melon Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Mam M15A4 Rifle CA (czyli długa emka). Replika ma uszkodzone body jak większość CA - brak tych drucików na których trzyma się body. Wstawiłem więc między górne body a GB metalowy drut dzięki czemu nie ma ogromnych luzów. Jednak pojawiły się inne problemy. Sprawa pierwsza to to, że często nie podaje mi kulek, niezależnie od tego jakie magi bym wsadzał. Haj ICSa w ogóle nie podaje. Sprawa druga, zasięg i tor lotu kulki są żałosne. Co trzecia kulka poleci w miarę prosto i daleko, czasem w ogóle nie wyleci, a często po 15 metrach skręci gwałtownie w prawo, lewo lub odbije w górę. Inna ciekawa sprawa to to, że na chrono były ogromne róznice w mocy - pierwsze strzały ok. 360 fps, każdy następny coraz więcej, do 399, potem znowu w dół. Wyjąłem wspomniany drut z body - wynik na chrono ok. 360 fps bez zmian, zasięg na oko nieco lepszy (choć to było tylko kilka strzałów). Pytanie więc, co tu jest nie tak? Czy to przez ten drucik który trzyma body w całości? Przez niego są nieszczelności GB - komora? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Jezeli korpus nie jest stabilnie zamocowany to bardzo możliwe, że wraz z nim przemieszcza się też komora hopup i to może powodować różnice w prędkości wylotowej. Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Nieszczelność wynika z tego, że body nie jest idealnie złożone. Źle złożone body powoduje nieszczelność połączenia komora HU-Gearbox, najlepszym sposobem połączenia body z pękniętymi uszkami to opaska zaczepiona w miejscu gdzie kolba styka się z body i od wewnątrz chwytu transportowego. Ze 2 takie i powinno być ok. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted December 23, 2008 Author Report Share Posted December 23, 2008 Hmm, nie potrafię sobie tego wyobrazić, czy mógłbyś jakoś obrazowo przedstawić te rozwiązanie problemu? Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 Jakieś opaski zaciskowe, czy multum izolki w tym miejscu powinny dać radę. Co nie zmienia faktu, że w niedalekiej przyszłości body trzeba wymienić. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted December 24, 2008 Author Report Share Posted December 24, 2008 No właśnie, nie chciałem tego kleić żeby wyglądało w miarę estetycznie. Pogadam jeszcze z kolegą, on się lepiej zna na takich rzeczach ode mnie i może on coś poradzi, albo po prostu skleję body i będe czekał na przypływ gotówki :P Tak czy inaczej, dzięki za odp. Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 Jeżeli nawpychasz do środka czegokolwiek, to połówki nie zejdą się dokładnie bo body nie będzie miało miejsca żeby się zsunąć do kupy. Widziałem jeszcze jedno rozwiązanie ale jest ono dość inwazyjne i trzeba wiercić i w body i w GB. Mianowicie na zamkniętym body wiercisz małą dziurkę przez górę górnego body która przechodzi również przez grzbiet gear boxa, ładujesz do tego jakąś śrubkę i body trzyma się na gearboxie. Ja jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania, bo wolałbym żeby replika przez jakiś czas gorzej wyglądała, niż borować w niej dziury :P Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 Weź jakieś kawałki drucików i wetkij na kropelce w otwory w górnym body. Takie to trudne? :-D . Na przykład dwa kawałki spinacza biurowego... Quote Link to post Share on other sites
melon Posted December 24, 2008 Author Report Share Posted December 24, 2008 Ale ja nie mam żadnych otworów w górnym body. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 Brak drucików w górnym body. Z reguły wypadają. Po nich z reguły zostają otworki. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted December 24, 2008 Author Report Share Posted December 24, 2008 U mnie nie ma otworów, widać mam jakąs starszą serię bo zamiast nich są jakieś dziwne grube pozostałości drucików. Ale mniejsza z tym, wykorzystałem pomysł z przykręcaniem body do GB, tylko trochę go zmodyfikowałem i jest dobrze :P Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 Chętnie posłucham na czym polegała modyfikacja owego pomysłu :) może się kiedyś przyda. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted December 25, 2008 Author Report Share Posted December 25, 2008 Otóż zamiast wiercić dziury w body i GB, przypiłowałem otwór na "strzykawkę" przeładowania w górnym body tak, żeby pod "strzykawką" szła śrubka przez body i GB w miejscu, gdzie znajduje się ostatnia górna śrubka. Mniej więcej w tym miejscu (to nie jest moja emka, fotkę wziąłem z google): Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 To zarzuć jakieś fotki. Może się przyda komuś. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted December 25, 2008 Author Report Share Posted December 25, 2008 Może jutro dorwę się do aparacika to zrobię foty, tyle że to jeszcze wersja beta :P Nie testowane na kulkach. Quote Link to post Share on other sites
Prezes_____ Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Nawierć body w miejscu nad tym wałeczkiem pod celownikiem, wierć równierz w górnej listwie gearboxa, gdzie nic nie ma tylko śrubki, złam wiertło i włóż je w wywiercony otwór, w jg trzymało mi się to idealnie Body naprawione Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 W mojej emce po prostu powypadały mi te bolczyki :P. Mam to zrobić ale nie chce mi się za to zabrać bo przełożyłem sobie połówkę z innej emki. Melon dalej czekamy na foty :D. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted February 12, 2009 Author Report Share Posted February 12, 2009 Trochę sobie odświeżę własny temat :P Dalej mam pewne problemy z tą repliką, wstawiłem gumkę silikonową Systemy, dopasowałem równo body bez wciskania żadnego szmelcu do środka (tylko śrubka na zewnątrz), wsadziłem mocniejszą sprężynkę od komory HU co by była lepiej dociskana do GB. Jakie efekty? 385-390 fps na 0,23 a zasięg beznadziejny. Za to wszystkie magi jakie mam podają bez zarzutu. Ktoś mi radził umyć komorę i gumkę płynem do mycia naczyń - za bardzo nie pomogło. Radzili wymienić dystanser - aktualnie siedzi czwarty z rzędu. Co z tym fantem jest nie tak? Tylko wymiana body pomoże? Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 Podejrzewam że to raczej wina tej twojej super szczelności niż upper recievera. Spróbuj zamienić się z kimś na UR - podejrzewam że wyniki będą zbliżone. Wtedy usuń ten cały syf z głowicy tłoka, bo podejrzewam że jak układ wyjmiesz i z odpowiednią siłą z zaciśniętą dyszą całość przyciśniesz, to powietrze wyleci wokół głowicy tłoka. Tak być nie powinno. Powinieneś nie być w stanie wycisnąć powietrza ze szczelnego układu tłoka/cylindra, a im bardziej naciskasz tym lepiej trzyma. Oczywiście jak załapie uszczelka. Mi bore'upik trzyma tak że w momencie kiedy uszczelka załapie, nie jestem w stanie wycisnąć ani milimetra powietrza, najwyżej poharatać sobie ręce od blokowania dyszy. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 Dla szczelności się nie pakuje nić pod oring tylko się go rozciąga aż zacznie łapać. Dziękuję za uwagę ;-) . Ps: Tylko po rozciąganiu z 30 minut trzeba poczekać by sobie wrócił do takich wymiarów jaki ma trzymać. Dopiero potem sprawdzać i ewentualnie naciągać dalej. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 ja tam psikam po prostu konserwantem do gum i uszczelek.. guma staje się bardziej sprężysta. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted February 13, 2009 Author Report Share Posted February 13, 2009 Dowcip polega na tym że mam tylko jedną podstawową uszczelkę na głowicy tłoka... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 To naciągnij ją. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted February 13, 2009 Author Report Share Posted February 13, 2009 A co to ma wspólnego z zasięgiem repliki? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Jak jest nieszczelna to tracisz fpsy i zasięg spada ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts