ebola_85 Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Witam. Posiadam granat do granatnika: http://www.madbullairsoft.com/English/inde...p;products_id=7 oraz adapter: http://www.madbullairsoft.com/English/inde...;products_id=53 Obydwa zawierały instrukcję, jednakże nie było tam odpowiedzi na moje pytania: 1. Jakie ciśnienie ustawić na zegarze by granat miał jak najlepszy efekt ale nie uległ uszkodzeniu? 2. jak długo mogę trzymać odbezpieczony nabój w adapterze (rzeczą oczywistą jest że nie da się wyciągnąć odbezpieczonego naboju i "schować na później". Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Ad 1. Jakie chcesz. Granat i tak to wytrzyma. Ad 2. Ja wyjmuję po strzelance. Jakby miało to tydzień czekać, to wolę oszczędzić zawory i stracić te 2 pln. Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted December 29, 2008 Author Report Share Posted December 29, 2008 To nie wiem po co na instrukcji było napisane by nie ładować zbyt silnie gazem. Czym mógłbym naładować ten granat skoro Green Gas i Co2 są ok ? :) Czyli z 6h moge mieć nabój w adapterze (i tak co 2 tygodnie po 6h) ?? Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Spokojnie. Bynajmniej mojemu egzemplarzowi to nie szkodzi. Czemu jest tak w instrukcji? Czytałem,, że przy użyciu butli z CO2 da się naładować granat pod znacznie wyższym ciśnieniem, aniżeli z kapsułek 12g. Wtedy żywotność uszczelki w głównym zaworze drastycznie maleje... Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted December 30, 2008 Author Report Share Posted December 30, 2008 Rozumiem. Czyli z tego co tu czytam, trzeba się postarać by rozwalić ten granat / adapter ? :D A czy coś jeszcze powinienem wiedzieć o uzytkowaniu / przechowywaniu tego sprzętu o czym nie pisali w instrukcji? Czytałem że jeśli chodzi o granat to podobnie jak z magazynkami do pistoletów gazowych, powinno sie je przechowywać częściowo naładowane. Wydaje mi się że jeśli chodzi o przechowywanie to lepiej nabijać je na czas leżakowania Green Gazem? Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Dokładnie. Ja nabijam resztką green gaz'u. Warto też czasem użyć trochę oleju silikonowego. Jakby granat przestał trzymać gaz, to zawory do ładowania można kupić na specshop'ie (moim zdaniem są nawet lepsze od oryginalnych), a uszczelkę z głównego zaworu idzie dostać w niektórych hydraulicznych/hurtowniach. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 2, 2009 Report Share Posted January 2, 2009 (edited) Ja trzymam zawsze nie nabity i działa już ponad rok. W kapsułce 12g masz ok 800-900psi a z butli możesz mieć np 3000psi dokładnie nie wiem ile. Edited January 2, 2009 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
Amfanatik Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 (edited) Panowie mam małe pytanie, planuje zakupy na przyszłość i mnie lekko dręczy. Jaki jest zasięg ów granatu z kuleczkami 0.12 i 0.2 na gg i co2? I jaka jest "bezpieczna" odległość z jakiej oddawać strzał? Jeśli to ma znaczenie - w granatniku M203 w wersji długiej. Edit: Już sobie znalazłem. Odpowiedzi były w wątku o samym granatniku m203. Jakby ktoś szukał proszę. http://wmasg.pl/forum/index.php?s=&sho...st&p=861080 Edited January 13, 2009 by Amfanatik Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Odkopuję temat o granatach CO2 Madbulla. Czy coś takiego wystarczy do naładowania grantu na CO2 i go nie rozerwie http://wmasg.pl/pl/consignment/show/343432 ? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Nie widzę tam reduktora, więc pewno idzie pełne ciśnienie na granat. Według mnie mało bezpieczne dla granatów. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Czy ja wiem kapsuła powinna mieć chyba coś około 800psi. Więc chyba mieście się w normie z tego jak widzę na stronie Madbulla. Quote Link to post Share on other sites
daro94 Posted February 13, 2013 Report Share Posted February 13, 2013 (edited) Witam mam pytanie jesli bym kupil ten granat -> ... i ten adapter ... , na kulkach 0,25g to mniej wiecej jaki bedzie zasieg i jak sprawa z obrazeniami czy jezeli strzele do kogos np. w dlon , twarz to czy nie zrobie komus jakis sladów po kulkach ktore beda sie troche gojic. i 2 sprawa czy ten granat wytrzyma Co2. Edited February 13, 2013 by daro94 Quote Link to post Share on other sites
Filavandrel Posted February 13, 2013 Report Share Posted February 13, 2013 (edited) nie ten granat nie jest przystosowany do co2, może nie wytrzymać ciśnienia patrz i szukaj granatów z symbolem Granat XM108HP 108bbi Granat XM204HP 204bb te są przystosowane do co2 i osobiście ładuje je pełnym ciśnieniem z kapsuł co2 (700-800psi) od czasu do czasu się pojawiają w handlu kulki 0.25 są za ciężkie, najlepiej zwykle 0.20 najtańsze, zasięg przy w/w ciśnieniu ok 10-15m jedyna sprawa: często trzeba zmieniać przy tak wysokim ciśnieniu uszczelki bo je rozrywa obowiązkowe jest bardzo mocne dbanie o same granaty :icon_smile: po każdej strzelance, rozebranie na części, sprawdzenie uszczelek, przesmarowanie smarem silikonowym edit: moje ofiary dostawały czasem z 5m ;) efekt jak z repliki 300-350fps Edited February 13, 2013 by Filavandrel Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Trochę odgrzeję temat, ale jako że uciułałem na sam adapter trochę drobniaków, no i jakiś tam granat SHS mam (Liczę, że łyknie ciśnienia typu 200-300psi), chciałbym się dowiedzieć czy ktoś ostatnio kupował Adapter Madbulla xc03? Z jakiego sklepu? Były problemy? Bardzo mi odpowiada to, że jest na kapsułki 12g, ale jak na złość zniknął z większości sklepów, które znam i które się wyszukują w google. Mam nadzieję, że jeszcze znajdę go na Azteko, kiedy wróci strona. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts