Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problemy z m15 ca

Recommended Posts

Mam M15A4 Rifle CA (czyli długa emka). Replika ma uszkodzone body jak większość CA - brak tych drucików na których trzyma się body. Wstawiłem więc między górne body a GB metalowy drut dzięki czemu nie ma ogromnych luzów. Jednak pojawiły się inne problemy.

Sprawa pierwsza to to, że często nie podaje mi kulek, niezależnie od tego jakie magi bym wsadzał. Haj ICSa w ogóle nie podaje.

Sprawa druga, zasięg i tor lotu kulki są żałosne. Co trzecia kulka poleci w miarę prosto i daleko, czasem w ogóle nie wyleci, a często po 15 metrach skręci gwałtownie w prawo, lewo lub odbije w górę.

Inna ciekawa sprawa to to, że na chrono były ogromne róznice w mocy - pierwsze strzały ok. 360 fps, każdy następny coraz więcej, do 399, potem znowu w dół.

Wyjąłem wspomniany drut z body - wynik na chrono ok. 360 fps bez zmian, zasięg na oko nieco lepszy (choć to było tylko kilka strzałów).

Pytanie więc, co tu jest nie tak? Czy to przez ten drucik który trzyma body w całości? Przez niego są nieszczelności GB - komora?

Nieszczelność wynika z tego, że body nie jest idealnie złożone. Źle złożone body powoduje nieszczelność połączenia komora HU-Gearbox, najlepszym sposobem połączenia body z pękniętymi uszkami to opaska zaczepiona w miejscu gdzie kolba styka się z body i od wewnątrz chwytu transportowego. Ze 2 takie i powinno być ok.

No właśnie, nie chciałem tego kleić żeby wyglądało w miarę estetycznie. Pogadam jeszcze z kolegą, on się lepiej zna na takich rzeczach ode mnie i może on coś poradzi, albo po prostu skleję body i będe czekał na przypływ gotówki :P

Tak czy inaczej, dzięki za odp.

Jeżeli nawpychasz do środka czegokolwiek, to połówki nie zejdą się dokładnie bo body nie będzie miało miejsca żeby się zsunąć do kupy. Widziałem jeszcze jedno rozwiązanie ale jest ono dość inwazyjne i trzeba wiercić i w body i w GB. Mianowicie na zamkniętym body wiercisz małą dziurkę przez górę górnego body która przechodzi również przez grzbiet gear boxa, ładujesz do tego jakąś śrubkę i body trzyma się na gearboxie. Ja jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania, bo wolałbym żeby replika przez jakiś czas gorzej wyglądała, niż borować w niej dziury :P

Otóż zamiast wiercić dziury w body i GB, przypiłowałem otwór na "strzykawkę" przeładowania w górnym body tak, żeby pod "strzykawką" szła śrubka przez body i GB w miejscu, gdzie znajduje się ostatnia górna śrubka.

Mniej więcej w tym miejscu (to nie jest moja emka, fotkę wziąłem z google):

cam15a43ha8.th.jpg

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Trochę sobie odświeżę własny temat :P Dalej mam pewne problemy z tą repliką, wstawiłem gumkę silikonową Systemy, dopasowałem równo body bez wciskania żadnego szmelcu do środka (tylko śrubka na zewnątrz), wsadziłem mocniejszą sprężynkę od komory HU co by była lepiej dociskana do GB. Jakie efekty? 385-390 fps na 0,23 a zasięg beznadziejny. Za to wszystkie magi jakie mam podają bez zarzutu. Ktoś mi radził umyć komorę i gumkę płynem do mycia naczyń - za bardzo nie pomogło. Radzili wymienić dystanser - aktualnie siedzi czwarty z rzędu. Co z tym fantem jest nie tak? Tylko wymiana body pomoże?

Podejrzewam że to raczej wina tej twojej super szczelności niż upper recievera.

Spróbuj zamienić się z kimś na UR - podejrzewam że wyniki będą zbliżone.

Wtedy usuń ten cały syf z głowicy tłoka, bo podejrzewam że jak układ wyjmiesz i z odpowiednią siłą z zaciśniętą dyszą całość przyciśniesz, to powietrze wyleci wokół głowicy tłoka.

Tak być nie powinno. Powinieneś nie być w stanie wycisnąć powietrza ze szczelnego układu tłoka/cylindra, a im bardziej naciskasz tym lepiej trzyma. Oczywiście jak załapie uszczelka. Mi bore'upik trzyma tak że w momencie kiedy uszczelka załapie, nie jestem w stanie wycisnąć ani milimetra powietrza, najwyżej poharatać sobie ręce od blokowania dyszy.

Dla szczelności się nie pakuje nić pod oring tylko się go rozciąga aż zacznie łapać.

Dziękuję za uwagę ;-) .

Ps: Tylko po rozciąganiu z 30 minut trzeba poczekać by sobie wrócił do takich wymiarów jaki ma trzymać. Dopiero potem sprawdzać i ewentualnie naciągać dalej.