Miałem jakiś czas temu PJ16A4 - naprawdę fajna repliczka, risy wykonane naprawdę dobrze, wszystko dobrze spasowane (jak na chinola). Osiągi przy stock są dosyć dobre - po wymianie zespołu lufa/komora/gumka były bardziej jak zadawalające. Plusem jest również dobra batka 9.6. Dla mnie minusem jest strasznie świecące się body i mag - ale niektórym to nie przeszkadza. Podsumowując: za sześć stówek dostajemy replikę z fajnymi osiągami i dobrze spasowanymi częściami - wydaje mi się że jest warta swej ceny. Edited January 7, 2009 by Pykus Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted January 8, 2009 Author Report Share Posted January 8, 2009 Panowie, W swoich replikach mam dobry ROF - to mój priorytet - szybka reakcja spustu , jeśli ktoś jest w stanie określić / porównać / cokolwiek do standardowego CA/TM/G&P, albo chociaż do jakiegoś chińczyka. Jestem od krok od zamówienia i muszę zdecydować czy brać w sklepie coś ekstra czy nie ;) Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted January 8, 2009 Author Report Share Posted January 8, 2009 Jako że jestem od zawsze w gorącej wodzie kąpany skrobnąłem też co-nie-co do Taiwangun i oto zapis rozmowy: ... i tu rodzi się pytanie - jaką szybkostrzelność posiada replika na dołączonej baterii? jaka jest kultura pracy gearbox'a ? witamjest to jeden z naszych lepszych modeli polecam chodzi jak burza pozdrawiam Wiadomo, że to co napisał sklep (jeszcze porównując to do oferty chińczyków) jest zazwyczaj mocno przesadzone - ale trochę może pomóc. Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 a o którym modelu mówisz? Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted January 8, 2009 Author Report Share Posted January 8, 2009 Sądzisz że pomiędzy tymi replikami wymienionymi w temacie istnieje różnica w szybkostrzelności? skoro baterie wszystkie mają takie same, i repliki są "tej samej" generacji? w każdym razie mowa była o PJ4 RIS Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 Ktoś już sprawdzał skuteczny zasięg? Na tych fotkach ładnie się nawet prezentuje te "aluminiowe" body... Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 Body jest rzeczywiście bardzo fajne, bo świetnie spasowane - dla mnie to priorytet. A lakier - no cóż. Nie jest to jakość G&P, ale też jakoś bardzo się nie świeci. Dużo fajniejszy od SRC. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 (edited) Dużo fajniejszy od SRC. Dupa dupa cycki :P EDIT: Szkoda, że nie ma jakichś fajnych oznaczeń... Edited January 10, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 Dupa dupa cycki :P EDIT: Szkoda, że nie ma jakichś fajnych oznaczeń... :P Przepis na fajne oznaczenia: bierzesz 4 kolory farby Montana Gold... ;) Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 Ja miałem PJ M4 chyba to był II gen. i niezbyt dobrze go wspominam... Nabrałem trochę obaw co do P&Jtów ale ciągnie mnie do tej repliki :D A mam pytanie, czy można później się pozbyć tej farby? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 Pewnie tak, tylko po co? :D Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Ja mam PJ16A4. Używany rzadziej niż sporadycznie więc nie ma do czego się przyczepić. W następny weekend planuje pierwsze zimowe strzelanie. Na wcześniejszych strzelaniach spisywał się bardzo dobrze. Co do wykonania wszystko bardzo dobrze spasowane itd....już kiedyś o tym pisałem w innym temacie. Mam tylko jedno pytanie... jak zdemontować kolbę? Bateria mi w niej utkwiła:/ .... nie pytajcie jak to się stało bo sam nie wiem:/ Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Musisz odkręcić śrubę która jest w kolbie, a w tym celu musisz wyjąć bakterię... Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted January 11, 2009 Author Report Share Posted January 11, 2009 Mam tylko jedno pytanie... jak zdemontować kolbę? Bateria mi w niej utkwiła:/ .... nie pytajcie jak to się stało bo sam nie wiem:/ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: może wkładając przycisnąłeś kable i tak jakby się "zacisnęło" - coś takiego zrobiłem w M249 kiedyś. Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Nie wiem...możliwe;) czyli ogólnie...Houston mamy problem:/ Na dniach do mojego wspaniałego jedynego w swoim rodzaju m16a4 z nr seryjnym 000040 dojdzie magazynek typu drum:] Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Może wreszcie ktoś rozdziewiczy temat o PJ4 RIS ? :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts