Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Pojawił się w mojej M16(Customie z WGC) problem w postaci braku reakcji na spust. Bateria, bezpiecznik, okablowanie jest ok. Kiedy silnik mam poza chwytem wszystko działa bez zarzutu. Problem pojawia się gdy włożę go do chwytu. Wówczas naciśniecie spustu skutkuje dźwiękiem podobnym do wyczerpanej baterii a w gearboxie nic nawet nie drgnie. Tłok jest na swoim miejscu, silnik jest sprawny więc co to może być? Może zbyt mocno(słabo) dokręcona śruba regulacji silnika?

Problemem okazały się wtyki od silnika po wymianie i mocniejszemu ich przytwierdzeniu problem znikł. Niestety przed chwilą przepalił się bezpiecznik :-F . Tutaj pytanie czy bezpiecznik może przepalić się sam z siebie(ze starości?) czy musi mieć wyraźną przyczynę?

PS. Ile amperów mają bezpieczniki w G&P wie ktoś?

Edited by Plutonowy

Imo, zarówno ten problem jak i poprzedni jest spowodowany jakimś zwarciem , miałem podobny problem , o dziwo wtyki silnikowe nie odpowiednio zaizolowane dotykały..."zaślepki" w chwycie silnikowym i powodowały zwarcie , działy się różne rzeczy m.in silnik nie ruszał sprężyny zupełnie jakby bateria była rozładowana , u Ciebie może to przepalać bezpiecznik regularnie ale nie cały czas

Edited by Leo_111

Po przepaleniu kolejnych dwóch bezpieczników ręce mi powoli opadają. Zabezpieczyłem je izolką na kilka sposobów i problem w magiczny sposób powrócił :wink: . Reakcji na spust brak a po kilkunastu próbach pada bezpiecznik. W którym jeszcze miejscu może wystąpić zwarcie? Bo już sam nie wiem co ja mam z tym zrobić :wink:

Nie mogę edytować a zastanawiam mnie jak mocno muszą być wsunięte kable we wtyczki od silnika. Czy wystarczy że będą w nich pewnie siedzieć czy muszą być na tyle wsunięte żeby dotykały blaszek silnika kiedy wtyczki są włożone? Nie wiem czy wystarczająco jasno się wyraziłem ale mój poziom wiedzy o elektryce jest bardzo znikomy.